eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Ο κανονισμός καθαριότητας και η τήρηση της νόμιμης διαδικασίας»

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν και η ψήφιση του νέου κανονισμού καθαριότητας του Δήμου μας. Στα πλαίσια εφαρμογής του «νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων».
Το θέμα όμως τελικά αναβλήθηκε κατόπιν παρέμβασης του Δ.Σ., καθώς ο επικεφαλής  της παράταξής μας κ. Τάσος Λάμπρου τόνισε στο Προεδρείο του Δ.Σ., στο Δήμαρχο και στα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ότι για να είναι «νόμιμη» η ψήφιση του κανονισμού καθαριότητας, έπρεπε να είχε προηγηθεί ανάλογη απόφαση με το ίδιο θέμα τόσο στην οικονομική επιτροπή όσο και στην επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου μας, σύμφωνα με τον κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων Ν.3463/2006 και με τον Ν. 3852/2010 (πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως προβλέπεται για την ψήφιση κανονισμών και κανονιστικών πράξεων.

Επομένως η αναβολή δόθηκε γιατί δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία και δεν «χαρίστηκε» από τον Δήμαρχο κ. Δ. Σφυρή για να δοθεί περισσότερος χρόνος ώστε να ενημερωθούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι δημότες στα πλαίσια διεύρυνσης του χρόνου διαβούλευσης. Για μία ακόμη φορά, η δημοτική αρχή του Δήμου Ερμιονίδας έδειξε ότι δεν τηρεί την νομιμότητα των διαδικασιών και δείχνει μία μεγάλη προχειρότητα στο να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα είναι άκυρες και θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου με σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα όλων των δημοτών.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Άρθρο 72 του Ν.3852/10 Αρμοδιότητες Οικονομικής Επιτροπής.
-        Εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο τα σχέδια των κανονιστικών αποφάσεων του Δήμου.
-        Εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την επιβολή τελών, δικαιωμάτων εισφορών.
Άρθρο 73 Ν.3852/10 Αρμοδιότητες Επιτροπής ποιότητας ζωής.
-        Εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο τη λήψη αποφάσεων για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος
-        Το σχέδιο κανονιστικών αποφάσεων των άρθρων 79-82 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
Στην περίπτωσή μας, άρθρο 79 του Ν.3463/2006.
Οι κανονιστικές αποφάσεις θέτουν κανόνες:
-        Για την τήρηση της καθαριότητας σε κοινόχρηστους και ιδιωτικούς υπαίθριους χώρους.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί σοβαρά με τη διοίκηση του Δήμου και να αφήσει μακριά από τη δημοτική ζωή τους όρους «γηπέδου» που εύκολα χρησιμοποιεί. Σας έχουμε και άλλες φορές πει ότι θα ασκήσουμε με συνέπεια και υπευθυνότητα το θεσμικό μας ρόλο της άσκησης ελέγχου στη Δημοτική Αρχή και του ελέγχου για την εφαρμογή της αρχής της νομιμότητας παντού και πάντα σε όλα τα όργανα διοίκησης του Δήμου.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Τάσος Λάμπρου μας τόνισε « θα μάθουν να τηρούν και να εφαρμόζουν την νομιμότητα, η λειτουργία του Δήμου προϋποθέτει σοβαρότητα, συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες, προτεραιότητες και γνώση του αντικειμένου. Ασκούμε και θα ασκήσουμε με επιτυχία τον θεσμικό μας ρόλο. Είναι η δέσμευσή μας απέναντι στους δημότες του Δήμου μας».
Το Γραφείο Τύπου της Παράταξης