eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

''Πάμε γι' άλλα''

 Πιο τρανά και πιο μεγάλα
 Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
«…..εδόθη η διαβεβαίωση ότι σύντομα, με ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα αρχίσει η μεταφορά απορριμμάτων από το χώρο του δεματοποιητή Σταυρού Διδύμων έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί ο χώρος αυτός.
Το μέτρο αυτό έχει προσωρινό χαρακτήρα έως ότου δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος για να μετεξελιχθεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση, σύμφωνα και με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ήδη έχει υποβληθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προς έγκριση, σε χώρο όπου θα εφαρμοστεί το μοντέλο της διαχείρισης των απορριμμάτων: ανακύκλωση στην πηγή – κομποστοποίηση – οικολογική διαχείριση του απομένοντος στερεού υπολείμματος, το οποίο ήταν και είναι θέση αρχής για το Δήμο μας όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων…..»

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της ‘κλειστής’ σύσκεψης, με τον κύριο Σφυρή κλειδωμένο απ’ έξω.

Η μόνη διαβεβαίωση (ανάλογη βέβαια και του βαθμού αξιοπιστίας της Περιφέρειας) είναι ότι σύντομα (άρα ακαθόριστα) θα αρχίσει η μεταφορά απορριμμάτων από Σταυρό (άραγε για πού;) ώστε να αποσυμφορηθεί ο χώρος αυτός. Όχι να αδειάσει, αλλά να απομακρυνθούν προς άγνωστη κατεύθυνση τα γύρω από το μηχάνημα δεματοποίησης απορρίμματα,
όπως και από άλλον εξοπλισμό της εγκατάστασης, ώστε αυτή να μπορέσει να λειτουργήσει. Κανένα άλλο νόημα δεν έχει η αποσυμφόρηση, πόσο μάλλον που τα δέματα παραμένουν, όπως θα παραμένουν εκεί... χωρίς μέλλον και όσα στο μέλλον παραχθούν.
Άρα: Σε πρώτο στάδιο, επαναλειτουργία του δεματοποιητή με έξοδα φυσικά των δημοτών, προφανώς για να δεματοποιηθούν όλα τα χύμα απορρίμματα + αυτά που θα εισέρχονται μέχρι να λειτουργήσει πλήρως το νέο σύστημα που ήταν και θέση αρχής του δήμου μας, όπως διατείνονται οι υπογράφοντες Αντιδήμαρχοι την ανακοίνωση. Το μέτρο αυτό είναι προσωρινού χαρακτήρα, έως ότου δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος για να μετεξελιχθεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση, σύμφωνα και με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ήδη έχει υποβληθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προς έγκριση, σε χώρο όπου θα εφαρμοστεί το μοντέλο της διαχείρισης των απορριμμάτων: ανακύκλωση στην πηγή – κομποστοποίηση – οικολογική διαχείριση του απομένοντος στερεού υπολείμματος.

Αυτή η φράση τα λέει όλα:
Η Περιφέρεια έχει υποβάλει προς έγκριση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε χώρο όπου θα εφαρμοστεί το νέο μοντέλο. Φυσικά στην ΜΠΕ προσδιορίζεται αυτός ο χώρος επακριβώς και με σχέδια. Καλά, δεν είναι ενημερωμένος ο Δήμαρχος για αυτήν την κίνηση της Περιφέρειας; Δεν ξέρει ποιος είναι αυτός ο χώρος; Εκεί που ήταν στη κλειστή σύσκεψη, δεν είχε την περιέργεια να ρωτήσει τον Αντιπεριφερειάρχη ποίος είναι αυτός ο χώρος; Δεν είχε την περιέργεια ούτε ο Αγαπητός Αντιδήμαρχος; Ο κύριος Σφυρής σίγουρα θα ρώταγε. Μήπως γι’ αυτό έκλεισε η πόρτα;
Ποίος είναι αυτός ο κατάλληλος χώρος; Είναι αφελές να ισχυριστείτε ότι δεν ξέρετε αφού ήδη προσδιορίζεται και περιγράφεται στη νέα ΜΠΕ.
Στην ανακοίνωση λοιπόν, μετά..... παρρησίας αποφεύγετε να προσδιορίσετε τον χώρο. Σαν το νησί που γέννησε η Λητώ τον Απόλλωνα, που ήταν άφαντο και κινητό, και ξαφνικά εμφανίσθηκε στη μέση των Κυκλάδων και το είπανε από τότε Δήλο. Έτσι και αυτός ο χώρος. Θα εμφανιστεί μόλις πάνε εκεί τα σκουπίδια.
Έχετε άμεση υποχρέωση να πείτε στους Δημότες ποιος είναι αυτός ο χώρος. Και ο κύριος Σφυρής να απαιτήσει και να μάθει.
Είναι νέος και άσχετος από τον νυν του Σταυρού;
Είναι ο ίδιος του Σταυρού;
Είναι νέος χώρος δίπλα στον νυν χώρο δεματοποίησης;

Σημείωση: Όσο για το νέο μοντέλο: ανακύκλωση στην πηγή – κομποστοποίηση – οικολογική διαχείριση του απομένοντος στερεού υπολείμματος, στο επόμενο. Ήταν και είναι θέση αρχής του Δήμου μας, αλλά τόσο καιρό όχι μόνον δεν έκανε καμιά προετοιμασία, αλλά απέτυχε πλήρως στην προσπάθεια του να υποκαταστήσει τις πραγματικές κοινωνικές και επαγγελματικές δυνάμεις του τόπου και του Δήμου μας με δικής του εμπνεύσεως εθελοντισμό. Αλλά αφού αυτό το μοντέλο είναι αρχή του Δήμου μας, γιατί δεν υποβάλλει ΜΠΕ ο δήμος μας;


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος