eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

'' ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ''

Χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ, λόγω κλειστής Πολεοδομίας

Δημήτρης Καμιζής
To λουκέτο που μπήκε και θα παραμείνει επ’ αόριστον, όπως διαφαίνεται,  στην Πολεοδομία της Ερμιονίδας -απόρροια απόφασης του Δημάρχου κ. Δημήτρη Καμιζή να θέσει εκ νέου σε διαθεσιμότητα, την προϊσταμένη της υπηρεσίας κ. Αικατερίνη Δημαράκη, (έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα ρεπορτάζ) ίσως να δώσει το τελειωτικό κτύπημα, στον τοπικό οικοδομικό κλάδο.

Δημήτρης Σφυρής
Σε μια περίοδο, που η παρατεταμένη και πρωτοφανής οικονομική ύφεση, δοκιμάζει σκληρά τα εκατοντάδες συναφή επαγγέλματα, που κινούνται γύρω από τον άξονα της οικοδομικής δραστηριότητας,  ήρθε να προστεθεί, η  νέα παύση της λειτουργίας της Πολεοδομίας,  γεγονός που αυτομάτως σηματοδοτεί, την αναβολή όσων επενδυτικών πλάνων υπήρχαν ή προετοιμάζοντο.


Ανάργυρος Λεμπέσης
Για το θέμα αυτό ζητήσαμε δηλώσεις από τους 
-Δημήτρη Σφυρή (Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου Ερμιονίδας),
-Γιώργο Πουλή (Πρόεδρο Πολιτικών Μηχανικών Ερμιονίδας)
-Δημήτρη Καμιζή (Δήμαρχος Ερμιονίδας) και


Γιώργος Πουλής
-Ανάργυρος Λεμπέσης (Δήμαρχος του τέως Δήμου Ερμιόνης)
Να τι μας είπαν:
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου Ερμιονίδας, κ. Δημήτρης Σφυρής, αναφερόμενος στις επιπτώσεις, από την αναστολή της λειτουργίας της Πολεοδομίας στον «κόσμο της οικοδομής», δήλωσε στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου»:
«Δεν  γίνεται με τίποτα, να κλείνεις μια υπηρεσία και μάλιστα καθ΄ επανάληψη. Δεν μιλάμε για πρόσωπα. Δεν μπορεί να εξυπηρετούνται ατομικά συμφέροντα και να γίνεται ολόκληρη πολεοδομία «μπαλάκι» και «έρμαιο» στις «ορέξεις» κάποιων!

Στο χώρο της οικοδομής δραστηριοποιούνται.....
..... περισσότερα από 180 επαγγέλματα και βιοπορίζονται χιλιάδες άνθρωποι  στην Ερμιονίδα! Ο τοπικός Σύλλογος Μηχανικών στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση που κάναμε, έθιξε το θέμα της παύσης της λειτουργίας της πολεοδομίας και αν θέλετε, με προθέσεις αγωγής και διαδικασίας προσφυγών προς τον Δήμο, που φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται,  την σημασία της ύπαρξης της Πολεοδομίας σε μια περιοχή όπως η Ερμιονίδα, όπου η ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης, είναι η οικοδομική δραστηριότητα! Ακόμη και για τεχνικές εργασίες μικρής κλίμακας, απαιτείται άδεια της Πολεοδομίας. Καταλαβαίνετε ότι αυτήν την περίοδο, έχουν «παραλύσει» τα πάντα. Δεν μπορεί ένας Δήμαρχος να κλείνει μια υπηρεσία, διότι αφαιρεί το δικαίωμα της εξυπηρέτησης του πολίτη! Θα έπρεπε ο κ. Καμιζής, να εξασφαλίσει την λειτουργία της Πολεοδομίας και όχι το κλείσιμο! Στην προκειμένη περίπτωση, μπορώ να σας πω ότι ο οικοδομικός κλάδος στην περιοχή μας, παρά την οικονομική κρίση, έχασε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ (με ότι αυτό συνεπάγεται) σε αυτό το χρονικό διάστημα, που εντοπίζεται η αδυναμία περαίωσης της υπηρεσίας δόμησης, λόγω του «λουκέτου»! Είναι εγκληματικό αυτήν την εποχή,  που η αγορά της οικοδομής αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή καθίζηση, να χάνει την ευκαιρία λίγο να ελπίσει και να κινηθεί! Ας είχε φροντίσει ο κ. Καμιζής ,για την ή τον Πολεοδόμο που θα αντικαθιστούσε την κ. Δημαράκη, αφού ήθελε να το «τραβήξει» το θέμα! Ο «Κόσμος της οικοδομής» όμως, οι επενδυτές και οι πολίτες σε τελική ανάλυση, δεν φταίνε σε τίποτα αλλά είναι αυτοί, που «πληρώνουν» και πάλι το μάρμαρο!»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο του Σωματείου Πολιτικών μηχανικών κ. Γιώργο Πουλή δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν σε μια εποχή όπου όλοι ψάχνουμε το μεροκάματο και τείνουν να εξαφανιστούν εκατοντάδες επαγγέλματα, που σχετίζονται με τον οικοδομικό κλάδο, να μην λειτουργεί η Πολεοδομία στην Ερμιονίδα! Είναι η ταφόπλακα της οικοδομής το γεγονός αυτό. Στην περιοχή δεν είμαστε στην πλειοψηφία, ούτε ψαράδες ούτε γεωργοί!  Η οικοδομή ήταν ανέκαθεν, η ατμομηχανή της οικονομίας της Ερμιονίδας και παρά την οικονομική ύφεση, υπήρχαν αυτή την περίοδο, έστω λιγοστοί επενδυτές οι οποίοι ήταν έτοιμοι, να ρίξουν χρήματα στην αγορά! Τους διώχνουμε όμως! Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, ούτε μια άδεια λειτουργίας ενός καταστήματος…»

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Καμιζής, έκανε λόγο μεταξύ άλλων, στην δυσλειτουργία του «Καλλικρατικού»  μοντέλου, το οποίο δεν επιτρέπει διορισμούς διοικητικών υπαλλήλων, με πρωτοβουλία των Δημάρχων, στις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες των Δήμων: «Εγώ είμαι ο τελευταίος, που θα ήθελα να κλείσω την Πολεοδομία. Η διαθεσιμότητα της κ. Δημαράκη,  αποφασίστηκε κατ’ επιταγήν, του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέαντρου Ρακιντζή. Προσωπικά δεν έχω τίποτα, με την πρώην προϊσταμένη της Πολεοδομίας! Εγώ απλώς εφάρμοσα το νόμο, ο οποίος θέτει σε διαθεσιμότητα υπαλλήλους, από την στιγμή που έχει απαγγελθεί αμετάκλητη κατηγορία και παραπομπή σε πειθαρχικό συμβούλιο. Δεν εξαρτάται από εμένα. Αν δεν κινούσα τις διαδικασίες, θα ήμουν υπόλογος, για παράβαση καθήκοντος, με δόλο!  Έστειλα άμεσα και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Τρίπολη και στο Υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης και στους τρείς βουλευτές της Περιφερειακής μας ενότητας  όλο τον φάκελο στον οποίο περικλείονται και ορισμένα απόρρητα, τα οποία δεν μπορώ να τα πω ούτε από το τηλέφωνο ούτε να τα κοινοποιήσω διότι είναι εμπιστευτικά από τον κ. Ρακιντζή… Τους ζητάω να λύσουν το πρόβλημα της πολεοδομίας, στο Κρανίδι… Δεν μπορούσα να μεριμνήσω για την αντικατάστασή της,  αφού δεν γίνονται διορισμοί, στους Δήμους.  Έχω στείλει εξ αρχής επιστολές για το θέμα αυτό,  ενώ υπάρχει σχετική αλληλογραφία, με τον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τον Δήμο Ναυπλίου, αλλά ο νόμος περί «Καλλλικράτη»  αναφέρεται σε επικουρία και αναπλήρωση υπηρεσιών, όταν δεν υπάρχουν  υπηρεσίες… Εκεί που υπάρχουν ήδη υπηρεσίες και παρατηρούνται διοικητικά κενά, δεν μπορεί να γίνει τίποτα… Όσοι εκμεταλλεύονται το θέμα της Πολεοδομίας, το κάνουν καθαρά για αντιπολιτευτικούς λόγους, και μόνον! Εγώ επί της ουσίας, δεν έχω πάρει ποτέ θέση αλλά οι διαδικασίες, οι ποινικές και οι δικαστικές, με αναγκάζουν να πράξω κατά το γράμμα του νόμου, αλλιώς θα πρέπει να παραιτηθώ! Δηλαδή να παραπεμφθώ για παράβαση καθήκοντος;»

Στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει και τους κλυδωνισμούς που δημιουργεί στους επαγγελματίες του χώρου, τοποθετήθηκε και ο πρώην Δήμαρχος του τέως Δήμου Ερμιόνης, κ. Ανάργυρος Λεμπέσης ο οποίος δήλωσε στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου»: «Είναι ανεπίτρεπτο, να μεταναστεύουν συγγενείς και φίλοι, να εξαφανίζονται επαγγέλματα και ειδικότητες της οικοδομής από την αναδουλειά, να υπάρχουν άνθρωποι αυτή την στιγμή που μιλάμε, με τα  «λεφτά στα χέρια», να θέλουν να επενδύσουν σε γη και κατασκευές και εμείς να τους λέμε, δια του κλεισίματος της Πολεοδομίας, «όχι ευχαριστούμε! Δεν θα πάρουμε! Δεν τα θέλουμε τα χρήματα σας! Δώστε αλλού σε άλλες περιοχές, σε άλλους εργολάβους, μηχανικούς, μπογιατζήδες και ηλεκτρολόγους!» Ο  κ. Καμιζής, υπέπεσε σε ένα ακόμη σοβαρό ολίσθημα! Την πληρώνει πάλι, ο κοσμάκης!»

 http://enimerosipeloponnisou.blogspot.gr/2013/08/blog-post_2054.html#more