eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

''Εκδήλωση του Ι.Λ.Μ.Ε. για τον Ρήγα Φεραίο''




Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26-3-2016 στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης η εκδήλωση του Ι.Λ.Μ.Ε., στο πλαίσιο του ετήσιου επετειακού εορτασμού για τη διατήρηση της μνήμης της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης, μέρος της οποίας διεξήχθη στην Ερμιόνη.

Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Ρήγα Φεραίο με θέμα «Διανοητική προετοιμασία του Αγώνα. Επαναστατικό σχέδιο και δράση του Ρήγα Φεραίου.» Ομιλήτρια η φιλόλογος και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε. Τίνα Αντωνοπούλου.

Η ομιλήτρια παρουσίασε το ιστορικό και ιδεολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννήθηκε και γαλουχήθηκε ο Ρήγας Φεραίος, κορυφαίος εκπρόσωπος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, με αναφορές στους Ευρωπαίους διαφωτιστές, που επέδρασαν στο πληθωρικό πνεύμα του Ρήγα και επηρέασαν το έργο του.

Αναφέρθηκε στις διαδρομές του Ρήγα στην Ευρώπη, που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του, το πολιτικό του πιστεύω και το σχεδιαζόμενο επαναστατικό του κίνημα.

Παρουσίασε ανθρώπινες πτυχές της ζωής του, τη γνωριμία του με επιφανείς λογίους της Ευρώπης και προσωπικότητες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Εστίασε κυρίως στο πολυδιάστατο έργο του, που ενσαρκώνει, εκτός των άλλων ηθικοφιλοσοφικών προεκτάσεων, το όραμά του για τη δημιουργία ενός υπερεθνικού δημοκρατικού παμβαλκανικού κράτους με πυλώνες στήριξης την Ελληνική παιδεία και την πολιτική ιδεολογία του Ευρωπαϊκού και Νεοελληνικού πολιτισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την Ερμιόνη που στη «Χάρτα της Ελλάδος» του Ρήγα αναφέρεται με το σχόλιο «εδώ εβγαίνει η πορφύρα».

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τη Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης, που απέδωσε μουσικά, μελοποιημένα ποιήματα του Ρήγα Φεραίου, συνοδεία μουσικών οργάνων υπό τη δ/νση του μαέστρου Τάκη Μανιάτη. Επίσης οι χορωδοί ανάγνωσαν αποσπάσματα από έργα του Ρήγα.

Το Ι.Λ.Μ.Ε. ευχαριστεί τον Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση και το πολυπληθές ακροατήριο, που με τον προσήκοντα σεβασμό στη μνήμη του επαναστάτη – εθνομάρτυρα, παρακολούθησε την εκδήλωση.

Το Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε.