eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

'' Τα ψηφιδωτά στην Βασιλική του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης ''

Δυστυχώς δεν είναι δυνατή η συντήρησή τους χωρίς στέγαστρο και τακτικό καθαρισμό τους.

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Είναι και ασύμφορη οικονομικά, ακόμη και αν γίνουν επισκέψιμα με εισιτήριο.
Προέχει λοιπόν η αποκόλληση τους από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και η μεταφορά τους στις αποθήκες των αρχαιολογικών μουσείων Ναυπλίου και Άργους. Εμείς δεν έχουμε κατάλληλους χώρους.

Υπενθυμίζω ότι δεν είναι τα μόνα. Βρίσκονται στις αποθήκες του Μουσείου Άργους τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά που βρέθηκαν πίσω από την οικία Μεϊντάνη, τα της Βασιλικής του Αγίου Βασιλείου, απέναντι από το παλαιό Φαρμακείο του Άγγελου Παπαμιχαήλ και σε αυτά πρέπει να πάνε και όλα της Βασιλικής του Δημοτικού Σχολείου. Τουλάχιστον έτσι θα σωθούν...
......
Είναι πολύ σημαντικά και πολύ ωραία. Όταν στην Ερμιόνη φτιάξουμε το μεγάλο Μουσείο της, που όμως προϋποθέτει μεγάλη ανασκαφή στο λόφο της Μαγγούλας και στη θαλάσσια ζώνη, μερική ανασκαφή στο δυτικό αρχαίο τείχος του Μπιστιού και στον χώρο του Μύλου όπου και τα εργαστήρια της πορφυροβαφής, ανασκαφές στους Ειλεούς στο Ηλιόκαστρο, τότε μαζί με τα όσα έχουν βρεθεί στο αρχαίο νεκροταφείο της και φυλάσσονται στο Μουσείο Ναυπλίου, θα υπάρξει υπεράφθονο υλικό για να μετατραπεί το σημερινό δημαρχιακό μέγαρο Ερμιόνης σε θαυμάσιο Μουσείο της των Ερμιονέων Πόλεως και στην αυλή του κάτω από στέγαστρο και με τις πρέπουσες συνθήκες θα εκτίθενται όλα τα ψηφιδωτά.
Δυστυχώς, οι ανασκαφές σταμάτησαν στους Αλιείς, και στο τμήμα του νεκροταφείου μπροστά από το Λύκειο Ερμιόνης.
Δεν υπάρχει όραμα από τον Δήμο μας, ούτε και από την Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης, ούτε ποτέ συγκροτήθηκε μία επιτροπή να προωθήσει αυτά τα θέματα. Είναι βέβαια δύσκολα, όπως δύσκολη είναι και η διατήρηση Μουσείου, όμως ο Ελλαδικός χώρος, όταν η χώρα θα έχει βρει το δρόμο της, πρέπει να έχει από ένα Μουσείο σε κάθε παλιά ΠΟΛΙΝ, γιατί η έννοια της Πόλεως είναι μοναδικό πολιτικό δημιούργημα στην Παγκόσμια ιστορία και αυτό πρέπει να το αισθάνεται ο επισκέπτης. Όχι μόνον 10 μουσεία στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.
Φυσικά το Μουσείο της Ερμιόνης θα φιλοξενεί και τις αρχαιότητες των Αλιέων και των άλλων χωρίων της αρχαίας Πόλεως των Ερμιονέων. Το Φράχθι και το Μουσείο στη Κοιλάδα είναι άλλο θέμα και στέκουν αυτόνομα.

Ως τότε, την υγειά μας να έχουμε.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος