eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Αλλού γίνονται άλλα

 Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Συνεδριάζει την επόμενη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016, το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για να αποφασίσει την σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με θέμα την διανομή μερίσματος από τα κέρδη προηγούμενων χρήσεων, ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση, μετά από έγγραφο αίτημα των μετόχων πλειοψηφίας, "Ελληνικό Δημόσιο" και "Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)", το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας πρόκειται να συνεδριάσει την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016, για να αποφασίσει  την σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων, την 1η Δεκεμβρίου 2016 με θέμα την διανομή μερίσματος από τα κέρδη προηγούμενων χρήσεων, ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Το παραπάνω σημαίνει ότι στους Δήμους Αττικής η ΔΕΥΑ είναι άγνωστη. Δηλαδή οι Δήμοι όχι μόνον δεν ασχολούνται με το πόσιμο νερό των δημοτών τους, αλλά είναι και οι ίδιοι καταναλωτές αυτού. Νερό και αποχέτευση παρέχει μία Ανώνυμος Εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στο Κράτος (Οι δήμοι δεν είναι μέτοχοι). Είναι κερδοσκοπική εταιρεία και μέρος του κέρδους το δίνει μέρισμα. Έτσι δεν υπάρχουν "μονομαχίες" μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων για το ποια είναι καλύτερος νερουλάς.

Η Πρωτεύουσα λοιπόν έχει άριστο νερό σε πολύ καλή τιμή για τα νοικοκυριά, νερό που το παρέχει μια κρατική ΑΕ κερδοσκοπική και εντός χρηματιστηρίου! Γίνονται και μεγάλα έργα από την ΕΥΔΑΠ (βλέπε επέκταση δικτύου στην Αίγινα) χωρίς να έχει δικαίωμα είσπραξης ειδικού τέλους 80%, αφού δεν είναι ΔΕΥΑ. Και μέσω του ΤΑΙΠΕΔ να πουληθεί το κρατικό πακέτο μετοχών, οι δημότες της Πρωτεύουσας ξέρουν ότι θα  έχουν πόσιμο νερό σε καλή τιμή.
Εμείς έχουμε μη πόσιμο, το πληρώνουμε ακριβότερα (χώρια τα μπουκάλια) αλλά από "μονομαχίες" σκίζουμε! Νερό για πέταμα, αλλά από ανταποδοτικότητα και αιρετούς σωτήρες του βαλαντίου μας άλλο τίποτα. Και με ρεκόρ ....ΟΤΑ: Τρία χρόνια χωρίς λογαριασμούς νερού!
Σημείωση 1: Οι "επερωτήσεις" της αντιπολίτευσης δεν δείχνουν υποχρεωτικά το ενδιαφέρον για τους πολίτες και για τον έλεγχο της Διοίκησης του Δήμου. Το να ρωτάμε μετά από δύο χρόνια πόσους μετρητές νερού έχει η Ερμιόνη ή πόσα εισέπραξε η ΔΕΥΑΕΡ από το 80%, δείχνει έλεγχο κατόπιν εορτής. Σαν να αποδέχεται η αντιπολίτευση την μη έκδοση λογαριασμών ως κανονική διαδικασία. Ο πραγματικός έλεγχος πρέπει να αφορά το τι έγινε τα έτη 2012, 2013 και 2014 με το αφύσικο γεγονός της μη έκδοσης λογαριασμών και τη μεταφορά ...του μουτζούρη στη νέα διοίκηση ως αναδρομικά! Πώς έκλεινε η τρύπα του ελλείμματος της ΔΕΥΑΕΡ το τρία χρόνια, αφού δεν εισέπραττε χρήματα; Από πού πληρωνόταν ο ΦΠΑ; Με ποια απόφαση το τότε ΔΣ αποφάσισε να .... σώσει εμάς τους Ερμιονίτες από το να πληρώσουμε το νερό για τρία χρόνια; Ποια απόφαση του ΔΣ γράφει ότι αναστέλλεται η αποστολή για 3 χρόνια λογαριασμών στους καταναλωτές της Ερμιόνης; Και αν δεν είναι απόφαση του ΔΣ, ποια έγγραφη εντολή δόθηκε, με ποίου την υπογραφή, ώστε οι αρμόδιοι υπάλληλοι να μην στείλουν τους λογαριασμούς; Ενήργησαν άραγε από μόνοι τους;
Σημείωση 1: Αν η αξία ενός πράγματος είναι 100 ευρώ, τότε αν τεθεί ειδικό τέλος 80% η ελάχιστη τιμή (το τιμολόγιο που λέμε) γίνεται 180. Αν όμως ξέρουμε μόνο την τιμή 180 και το ειδικό τέλος 80% τότε δεν λέμε 180 Χ 0.80 = 144. Και δεν λέμε ότι το υπόλοιπο 180 - 144 = 36 είναι η αρχική αξία! Λύνουμε την εξίσωση : Χ + 0.80Χ = 180, οπότε Χ = 100.
Άρα αν ένας Ερμιονίτης το 2012 βάσει του τιμολογίου πλήρωσε νερό 180, υποτίθεται μαζί με το 80%, τότε η αξία του νερού είναι 100 ευρώ και όχι 36.
Όμως οι λογαριασμοί νερού ΔΕΥΑΕΡ αναφέρουν την κατανάλωση του νερού, και την αξία του νερού και όχι την τιμή του. Γι' αυτό και ο ΦΠΑ αναγράφεται ξεχωριστά. Και η αξία του νερού είναι το κόστος του, δηλαδή τα έξοδα λειτουργίας, συντήρησης, τοκοχρεολυσίων, που είναι εκπεφρασμένα σε ευρώ όπως και η αξία. Στην αξία λοιπόν δεν περιλαμβάνονται έργα επέκτασης, έργα νέων δικτύων. Το 80% λοιπόν επί της αξίας μπαίνει για να έχει χρήματα η ΔΕΥΑΕΡ για επεκτάσεις δικτύου και για νέα δίκτυα. Αρκεί η είσπραξη του 80% να αιτιολογείται επαρκώς κατ' έτος. 
Αυτά λέει ο νόμος και αυτά πρέπει να αναζητήσει η αντιπολίτευση για τα έτη 2012, 2013, 2014, δηλαδή τι έκανε η τότε υπεύθυνη Διοίκηση του Δήμου και όχι η σημερινή που δεν υφίστατο. Αφού λοιπόν η αντιπολίτευση διαπιστώσει τι έγινε τότε, τι ήταν τότε νόμιμο, παράνομο, δίκαιο, άδικο, αμέλεια ή σκοπιμότητα κ.λ.π. μετά να έρθει στο δεύτερο θέμα, δηλαδή στο πώς η σημερινή Διοίκηση αντιμετώπισε ...τον μουτζούρη που παρέλαβε.
Βασίλης Γκάτσος