eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

''Ερμιόνη: Πώς χάσαμε τ΄ αστέρια και τον γαλαξία μας''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
 
Μια φορά κι έναν καιρό, τα όχι και πολύ παλιά χρόνια, όλο το καλοκαίρι ξαπλώναμε στις ταράτσες των σπιτιών και στο απόλυτο σκοτάδι, επί ώρες, τα μάτια μας βυθισμένα στο άπειρο. Ένα τεράστιο και... εντυπωσιακό ποτάμι άστρων, ο γαλαξίας μας, ο Ιορδάνης Ποταμός, όπως μας εξηγούσαν οι γιαγιάδες μας, ο Κάιν κρεμασμένος στο φεγγάρι. ο Άρης να ταξιδεύει ολόφωτος, η Πούλια η μικρή και η Πούλια η μεγάλη. Ο Πολικός αστέρας που ποτέ δεν είδαμε. Και πίσω από το θαύμα του σύμπαντος, κρυμμένος αλλά πανταχού παρών ο Θεός.
Ατέλειωτες ιστορίες από γονείς, παππούδες γιαγιάδες, θείες, όλοι ξάπλα σε μια κουρελού. Η μαγική ώρα των παιδιών.
Και κάθε τόσο ένας κομήτης που μπορούσε να καταπιεί τη γη, μπορούσε να φάει όποιο παιδί γυρνούσε στους δρόμους μεσάνοιχτα.
Μετά ήλθαν οι πρώτοι δορυφόροι και ψάχναμε επίμονα να τους εντοπίσουμε και να παρακολουθούμε την πορεία τους.

Και ξαφνικά εμφανίστηκε η ΔΕΗ. Κοινοτικός φωτισμός!!! Ένας στύλος και ένα έντονο φως στα δέκα μέτρα ύψος, διέλυσαν το σκοτάδι. Έσβησαν τ΄ άστρα, ο Ιορδάνης χάθηκε. Το σύμπαν ολόκληρο από πρώτο πλάνο έγινε βάθος με λίγα άστρα που μόλις καταφέρνουν να διακρίνονται. Έρδε Πολιτισμός. Καθόμαστε τώρα στις ταράτσες μας και βλέπουμε υποχρεωτικά ένα γλόμπο. Κάπως σαν γερμανική ανάκριση επί Κατοχής. Καταδικασμένοι πια να ζούμε στο δικό τους φως.

Καιρός είναι αγαπητοί της ΔΕΗ και της Δημοτικής μας Κοινότητας να σταματήσει ... η ανάκριση. Να μας δώσετε πίσω το άπειρο. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για φωτιστικό φασισμό.

Βάλτε στις γωνιές των σπιτιών, χαμηλά, στα 3 μέτρα, φαναράκια με μικρό γλόμπο θερμού φωτός για την ασφάλεια μας και ίσα να μη σκοντάφτουμε. Με σωστό φωτισμό και τα σπίτια θα αναδειχθούν, και τα σοκάκια, και ο έναστρος ουρανός θα επανέλθει. Αρχιτεκτονική είναι κι αυτό.

Οι δε επί του τουριστικού προϊόντος θα έχουν πλέον αντιληφθεί ότι τόπος δεν είναι μόνον η θάλασσα κι ο ήλιος και μάλιστα όπως έχουν γίνει κι αυτά επί πληρωμή, ο μουζάκας, το σουβλάκι, και τα  κουβούκλια στην παραλία. Και τουριστικό προϊόν δεν είναι η έλλειψη πεζοδρομίων για βόλτα, η έλλειψη ελεύθερων χώρων για παιχνίδι και ποδηλατάδα, η έλλειψη του θερινού σινεμά, η ηχορύπανση και η φωτορύπανση.

Βασίλης Γκάτσος