eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

''Τα αστικά μας απορρίμματα''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Λίγα χάσαμε! Αυτά που με την ΚΥΑ πήγαν στα Λιόσια. Μόνο αυτά μας πήρανε! Όλα τα άλλα είναι εδώ. Άλλα είναι καμμένα και επιχωματωμένα στις παλιές χωματερές Δισκουρίων και Κροθίου. Τα πολλά και φρέσκα στον Σταυρό. Τα φρεσκότατα σε διάσπαρτους χώρους ανά την Ερμιονίδα. Και καθημερινά παράγονται νέα.
Όλα εδώ είναι, έτοιμα να παραδοθούν στην πλειοψηφία που θα αναλάβει τον Δήμο Ερμιονίδας τον Μάιο. Ένα με δύο μήνες κρατάει το θαύμα, μέχρι να αναλάβει η νέα Διοίκηση. Δηλαδή Ιούνιο και Ιούλιο όλοι λένε τι μας άφησαν, τι παραλάβαμε, και τα παρόμοια. Από Αύγουστο όμως όλοι λένε: Και σεις τι κάνετε τόσο καιρό; Και ας είναι ο καιρός μόνο δύο μήνες. Και ας είναι η απάντηση: Φταίει ο κύριος Καμιζής και ο Αγαπητός Αντιδήμαρχος. Δεν την ακούει κανένας, γιατί η ζωή προχωράει.
Δεν ήταν και δεν είναι εύκολο το θέμα. Πανδύσκολο είναι.
Η Περιφέρεια έχει δρομολογήσει σχέδιο, καλό ή κακό, καύση - ξεκαύση, διαλογή - ξεδιαλογή, το βέβαιο είναι ότι με χρηματικό κόστος τα αστικά απορρίμματά μας θα έχουν οδό, θα πάνε σε αυτή την διαχείριση. Τότε θα λυθεί το πρόβλημα με....... χρηματικό κόστος και ο Δήμος μπορεί να ενεργήσει χωρίς άγχος προς την κατεύθυνση της ανακύκλωσης στην πηγή.
Όμως η Περιφέρεια αργεί. Φαίνεται ότι για να πάνε τα πρώτα απορρίμματα στις εγκαταστάσεις και τα εργοστάσια του περιφερειακού σχεδιασμού θα περάσουν 3 χρόνια. Για αυτά τα 3 κρίσιμα χρόνια, τα νέα απορρίμματά μας δεν έχουν οδό να βγουν εκτός Ερμιονίδας, πόσο μάλλον τα δεματοποιημένα και χύδην του Σταυρού και τα διάσπαρτα.
Άρα οι παρατάξεις πρέπει προεκλογικά να διατυπώσουν το σχεδιασμό τους για αυτά τα 3 κρισιμότατα χρόνια ή όσα θα περάσουν μέχρι να λειτουργήσει ο περιφερειακός σχεδιασμός.
Το φταίει ο κύριος Καμιζής, ο κύριος Σφυρής, ο Αγαπητός Αντιδήμαρχος, δεν είναι σχεδιασμός, δεν είναι πρόγραμμα.
Το θα τα πάω με τσαμπουκά έξω από την Ερμιονίδα, δεν είναι σχεδιασμός, δεν είναι πρόγραμμα.
Το έχω τον Περιφερειάρχη και το ΥΠΕΚΑ με το μέρος μου, ή είμαστε ίδιο κόμμα, δεν είναι σχεδιασμός, δεν είναι πρόγραμμα.
Το θα κινητοποιήσω τον κόσμο και θα τον πάω να πετάξει τα σκουπίδια του στην Τρίπολη, δεν είναι σχεδιασμός, δεν είναι πρόγραμμα.
Το θα κάνω συγκεκριμένες ενέργειες, σε στάδια α, β, γ,  κ.λ.π. με τις δημοτικές, επαγγελματικές και κοινωνικές δυνάμεις της Ερμιονίδας, και θα διαχειριστώ με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένους χώρους το όλο θέμα, μέσα στην Ερμιονίδα (αυτό σημαίνει "ο ρυπαίνων πληρώνει"), τουλάχιστον για αυτά τα 3 κρίσιμα χρόνια, είναι σχεδιασμός και πρόγραμμα. Φυσικά και δεν μπορεί να περιλαμβάνει θα και θάθατα, όπως εθελοντές, νοικοκυρές, ευαίσθητους και ενεργούς πολίτες, περισπούδαστες περιβαλλοντικές απόψεις κόπι - πέιστ, θαυματουργικές ιδιότητες πρώην νυν και τέως, κατάλληλες περιοχές που όμως δεν ορίζεις και τα παρόμοια.
Πανδύσκολο και κρίσιμο το θέμα.

Αυτό που δεν είναι καθόλου δύσκολο, είναι να φτάσουμε σε τέτοια κατάσταση που να αναπολούμε ότι ο κύριος Καμιζής και ο Αγαπητός Αντιδήμαρχος ήταν τουλάχιστον κάποια λύσις.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος