eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

ΕΡΜΙΟΝΗ: ''Ο Γιούδας παραδόθηκε στις φλόγες και έγινε.....η νύχτα.....μέρα!''


- Για μια ακόμη χρονιά το έθιμο του Γιούδα, που κρατάει στην Ερμιόνη πάνω από 40 χρόνια!

- Το λιμάνι...."βούλιαξε" από τον κόσμο που θαύμασε την αναβίωση του εθίμου και τα φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα-υπερπαραγωγή που χρωμάτισαν τον ουρανό!

Φωτορεπορτάζ: Θωμάς Σκούρτης, Κοσμάς Γεωργίου, Μίλτος Ιωαννίδης.

Το λιμάνι....γέμισε από τον κόσμο!
Ντόπιοι αλλά και επισκέπτες λίγο πριν από τις 21.00 ήταν....εκεί!
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης κ. Χρήστος Δάγκλης καλωσόρισε την...λαοθάλασσα που..κατέκλυσε την Ερμιόνη από άκρη σε....άκρη!
Τα πάντα ήταν έτοιμα!
Οι ψαράδες του Αλιευτικού Συλλόγου Ερμιόνης άρχισαν να...περικυκλώνουν τον Γιούδα.
Και η φωτιά....άναψε.
Ο Γιούδας παραδόθηκε στις φλόγες....
Και μετά;
Μετά έγινε.....η νύχτα.....μέρα!
Δεκάδες φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα χρωμάτισαν τον Ερμιονίτικο ουρανό υπό τις επευφημίες και το χειροκρότημα μικρών και μεγάλων, ντόπιων και επισκεπτών, που στην κυριολεξία...."βούλιαξαν" το λιμάνι!
Για μια ακόμη χρονιά το έθιμο του Γιούδα, (που κρατάει για πάνω από 40 χρόνια!), αναβίωσε στην Ερμιόνη και μάλιστα οι διοργανωτές,(Ν.Π. Κοινωνικής Πρόνοιας&αλληλεγγύης, πολιτισμού&παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας, Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης, αλιευτικός σύλλογος Ερμιόνης και πολιτιστικός σύλλογος Ερμιόνης "ΒΙΤΟΡΙΖΑ), με την άψογη φετινή εκδήλωση έβαλαν τον πήχη πιο ψηλά για την επόμενη χρονιά!


Η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση για εκείνους που εθελοντικά εργάζονται, μάχονται και αγωνίζονται ώστε να υπάρχουν τα έθιμα που πια αποτελούν μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας της Ερμιονίτικης κοινωνίας, είναι ότι αυτά χρόνο με τον χρόνο ξεπερνούν τα ευρύτερα γεωγραφικά όρια της Αργολίδας και γίνονται ένα επιπλέον κίνητρο για να επισκεφτούν την Ερμιόνη άνθρωποι από όλη την Ελλάδα μιας και ο τόπος μας γίνεται πια ξακουστός όχι μόνο για την μοναδική ομορφιά του αλλά και για τις παραδόσεις του, τα ήθη και έθιμά του που περνούν από γενιά σε γενιά. 
Γιατί δεν είναι μόνο ο Γιούδας. Είναι και το Γιάλα-Γιάλα. Είναι και ο Κλήδονας. Είναι και η γιορτή του ροδιού. Είναι και τα Διονύσια .Είναι και το φεστιβάλ του Μουσικού Συλλόγου. 
Και για να υπάρχουν αυτές οι πλούσιες δραστηριότητες, από Θρησκευτικές και αθλητικές μέχρι παραγωγικές και μουσικές, για να γίνονται θεσμός, κάποιοι άνθρωποι-όπως αναφέραμε και παραπάνω, αγωνίζονται και συνεργάζονται.
Μέσα από αυτή τη συνεργασία, αποκομίζουμε όλοι μας οφέλη.
Και εκ του αποτελέσματος η δικαίωση έρχεται και οι κόποι ανταμείβονται!

Χρόνια Πολλά!
Χριστός Ανέστη!


ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ