eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

''ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ''

ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ
«ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ»


«Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να αναφερθώ εκτός θέματος στις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή μου, την Αργολίδα, το Ναύπλιο, το Άργος και τη Νέα Κίο. Περιμένουμε από την πολιτεία ότι θα εκτιμήσει τάχιστα τις ζημιές για να αποδοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις που ιδιαίτερα σε αυτήν τη συγκυρία δεν πρέπει να καθυστερήσουν ούτε μία μέρα.







Η σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου γίνεται στον απόηχο του πολυδιαφημιζόμενου δομικού ανασχηματισμού, που τελικά εξελίχθηκε σε μεταμεσονύχτια περιπέτεια. Ενός ανασχηματισμού που αντί να οδηγήσει στο ολιγομελές και ευέλικτο σχήμα, για το οποίο πολλάκις δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός, είχε ως αποτέλεσμα το πολυπληθέστερο κυβερνητικό συμβούλιο των τελευταίων ετών. Η ανακοίνωσή τους στις 2.00 τα ξημερώματα, μαζί με την απροθυμία των υποψηφίων περιφερειαρχών, αποκαλύπτει τα τεράστια οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κυβερνών κόμμα.






Είναι μία ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας. Ενώ ο Πρωθυπουργός ένα χρόνο πριν κατάργησε το σημαντικό για την οικονομία Υπουργείο Ναυτιλίας, έρχεται σήμερα να το επανασυστήσει, αλλά με αλλαγμένη ονομασία. Το ονόμασε «Θαλασσίων Υποθέσεων». Δηλαδή με το ίδιο σκεπτικό πρέπει να ονομάσουμε και «Υπουργείο Χερσαίων Υποθέσεων» και «Υπουργείο Υποθέσεων Αέρος».






Δεν διορθώσατε ωστόσο το άλλο μεγάλο λάθος - έστω και με αλλαγή ονομασίας - την κατάργηση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Θα αναγκαστείτε εκ των πραγμάτων να το διορθώσετε και αυτό, αλλά μέχρι τότε το κόστος της πολιτικής σας το πληρώνει βαριά ο τουρισμός και η εθνική οικονομία.






Δεύτερον, προκύπτει ουσιαστικό ζήτημα επί του νομοσχεδίου που συζητάμε, καθώς τα ζητήματα αθλητισμού δεν είναι πλέον στην αρμοδιότητα του Υπουργού Πολιτισμού, αλλά πηγαίνουν στο Υπουργείο Υγείας Διατροφής και Άθλησης. Όπως επίσης τα θέματα Μ.Μ.Ε. περνάνε στον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Χυτήρη, που είναι αναπληρωτής σας. Όμως, εάν δεν υπάρχει θέμα αντιδεοντολογικό, αντικανονικό για τη σημερινή συζήτηση, σίγουρα δοκιμάζει τα όρια του Κανονισμού της Βουλής από ουσιαστικής πλευράς, από τη στιγμή που οι αρμοδιότητες για τον αθλητισμό έφυγαν από εσάς και πήγαν στο Υπουργείο Υγείας.






Σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς επί της αρχής για ένα νομοσχέδιο που δεν έχει ούτε αρχή, ούτε μέση, ούτε τέλος. Γιατί τέτοιο είναι το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα. Δεν έχει κανένα ειρμό, καμία ενοποιητική λογική, καμία στρατηγική στόχευση. Αρκείται σε κάποιες ρυθμίσεις κάποιων ζητημάτων. Άλλωστε δεν το αρνείστε και εσείς. Ακούσαμε τους συναδέλφους από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, να δέχονται ουσιαστικά ότι το νομοσχέδιο είναι εμβαλωματικό.






Βεβαίως ακόμα και τέτοια νομοσχέδια, όταν συντάσσονται σωστά είναι χρήσιμα. Κάποια από τα ζητήματα που θίγει το παρόν νομοσχέδιο χρειάζονταν όντως λύσεις μέσα από νομοθετική ρύθμιση. Όμως, δεν δίνετε παντού τις επιβεβλημένες λύσεις και θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τις επιμέρους διαφωνίες μας στη συζήτηση κατ’ άρθρο.






Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι άλλο. Πρώτα απ’ όλα πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους νομοσχέδια που αφορούν αποκλειστικά και μόνο επιμέρους ρυθμίσεις ζητημάτων πρέπει να έρχονται ως συμπληρώματα ευρύτερων και καθολικότερων νομοθετικών ρυθμίσεων.






Ακούσαμε από τους συναδέλφους της πλειοψηφίας και τα μέλη της Κυβέρνησης, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, να μας απαντούν «περιμένετε και θα δείτε». Ο αξιότιμος αρμόδιος Υφυπουργός πολλάκις μου απάντησε ότι σύντομα πρόκειται να δούμε και νομοσχέδια πολιτικής με στρατηγική στόχευση.






Το ερώτημα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, είναι πότε θα τα δούμε. Πότε επιτέλους θα δούμε τις πρωτοβουλίες σας για τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τον αθλητισμό; Πότε θα σας δούμε να εφαρμόζετε κάποιο συνολικό σχέδιο για τους τομείς αυτούς; Πέρασε ένας χρόνος, έγινε ανασχηματισμός και δεν έχουμε δει τίποτε απολύτως για αυτούς τους τομείς.






Το «περιμένετε και θα δούμε» της Κυβέρνησης δεν μας αρκεί. Δεν αρκεί στις Ελληνίδες και τους Έλληνες που ζουν την κρίση και βιώνουν τις συνέπειές της. Δεν αρκεί στη μεσαία τάξη που αποψιλώνεται συστηματικά. Δεν αρκεί στους λιγότερο προνομιούχους που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Δεν αρκεί στην αγορά, που έχει στερέψει από ρευστότητα. Δεν αρκεί στους αγρότες, που δίνουν μάχη επιβίωσης.






Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, δεν εκλεχτήκατε χθες. Κυβερνάτε σχεδόν ένα χρόνο, εκτός βέβαια της προηγούμενης εικοσαετίας. Και κυβερνάτε σε μία συγκυρία που ο πολιτικός χρόνος κυλά πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο απαιτητικά από ό,τι συνήθως. Καταλάβετε ότι ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για κωλυσιεργίες. Η κοινωνία ανησυχεί και ο μόνος δρόμος απέναντι στο εκρηκτικό μείγμα της κρίσης είναι μια κυβέρνηση που παράγει συγκεκριμένο, μετρήσιμο αποτέλεσμα.






Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει μέχρι σήμερα. Δεν συμβαίνει, για παράδειγμα, στον αθλητισμό. Επισημάναμε στην Επιτροπή πως είναι ανάγκη να αναληφθούν δράσεις για την αντιμετώπιση της βίας στις αθλητικές διοργανώσεις. Την ώρα που χρειαζόμαστε όσο ποτέ την έξωθεν καλή μαρτυρία, συνεχίζουμε να δίνουμε αφορμές για αρνητικά πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο. Τι μας είπατε για αυτό; Ότι αυτά τα γεγονότα είναι πολύ πρόσφατα και γι’ αυτό δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Μα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα πρωταθλήματα έχουν ήδη αρχίσει και δεν χρειάζεται να έχει κανείς διδακτορικό στην Κοινωνιολογία για να γνωρίζει ότι σε περιόδους έντασης και οικονομικών δυσκολιών η βία -και βεβαίως η βία στα γήπεδα- είναι πολύ πιο πιθανή.






Έρχομαι τώρα στο πεδίο που πραγματικά φαίνεται η παντελής έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού. Περιλαμβάνετε στο νομοσχέδιο ρυθμίσεις για τον τουρισμό. Κρίνετε, για παράδειγμα, σκόπιμο να θεσπίσετε θέση Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ και θα συζητήσουμε στην κατ’ άρθρον διαδικασία για τη σκοπιμότητα της απόφασης αυτής.






Πολύ σωστά πάντως επιλέξατε να προχωρήσετε σε μία τέτοια αλλαγή στο τέλος της θερινής τουριστικής περιόδου. Και να αναφερθώ στο αποκορύφωμα αυτής της λογικής: Έρχεστε στο τέλος της περιόδου να θεσπίσετε της αποζημίωση των πενήντα ευρώ. Επί ένα ολόκληρο καλοκαίρι επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο υφίσταντο απίστευτη ταλαιπωρία που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στους λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς. Γιατί και εσείς οι ίδιοι παραδέχεστε ότι, για παράδειγμα, ήταν τεράστιο λάθος η απόφασή σας να ανοίξει το θέμα των μεταφορών εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Θα προσθέσω ότι δεν ήταν πολιτικά έντιμος ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσατε τους επαγγελματίες των μεταφορών με το να υπόσχεστε άλλα και λίγες μέρες μετά να κάνετε τα αντίθετα. Οι τουρίστες, λοιπόν, που εγκλωβίστηκαν στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στις εθνικές οδούς δεν πρόκειται να αλλάξουν εντυπώσεις από την αποζημίωση που εκ των υστέρων θεσπίζετε. Είμαστε θετικοί στο μέτρο αυτό καθαυτό, αλλά εν πάση περιπτώσει αν όντως πιστεύετε ότι θα αποδώσει, να το θεσπίζατε άμεσα, τη στιγμή που συνέβαιναν όσα συνέβησαν αυτό το καλοκαίρι. Δεν χρειαζόταν δα και την τεράστια νομοτεχνική προετοιμασία.






Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια από τις ελπίδες που έχουμε σε αυτή την κρίση είναι ο τουρισμός. Αυτός είναι ο κύριος, άμεσος, αποτελεσματικός μοχλός ανάπτυξης που διαθέτουμε. Αυτή είναι –μαζί με τη ναυτιλία- η βασική πηγή ξένου συναλλάγματος για την εθνική μας οικονομία. Μέσα στην κρίση θα έπρεπε τον τουρισμό να τον διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού. Αντ’ αυτού τι κάνατε; Ξεκινήσατε με μια πραγματικά πολύ κακή επικοινωνιακή εκστρατεία, με το πρόχειρο πείραμα του «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» εκεί που χρειαζόταν ο απόλυτος επαγγελματισμός, η απόλυτη δέσμευση, εκεί που χρειαζόταν να βάλουμε τα δυνατά μας. Την κριτική αυτή τη συμμερίζονται υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τη συμμερίζεται ακόμα και ο αδελφός του Πρωθυπουργού, που επισημαίνει σε πρόσφατο άρθρο του ότι η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει αντιληφθεί τα νέα δεδομένα στον τουρισμό.






Καταργήσατε ή απαξιώσατε τα γραφεία εξωτερικού που σήκωναν μέρος της ευθύνης για την τουριστική προβολή της χώρας και δεν προβλέψατε ποιος και πώς θα τα αντικαταστήσει. Καταργήσατε το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και έκτοτε πειραματίζεστε με εναλλακτικές διοικητικές δομές. Και το ξαναλέω: Σας καλούμε να ιδρύσετε εκ νέου αυτόνομο Υπουργείο Τουρισμού.






Τώρα εξετάζετε την αύξηση του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες. Αν αυτό συμβεί θα είναι πράγματι η ταφόπλακα, που θα σφραγίσει οριστικά τα όποια ψήγματα ανταγωνιστικότητας διατηρούσε μέχρι σήμερα ο ελληνικός τουρισμός. Απέναντι σε όλα αυτά τι κάνετε; Θεσπίζετε θέση Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ. Μια θέση που από μόνη της, χωρίς στρατηγική, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς στόχευση δεν λέει απολύτως τίποτε, δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα.






Την κατάσταση στον τουρισμό την ξέρουμε όλοι καλά. Τα έσοδα από τον τουρισμό στο πρώτο εξάμηνο του 2010 έπεσαν σε σχέση με πέρυσι κατά 12%, κάτω από τρία δισεκατομμύρια ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα ετών. Την ίδια ώρα η Κύπρος παρουσίασε αύξηση στα έσοδα κατά 2,2% και η Τουρκία κατά 2,3%. Τι κάνει, λοιπόν, η Κυβέρνηση για όλα αυτά; Αποθαρρύνει τους τουρίστες και μάλιστα εκείνους που είναι διατεθειμένοι να αφήσουν το περισσότερο συνάλλαγμα στη χώρα.






Θεσπίσατε άκριτα, με λαϊκισμό, έκτακτες εισφορές στα τουριστικά σκάφη που δένουν στις ελληνικές μαρίνες για πάνω από 60 ημέρες, στέλνοντας τα σκάφη αυτά στις απέναντι ακτές. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας η μείωση του τζίρου των ελληνικών μαρινών, αλλά και του αριθμού των σκαφών σε αυτές, εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 30% σε σχέση με πέρυσι και σεις τι κάνατε; Στο νομοσχέδιο που συζητάμε αντί να προκηρύξετε τάχιστα τη Μαρίνα της Μυτιλήνης την εκχωρείτε στην ΕΤΑ για να τη διαχειριστεί με την ίδια «επιτυχία» με την οποία διαχειρίζεται άλλες μαρίνες.






Και πάλι, δεν σας ζητάμε να κάνετε θαύματα. Οφείλετε, όμως, να λειτουργήσετε συντεταγμένα, υπεύθυνα και αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, από 1/1/2011 η ευθύνη για την προβολή των τουριστικών περιοχών της πατρίδας μας περνά από τις Νομαρχίες στις Περιφέρειες. Η μετάβαση αυτή που συνεπάγεται πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες γίνεται στη μέση της περιόδου των Διεθνών Τουριστικών Εκθέσεων, που ξεκινά από το Νοέμβριο και συνεχίζει ως το Μάρτιο. Και αυτό μου το επισημαίνουν συνεχώς εκπρόσωποι των φορέων του τουρισμού στην περιφέρεια που εκλέγομαι, την Αργολίδα, μία από τις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές. Πώς θα γίνει αυτή η μετάβαση; Δεν θα έπρεπε να είχατε ήδη προβλέψει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν και να έχετε ήδη φροντίσει για την επίλυσή τους; Έχω καταθέσει και σχετική ερώτηση επ’ αυτού και περιμένω να ανταποκριθείτε τάχιστα.






Το άλλο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σε αυτό το νομοσχέδιο, αφορά τον τρόπο με τον οποίο νομοθετείτε, τον τρόπο με τον οποίο θεσπίζονται διάφορες ρυθμίσεις. Πρώτα απ’ όλα να επισημάνω ότι δεν επισυνάπτεται, όπως προβλέπεται, η έκθεση αιτιολόγησης συνεπειών της ρύθμισης και η έκθεση της δημόσιας διαβούλευσης. Παράλειψη που συνιστά παράβαση διάταξης κανονιστικής ισχύος.






Δεσμευτήκατε ότι σε αυτό το νομοσχέδιο θα δίνατε λύση στο πρόβλημα της πρόσληψης ωρομίσθιου προσωπικού ειδικών κατηγοριών στα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού, ένα πρόβλημα υπαρκτό και που όλοι σε αυτή την Αίθουσα αναγνωρίζουμε. Παρά τις δεσμεύσεις σας δεν το θίγεται καν. Ξαναλέμε: Θα μπορούσατε να προτείνετε την εξολοκλήρου εξαίρεση από τις κείμενες διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 164/2004 για την πρόσληψη ωρομίσθιου προσωπικού ειδικών κατηγοριών εργαζομένων στα έργα του Υπουργείου, όπως αρχαιολόγοι, συντηρητές αρχαιοτήτων, εξειδικευμένοι τεχνίτες. Θα μπορούσατε εναλλακτικά να προτείνετε ρύθμιση, η οποία θα επέτρεπε να προσλαμβάνονται οι συμβασιούχοι που έχουν στο παρελθόν απασχοληθεί σε έργα επιδοτούμενα από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο, σε όλα τα έργα του ΕΣΠΑ, χωρίς διάκριση για το είδος του έργου, στο οποίο προηγουμένως είχε απασχοληθεί ο εργαζόμενος. Έχουμε καταθέσει σχετική τροπολογία και σας καλούμε να τη συμπεριλάβετε.






Σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ προχωρείτε σε διάκριση του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου χωρίς να αιτιολογείτε επαρκώς της επιλογή σας αυτή. Εμείς σας επισημαίνουμε ότι σε ένα οργανισμό όπως η ΕΡΤ με το οργανωτικά και τα διοικητικά προβλήματα, που όλοι γνωρίζουμε, χρειάζεται ευελιξία στη λήψη των αποφάσεων και όχι η δημιουργία ενός ακόμα επιπέδου γραφειοκρατικής ιεραρχίας. Προβλέπετε την εξαίρεση από το πλαφόν στις αμοιβές για τις θέσεις αυτές. Χρειάστηκαν, βέβαια, έντεκα μήνες για να καταλάβετε τα αδιέξοδα στα οποία νομοτελειακά οδηγεί ο λαϊκισμός. Μένουν βεβαίως δύο πράγματα. Πρώτον να ανακοινώσετε δημοσίως τις αμοιβές αυτές, γιατί ο στόχος είναι οι αμοιβές αυτές να ανταποκρίνονται αφενός μεν στην ευθύνη που συνεπάγονται οι θέσεις και ταυτόχρονα στις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Δεύτερον, οφείλετε, εφόσον έμπρακτα αναγνωρίζετε τα αδιέξοδα του λαϊκισμού σας, να ζητήσετε ευθαρσώς συγνώμη από όλους εκείνους που διασύρατε όλο αυτό το διάστημα.


Σε ότι αφορά το ΕΣΚΑΝ, προωθείτε αντικανονική ρύθμιση των χρεών του την ώρα που το πρόβλημα υπάρχει από το 2009 και οφείλατε να το είχατε ρυθμίσει για το 2010 με την ένταξή του στον αντίστοιχο Προϋπολογισμό.






Σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους της μίας ημέρας του ΟΠΑΠ που εργάζονται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, επεκτείνετε τις συμβάσεις ουσιαστικά μέχρι το τέλος του έτους, το τέλος του 2010, ενώ στην αιτιολογική έκθεση επικαλείσθε ότι η ρύθμιση αυτή γίνεται για την κάλυψη των αναγκών ετοιμασίας των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Εμείς καταθέσαμε σχετική τροπολογία για την επέκταση της σύμβασης μέχρι το τέλος του 2013, την οποία σας καλούμε έστω και τώρα να αποδεχτείτε. Όπως, επίσης, σας καλούμε ξανά να συμπεριλάβετε στο άρθρο για τους πρωταθλητές και τους κωφούς αθλητές μας, που δεν συμμετέχουν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις.






Με το άρθρο 15 νομιμοποιείτε τις παράνομες λόγω του ν. 3130/2003 «Περί μισθώσεων του Δημοσίου» μισθώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού. Ζητάμε εδώ συγκεκριμένα να μας πείτε ποια ακίνητα αφορούν και το ύψος των κονδυλίων αυτών.






Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω επίσης την υποκριτική αιτιολόγηση για τη μείωση της έκτασης του μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων. Στο άρθρο 19 προβλέπεται σημαντική μείωση των τετραγωνικών στα μουσεία κλασσικού αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων με την αιτιολογία ότι είναι υπερβολικά μεγάλος ο χώρος που προβλεπόταν και δεν υπάρχουν δήθεν τα ανάλογα εκθέματα. Μην προκαλείτε τη νοημοσύνη των πολιτών. Και εκθέματα υπάρχουν, τα οποία στοιβάζονται σε αποθήκες και τα σχολεία αλλά και οι επισκέπτες Έλληνες και ξένοι θα ενδιαφέρονταν να επισκεφθούν ένα τέτοιο μουσείο. Και οφείλουμε ηθικά και πολιτιστικά να έχουμε τα ανάλογα μουσεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον τόπο που αυτοί γεννήθηκαν. Αυτό που λείπει, λοιπόν, είναι η δική σας σχετική βούληση, βούληση που την έχετε όταν πρόκειται να δώσετε αρκετά ακόμα τετραγωνικά σε γραφεία ή σε άλλες χρήσεις.






Θέλω, όμως, στο σημείο αυτό να επισημάνω τη μεγαλύτερη ανακολουθία σας στο νομοσχέδιο αυτό, μια ανακολουθία που σας εκθέτει, που αποκαλύπτει την παρελκυστική πολιτική που ασκείτε κάθε φορά που βρίσκεστε στην αντιπολίτευση. Αφορά το άρθρο 19 και την πρόβλεψη που σχετίζεται με την ολυμπιακή εγκατάσταση κανόε-καγιάκ, σλάλομ.






Ακούστε, κύριοι συνάδελφοι, κάτι το οποίο δείχνει πώς πολιτεύεστε όταν είστε στην αντιπολίτευση και τι εφαρμόζετε όταν έρχεστε στην κυβέρνηση. Τον Ιούνιο του 2009 σε ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε φέρει μία ρύθμιση που προέβλεπε σχεδόν κατά γράμμα αυτά που περιλαμβάνονται στο δικό σας νομοσχέδιο σήμερα. Τότε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ και οι Βουλευτές σας είχαν αντιδράσει με πολύ έντονο τρόπο. Έλεγαν μεταξύ άλλων πως «είναι ανεπίτρεπτο και ύποπτο το Υπουργείο Πολιτισμού να νομιμοποιεί σχεδιασμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ για τους οποίους έχουν εκφράσει με αποφάσεις τους την αντίθεσή τους τόσο ο Δήμος Ελληνικού όσο και η Νομαρχία Αθηνών και έχουν καταθέσει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας». Η Νέα Δημοκρατία μπροστά σε αυτήν την αντίδραση πήρε πίσω το συγκεκριμένο άρθρο. Σήμερα εσείς οι ίδιοι που λυσσαλέα τότε το πολεμήσατε, το ξαναφέρνετε προς ψήφιση. Τι άλλαξε, λοιπόν, από τότε μέχρι σήμερα; Τι μεσολάβησε; Οφείλετε μία ξεκάθαρη εξήγηση. Πότε κάνατε λάθος; Τότε που πνέατε μένεα ή σήμερα που εσείς οι ίδιοι φέρνετε ακριβώς την ίδια ρύθμιση προς ψήφιση; Επιτέλους πια, ο λαϊκισμός έχει και όρια! Καταθέτω στα Πρακτικά την τότε εισήγηση του ΠΑΣΟΚ στο σχετικό άρθρο καθώς και τα δύο άρθρα για να φανεί η ταυτόσημη διατύπωσή τους.






Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο πολιτεύεστε. Άλλα λέτε ως αντιπολίτευση και άλλα κάνετε ως κυβέρνηση. Δεν μπορείτε να προβλέψετε ούτε τις απολύτως αναμενόμενες εξελίξεις και να επιλύσετε εγκαίρως ζητήματα, που λόγω συγκεκριμένων δεδομένων θα ανακύψουν. Δεν δίνετε ούτε εκεί που υποσχεθήκατε ότι θα δώσετε λύσεις. Αντί να κοιτάτε τα μεγάλα και σημαντικά, ενδιαφέρεστε να δημιουργήσετε νέες προσωποπαγείς θέσεις, επιχειρείτε μπαλώματα, γιατί δεν φροντίσατε για θεσμικές λύσεις όταν έπρεπε. Δεν έχετε καμία στρατηγική, κανένα όραμα, καμία στόχευση για τους κρίσιμους τομείς που διαχειρίζεστε. Ακολουθείτε μία πολιτική που αντί να βγάζει τη χώρα, την κοινωνία, την οικονομία από την κρίση, μας βυθίζει ακόμα πιο κάτω στην ύφεση.






Για τους λόγους αυτούς, για τον τρόπο με τον οποίο νομοθετείτε, εμείς καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο».