eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Η ΠΑΛΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗ ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΣΤΗ ΠΛΑΚΑ!

Χθές  βράδυ, μια γλυκιά ανοιξιάτικη  νύκτα, πολλοί  Ερμιονίτες, μέλη του Ερμιονικού Συνδέσμου και όχι μόνο, ανηφορήσαμε στα δρομάκια της Πλάκας, κάτω απο τον φωτισμένο Παρθενώνα και φτάσαμε....
..... στο Θέατρο Χορών "ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ",όπου στα πλαίσια των "εκδηλώσεων της Πέμπτης" η Βιβή Σκούρτη,  μας ταξίδεψε με τον δικό της μοναδικό τρόπο στα έθιμα, τις παραδόσεις, τα τραγούδια και τους χορούς της παλιάς Ερμιονης.
Στη  κατάμεστη (κυρίως από νέους ) αίθουσα,  με ακροατές δασκάλους χορού, χορογράφους και λαογράφους και δημοσιογράφους,  η Βιβή ανέπτυξε τη μουσική κουλτούρα των προγόνων μας, πως ο χορός και το ταγούδι ηταν ο τρόπος έκφρασης του πόνου  της ξενιτιάς  και του καθημερινού μόχθου και μας θύμισε τις συνάξεις και τα γλέντια στις ταβερνες  της εποχής.
Ακούσαμε τραγούδια ακοκριάτικα, της ξενιτιάς, καντάδες, τραγουδια του "γιάλα- γιάλα" και αρβανίτικα τραγούδια του τόπου μας, που ευτυχώς εχει διασώσει ο Πρόεδρος του Ερμιονικού Συνδέσμου Γιάννης Σπετσιώτης, με τις αυθεντικές φωνές των παλιών Ερμιονιτών, μερικά απο τα οποία τραγουδήσαμε νοσταλγικά, με τη Βιβή να μας δινει τον τόνο.
Ακούσαμε τους γλυκόφωνους κανταδόρους της εποχής,στις μοναδικές δυο διασωθείσες Ερμιονίτικες  πατινάδες ( για τον γαμπρό και τον κουμπάρο) και τελος χορέψαμε Ερμιονίτικους χορούς.
Ηταν μια μοναδική, μια ιδιίτερη βραδιά, που ανέδειξε τη μουσική κουλτούρα της παλιάς Ερμιόνης στη καρδιά της Αθήνας,
σε ένα ξεχωριστό κοινό και όλοι  οι  παρευρισκόμενοι Ερμιονίτες και Ερμιονίτισες,
νοιώσαμε υπερήφανοι, ακούγοντας τα κολακευτικά σχόλια των ανθρώπων της τεχνης ,
που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Βιβή συγχαρητήρια και σε ευχαριστουμε!!!

Γιώργος Ν.  Φασιλής