eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΜΕΞΗ ΜΑΡΙΛΗ ΤΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ: ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΦΥΡΗ

Δρ. Μαρίλη Μ. Μέξη *
«Γιατί Στηρίζω τον Δημήτρη Σφυρή»
Τα τελευταία χρόνια ζω και εργάζομαι στην Ελβετία. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως και στην Ελβετία, οι δήμοι διαθέτουν οικονομική επάρκεια και δυνατότητα άντλησης ιδίων πόρων, διοικητική ικανότητα με καλά οργανωμένες υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό που αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες και νέες τεχνολογίες για την παροχή ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Για βασικά αγαθά όπως το νερό και για μια σειρά υπηρεσιών προς τον πολίτη, όπως η καθαριότητα και η διαχείριση απορριμμάτων,  οι τοπικές διοικήσεις και οι τοπικές κοινωνίες συνδιαμορφώνουν μέσα από δημόσιες διαβουλεύσεις λύσεις μακροπρόθεσμες, περιβαντολλογικά ορθές και με οικονομικό όφελος για τους δημότες.

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης όπως η ανεργία των νέων και η τόνωση της τοπικής απασχόλησης εφαρμόζονται σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς δραστικά και καινοτόμα μοντέλα υπηρεσιών. Ένα από αυτά είναι η λειτουργία δημοτικών
«Φυτωρίων Νεανικής Επιχειρηματικότητας  και Καινοτομίας» τα οποία προσφέρουν νομική υποστήριξη και καθοδήγηση στους νέους για να αναπτύξουν μια πρωτότυπη επιχειρηματική ιδέα σε τομείς όπως η γεωργία, ο τουρισμός, η κτηνοτροφία, να δικτυωθούν σε νέες αγορές και να αποκτήσουν εμπειρία. Έτσι κανένα ταλέντο δεν πάει χαμένο, κανένα νέο παιδί δεν εγκαταλείπει τον τόπο του, ενώ οι συνέπειες για την τοπική οικονομία και ανταγωνιστικότητα είναι πολλαπλές.
Τις καινοτόμες πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών, τις επιτυχημένες πολιτικές ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο, δεν τις συναντά κανείς μονάχα στο εξωτερικό. Εδώ στην χώρα μας, υπάρχουν δήμοι που πρωτοπορούν, τοπικές διοικήσεις που με φρεσκάδα, επινοητικότητα και εφευρετικότητα προκρίνουν λύσεις οι οποίες διασφαλίζουν την οικονομική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής του πολίτη.
Στον τομέα της καθαριότητας, για παράδειγμα, η υλοποίηση του προγράμματος  διαλογής και ανακύκλωσης των απορριμμάτων «Πόρτα-Πόρτα» που υλοποιείται στα Χανιά καταγράφει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τους μήνες της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, μικρά οχήματα του δήμου κάνοντας καθημερινά 7 δρομολόγια συγκεντρώνουν σύμμεικτα και ανακυκλώσιμα απορρίμματα από 2.412 πράσινους, μπλε και κίτρινους κάδους που έχουν δοθεί σε σπίτια και επιχειρήσεις με αποτέλεσμα η πόλη να διατηρείται καθαρή, φιλόξενη και να εξυπηρετούνται οι τουρίστες.
Στους τομείς αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, μία μεγάλη αναπτυξιακή παρέμβαση συντελείται στο Δήμο Σερβίων - Βελβεντού: η  δημιουργία της πρώτης σε όλη τη χώρα Ζώνης Εκτατικής Κτηνοτροφίας. Οι Ζώνες Κτηνοτροφίας αποτελούν κοινόχρηστες περιοχές, στις οποίες οι κτηνοτρόφοι μπορούν να εγκατασταθούν οικειοθελώς, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και του εισοδήματός τους. Η οργάνωση των Ζωνών Κτηνοτροφίας προϋποθέτει σύνταξη χωροταξικής μελέτης, προκειμένου να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές, δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων και των αποβλήτων.  Στα πλεονεκτήματα χωροθέτησης και δημιουργίας των συγκεκριμένων Ζωνών, συμπεριλαμβάνονται: η μείωση του κόστους παραγωγής, η εφαρμοσμένη  ημιεκτατική διατροφή των ζώων, η καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του δυναμικού των βοσκοτόπων, και η υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων με καθετοποίηση της παραγωγής.
Στον τομέα της ψηφιακής γνώσης και των ανοικτών τεχνολογιών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Press Display»10 δήμοι της χώρας - οι δήμοι Βέροιας,  Δράμας,  Λιβαδειάς,  Ναυπάκτου, Κοζάνης, Τρικάλων, Κορίνθου, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Ηλιούπολης  και  Χανίων έχουν «παγκοσμιοποιήσει» τις δημοτικές βιβλιοθήκες τους προσφέροντας δωρεάν στους μαθητές και σπουδαστές τη δυνατότητα να διαβάζουν με ένα «κλικ» 2.200 εφημερίδες και περιοδικά από 101 χώρες του κόσμου και σε 54 γλώσσες.
Αν αναρωτιέστε και εσείς ποιό είναι το μυστικό επιτυχίας των παραπάνω «καλών πρακτικών» που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ελλάδα και εξωτερικό, η απάντηση είναι απλή:  ενεργοί πολίτες με επινοητικότητα και μεράκι για τον τόπο τους ΚΑΙ ηγεσία που μεταφράζει το όραμα σε δράση.
Έχοντας μεγαλώσει και ενηλικιωθεί στην Ερμιονίδα και έχοντας ανατραφεί σε μια οικογένεια έντονα ευαισθητοποιημένη και με διαχρονικά ενεργό συμμετοχή και προσφορά στα κοινά, γνωρίζω καλά ότι εμείς, οι Ερμιονιδείς, και φρέσκες ιδέες έχουμε αλλά και αμέριστη αγάπη για τον ξεχωριστό αυτό τόπο. Το ταλέντο και το έμψυχο υλικό υπάρχει παντού, ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Εκείνο που πρέπει να αναζητήσουμε είναι η ηγεσία που θα βλέπει μπροστά, που θα μας πάει ένα βήμα παραπέρα.
Θέλουμε μια τοπική ηγεσία διεκδικητική και εξωστρεφή, όχι χαμένη σε αναχρονιστικές αγκυλώσεις και πνευματική μιζέρια. Θέλουμε μια τοπική ηγεσία που θα λειτουργεί ενωτικά, θα αναζητά βιώσιμες λύσεις για την τοπική οικονομία, και θα εκπροσωπεί κάθε δημότη, κάθε πολίτη. Θέλουμε ένα Δήμαρχο που θα είναι ένας τολμηρός οραματιστής, όχι ένας τοπικός άρχοντας που θα ασχολείται με μικροδιευθετήσεις και μικροσυμφέροντα.  Θέλουμε ένα Δήμαρχο που θα χτίζει συμμαχίες με πρωτοπόρους δήμους σε Ελλάδα και εξωτερικό, που θα διεκδικεί πόρους από πολλαπλές πηγές (εθνικές, Ευρωπαϊκές κλπ.) και δεν θα κρύβεται πίσω από το «λεφτά δεν υπάρχουν». Θέλουμε ένα Δήμαρχο που καθημερινά θα απαντά στις ανάγκες του πολίτη, χτίζοντας μια δημοκρατική, βιώσιμη Αυτοδιοίκηση που θα στέκεται στα πόδια της και θα λογοδοτεί. Θέλουμε ένα Δήμαρχο που θα αξιοποιεί τη σύγχρονη γνώση και τις εμπειρίες της τοπικής διακυβέρνησης, καθιστώντας τον Δήμο Ερμιονίδας  πρότυπο σύγχρονου Δήμου με ισχυρές προοπτικές για το μέλλον.
Η προσωπικότητα, η έμφυτη οραματικότητα και το πρότερο έργο του Δημήτρη Σφυρή δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία ότι, αν συστρατευθούμε μαζί του, έχουμε τη δυνατότητα και τις δυνάμεις να «φύγουμε μπροστά».

Να αναπτύξουμε μία εξαιρετικά θετική δυναμική για την τοπική ανάπτυξη και τη γενικότερη ευημερία της περιοχής μας.

Οι θέσεις και οι αρχές που έχει εξαγγείλει ο Δημήτρης Σφυρής δείχνουν σοβαρότητα, απορρίπτουν την εύκολη υποσχεσιολογία, επενδύουν στις δημιουργικές και εξωστρεφείς δυνάμεις του τόπου μας, και αποπνέουν την τόλμη και τη διεκδικητικότητα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο Δημήτρης Σφυρής  περιστοιχίζεται από αξιόλογους υποψήφιους συμβούλους την προσφορά στα κοινά πολλών εκ των οποίων γνωρίζω και θαυμάζω. 

Για όλους αυτούς τους λόγους, στηρίζω τον Δημήτρη Σφυρή και συμμετέχω στον συνδυασμό του.

Στο ψηφοδέλτιο της «Δημοτικής Συνεργασίας Ερμιονίδας» υπάρχει η τεχνογνωσία, υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό, υπάρχει η φιλοδοξία  να «τα καταφέρουμε». Σας καλώ όλους να συμπορευτούμε μαζί. Να δουλέψουμε όλοι μαζί. Να συναθροίσουμε τις προσπάθειές μας για να κερδίσουμε το στοίχημα της προόδου.

* Η Μαρίλη Μέξη είναι Πανεπιστημιακός και εργάζεται ερευνητικά και διδακτικά στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Παράλληλα εργάζεται ως Εμπειρογνώμονας - Σύμβουλος σε υπουργεία και εθνικούς οργανισμούς σε αναπτυσσόμενες χώρες στην Ευρώπη σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής.  Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος (PhD) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μάστερ (ΜPhil) στην Πολιτική Θεωρία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μάστερ (ΜSc) στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική από το Πανεπιστήμιο London School of Economics και κάτοχος Πτυχίου (ΒΑ) Ιστορίας από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κρανίδι όπου και τελείωσε το Γενικό Λύκειο.
Στις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου, κατέρχεται ως Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Ερμιονίδας με την Δημοτική Συνεργασία Ερμιονίδας με επικεφαλής τον κύριο Δημήτρη Σφυρή.