eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Άρθρο καθ.Γιάννη Μανιάτη στην Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ": ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥ 20%

καθ. Γιάννης Μανιάτης
πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Η επιπολαιότητα, ο ναρκισσισμός, η απώλεια πολύτιμου χρόνου για τα μεγάλα θέματα της χώρας, θα επισπεύσουν τις πολιτικές εξελίξεις.
Για πρώτη φορά δεν έχουμε κανέναν διεθνή σύμμαχο, κανέναν στους 28 της Ε.Ε., κανέναν στους 18 του Eurogroup. Άλαλη η Κυβέρνηση για ανάπτυξη, δημιουργία εθνικού πλούτου, δημιουργία θέσεων εργασίας. Μέσα στο 2015 έχουν διασφαλιστεί πάνω από 5 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ και άλλα 6 δις ευρώ από 105 μεγάλες επενδύσεις, που δημιουργούν πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας.
Ο πραγματικός πατριωτισμός υποτάσσεται σε ακραίους εθνικολαϊκισμούς, όταν για πρώτη φορά μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη σπουδαία γεωπολιτική μας θέση με ανάδειξη της συνεισφοράς μας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Η απάντηση σε όλα είναι ο προοδευτικός, ευρωπαϊκός προσανατολισμός με ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και αξιοποίηση των ευρύτερων θετικών εξελίξεων, όπως μείωση τιμής πετρελαίου, εξασθένιση ευρώ, πιστωτική επέκταση από την ECB, πακέτο 300 δις ευρώ Juncker, κ.ά.
Για μας στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήρθε η ώρα του ιστορικού μας καθρέφτη, μετά από 40 χρόνια συμβολής στη μετεξέλιξη της χώρας, με όλα τα θετικά και αρνητικά της. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο. Η χώρα και η κοινωνία έχουν ανάγκη από ένα νέο, τολμηρό, ξαναγεννημένο ΠΑ.ΣΟ.Κ., χωρίς μιζέριες και εσωστρέφεια που δεν θα επικεντρωθεί στη δικαίωση του παρελθόντος, αλλά στην πρόταξη τολμηρού οράματος για το μέλλον.
Ένα μεταρρυθμιστικό συλλογικό υποκείμενο, με φρεσκάδα προσώπων, ιδεών και επιλογών, με ρήξεις και αυτοϋπερβάσεις, μέσα στην ευρύτερη παράταξη της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.
Ακόμη όμως και μετά από ένα πετυχημένο Συνέδριο ΠΑ.ΣΟ.Κ., έξω στην κοινωνία, θα υπάρχει ένα πενταπλάσιο ποσοστό από αυτό που αναλογεί. Οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως Προοδευτικοί, Κεντροαριστεροί, ξεπερνούν το 20%, πολύ πιο πάνω από το άθροισμα όλων των πολιτικών δυνάμεων του χώρου.
Η πρόσφατη συνεργασία με το ΠΟΤΑΜΙ για το Ν. Αλιβιζάτο, η προχθεσινή δημόσια συζήτηση με τα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ., είναι καλά παραδείγματα που δείχνουν το δρόμο.
Ταυτόχρονα και παράλληλα με το συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., πρέπει να αναπτυχθεί ΑΜΕΣΑ γενναία πολιτική ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ με όλους τους όμορους χώρους.
Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΠΟΤΑΜΙΟΥ να ξεκινήσουν άμεσα.  Η χώρα έχει ανάγκη από ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κομμάτων, κινήσεων, πολιτών της Κεντροαριστεράς, ότι κι αν ψήφισαν. Αυτή θα είναι η δική μου κορυφαία στράτευση το επόμενο χρονικό διάστημα.