eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Μεταφορά μεταφερομένων

Που τα φορτώνουμε στο νέο έτος 2015.

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος  
1. Ανάβαλος.
Ακόμη είναι στα χαρτιά. Εγκρίσεις, παρεγκρίσεις που μάλλον θα φάνε και το 2015. Και αφού ο Ανάβαλος είναι ακόμη στα χαρτιά, ούτε στα χαρτιά δεν είναι το δίκτυο διανομής του στα κτήματα της Ερμιονίδας.

2. Φράγματα - ταμιευτήρες νερού και φράγματα  - ανάσχεσης ροής και εμπλουτισμού. Τα φορτώνουμε στο 2015 σαν ιδέες, γιατί ούτε καν μελέτες δεν υπάρχουν. Και αυτή που υπάρχει είναι διερευνητική καταλλήλων θέσεων και τίποτε άλλο.

3. Πόσιμο νερό. Από Ανάβαλο; Από φράγματα; Από αφαλάτωση υφάλμυρου γεωτρήσεων; Από αφαλάτωση θαλασσινού; Το 2015 φορτώνεται το δίλημμα, ούτε καν τις ιδέες.

4. Μόλυνση Υπογείων Υδάτων. Τις μέχρι τώρα ενδείξεις τις μεταφέρουμε στο 2015, που είναι και έτος εφαρμογής της οδηγίας 60.

5. Θάλασσα. Εδώ δε υπάρχει κάτι προς μεταφορά. Η άλλοτε παραγωγική θάλασσά μας είναι στα χέρια του Ποσειδώνα. Ούτε μια ιδέα δεν έχει να παραλάβει το 2015, έστω μια κακή ιδέα.

6. Καλλιεργήσιμη γη. Την παραλαμβάνει το 2015 σε μικρά ή μεγάλα αγροτεμάχια. Έτσι και θα την παραδώσει, αφού έτσι το θέλει και η οικολογία = η λογική του οίκου.

7. Βένια. Θα τα παραλάβει το 2015 προστατευμένα, βένια και κοκοροβένια. Όμως το 2015 φορτώνεται και με το πρόβλημα: Τι θα γίνει με τα πεύκα που έχει φυτέψει, χρόνια τώρα, ο Ερμιονικός στον λόφο των Μύλων δημιουργώντας ένα ωραίο πευκοδάσος, που έχουν γιγαντωθεί και τρώνε τα βένια του εκεί "κεδροδάσους";

8. Αιγιαλός και ακτές. Ως έχουν περνούν από χρονιά σε χρονιά.

9. Συνεταιριστικό και συνεργατικό πνεύμα.  Δεν έχει κάτι να παραλάβει το 2015.

10. Απορρίμματα, ΧΑΔΑ, ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ και τα τοιαύτα. Θα παραλάβει το 2015 μια νέα προσπάθεια. Δεν είναι και λίγο εν σχέσει με τα προηγούμενα.

11. Φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες. Το 2015 παραλαμβάνει ένα μεγάλο ερωτηματικό.

12, Φράχθι. Εντάξει, επενδύσαμε 180 000 ευρώ από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και το κάναμε επισκέψιμο. Το 2014 ήταν επισκέψιμο, έτσι το παραλαμβάνει και το 2015. Θα το αξιοποιήσει ή θα το παραδώσει και πάλι επισκέψιμο;

13. Μαρίνες. Τώρα τις έχει η ίδια εταιρεία που μεταφέρει την απραξία της από χρόνο σε χρόνο. Τι να ελπίζουμε το 2015; Απραξία θα παραλάβει, απραξία θα παραδώσει.

14. Πολιτισμός. Μέσα και ο Αθλητισμός. Εδώ υπάρχει σκυτάλη από έτος σε έτος και το 2015 αναλαμβάνει ευθύνη παράδοσης τουλάχιστον των όσων παραλαμβάνει και επιπλέον αυτών. Όμως το 2015 παίρνει στη πλάτη του και ένα τεράστιο ερωτηματικό: Πώς συμβαδίζει ο πολιτισμός μας με τα ως άνω αλλά και με ένα σωρό άλλα που συμβαίνουν στην επαρχία μας;

Προσθέστε στον κατάλογο. Υπάρχουν και τόσα άλλα για τον τουρισμό, την οικοδομή, τους δρόμους, την αποχέτευση, το ΕΣΥ, κ.λ.π.

Ο κόμπος φτάνει πλέον στο κτένι. Στενεύουν τα περιθώρια. Έρχεται η ώρα των μεγάλων αποφάσεων, η ώρα ενός νέου φαντασιακού για τον χώρο μας και τους ανθρώπους του. ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ο τίτλος των ακτημόνων που δουλεύουν στον τουρισμό και στις πλούσιες βίλες.


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος