eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

H Τοποθέτηση του Π.Σ. Τάσου Τζανή στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 23ης Νοεμβρίου για την ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ.''



Η Τοποθέτηση του Π.Σ. Τάσου Τζανή στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 23ης Νοεμβρίου για την ΣΜΠΕ  του ΠΕΣΔΑ.






Κυρίες & κύριοι συνάδελφοι,

Η διαδικασία της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών  Αποβλήτων, αποτελεί το μέσο για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης, εξασφαλίζοντας ότι λαμβάνονται  υπόψη οι ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κατά το στάδιο του σχεδιασμού και προγραμματισμού, έτσι ώστε να προωθηθεί η   αειφόρος ανάπτυξη και να διασφαλιστεί το υψηλότερο επίπεδο προστασίας  του  περιβάλλοντος.                                            

  Το βασικό όραμα και η στρατηγική για τα στερεά απόβλητα μέσα από το προτεινόμενο σχέδιο αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ  Πελ/σου,μπορούν   να  συμπυκνωθούν ως εξής:


   ΄Όραμα της στρατηγικής αυτής είναι η δημιουργία  μιας ενεργής και συμμετοχικής κοινωνίας , για τη μείωση των στερεών αποβλήτων μέσα στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης που  έχει σαν στόχους :

 Την βιώσιμη διαχείριση,την ποσοτική μείωση των αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση υλικών, την εφαρμογή της αρχής “ Ο ρυπαίνων πληρώνει “ , την αποκατάσταση όλων των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης (που οσονούπω τελειώνει) ,την ασφαλή τελική διάθεση των αποβλήτων και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού έτσι ώστε να υπάρχει ενεργή συμμετοχή και ευθύνη των πολιτών στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.



  Κυρίες & Κύριοι , συνάδελφοι,

Μετά την επεξεργασμένη και εξαιρετική ομιλία - τοποθέτηση  της εισηγήτριας κας Νικολάκου πίστεψα προς στιγμή ότι σήμερα θα είναι μία γιορτινή, μία πανηγυρική συνεδρίαση, γιατί φαίνεται πλέον πολύ ορατά ότι είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι ,ένα μεγάλο πρόβλημα βαίνει αισίως, αργά αλλά σταθερά, προς τη λύση του. ΄Όμως μετά τις ομιλίες των  πολιτικών αρχηγών προσγειώθηκα στην πραγματικότητα ως προς  το ενωτικό και πανηγυρικό.

 Εδώ νοιώθω την ανάγκη να υπενθυμίσω ότι o  θεσμικός ρόλος των αντιπολιτεύσεων δεν εξαντλείται μόνο στον έλεγχο και τη κριτική, και μάλιστα την υπέρμετρη και αναιτιολόγητη. Υπάρχει και η  συναίνεση και η βοήθεια,  δηλαδή   θα μπορούσαν οι συνάδελφοι τουλάχιστον της μείζονος αντιπολίτευσης να είναι αρωγοί & οι συνδετικοί κρίκοι με την κυβέρνηση έτσι ώστε να είχαν αποφευχθεί και για να μην ξαναεπιτρέψουμε φαινόμενα τύπου συγκεκριμένου Υπουργού ,που ταλάνισαν επί πολύ καιρό τον τόπο μας.

  Φίλες και  Φίλοι ,

Τώρα που η  ΣΔΙΤ αποδαιμονοποιήθηκε ( για όσους  δεν απορρίπτουν ή & ανέχονται το συγκεκριμένο κοινωνικο- πολιτικό-οικονομικό  μοντέλο που βιώνουμε και τώρα που όλοι πλέον έχετε κατανοήσει ότι δεν είναι εφεύρημα Τατούλη όπως λέγατε μέχρι πριν λίγο καιρό , αλλά  ΕΠΙΤΑΓΉ της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης για τα μεγάλα έργα.

Τώρα που η υπερτιμολόγηση απομυθοποιήθηκε, από το δήθεν υπέρμετρο  κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες, όπως κάποιοι επικαλούνται αυθαίρετα, & απομυθοποιήθηκε σύμφωνα με όλα τα συγκριτικά οικονομικά στοιχεία & τις αναλύσεις  κόστους- οφέλους.

Τώρα που το περιβάλλον προστατεύεται ακόμα περισσότερο, σύμφωνα και με τις τελευταίες τροποποιήσεις που προτείνει το συγκεκριμένο σχέδιο ΠΕΣΔΑ, Πελοποννήσου

ΠΩΣ μπορεί να μην ψηφίζετε την συγκεκριμένη ΣΜΠΕ; Πως;

  Κυρίες & Κύριοι  συνάδελφοι,

Η Ιστορία γράφεται από τα μεγάλα ΄Έργα ή αλλιώς  τα μεγάλα Έργα γράφουν Ιστορία, και αυτό το έργο της συγκεκριμένης ΣΜΠΕ  είναι πολύ μεγάλο.

  Κύριε Πρόεδρε, σεβόμενος τον χρόνο, κλείνω λοιπόν κάνοντας μια ευχή, μετά από 10-20-30 χρόνια ,τότε που η ιστορία θα έχει γραφεί αντικειμενικά και ανεπηρέαστα, θέλω & εύχομαι όλοι εδώ μέσα και οι από εδώ πλευρά και οι από εκεί, να μπορούμε να λέμε στα εγγόνια και στα παιδιά μας με υπερηφάνεια και όχι με σκυμμένο το  κεφάλι ότι :

    Ναι ήμουν και εγώ εκεί τότε βοηθώντας και όχι τορπιλίζοντας την οριστική λύση των απορριμάτων μας .   
     
Σας ευχαριστώ.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

Τάσος Τζανής