eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

'' Πόσιμο νερό, εξασθενές χρώμιο, γεωτρήσεις ''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος  
Η ΔΕΥΑΕΡ έκανε δύο κύκλους αναλύσεων πόσιμου νερού και αυτό είναι στα θετικά της. Έτσι διαπιστώθηκε ότι το πόσιμο νερό στην πεδινή Ερμιονίδα έχει εξασθενές χρώμιο προερχόμενο από ανθρώπινη δραστηριότητα. Σε μία δε γεώτρηση απ’ όπου παίρνει νερό ο οικισμός της Ερμιόνης, το εξασθενές χρώμιο είναι αυξημένο αρκετά σε σχέση με άλλες γεωτρήσεις.
Τέθηκε λοιπόν.......
..... ερώτημα και αίτημα εύλογο από την «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης», μεταξύ των άλλων, να σταματήσει να παίρνει νερό ο οικισμός της Ερμιόνης από αυτήν την γεώτρηση.
Η απάντηση της ΔΕΥΑΕΡ ήταν καθησυχαστική: είναι το ολικό χρώμιο πολύ πιο κάτω από το όριο των 50 μg/l,  άρα ‘πίνουμε’ άφοβα.
Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ναι μεν οι αναλύσεις δείχνουν χαμηλό ολικό χρώμιο, δείχνουν όμως ότι σχεδόν όλο είναι εξασθενές και τα αναλυτικά όργανα δεν κάνουν λάθος. Όσο για την αστάθεια του εξασθενούς, αυτό έχει να κάνει με το σφάλμα της ανάλυσης και όχι με αυτό καθ’ αυτό το αποτέλεσμα της ανάλυσης. Δηλαδή σου δείχνει το εξασθενές χρώμιο αλλά με ένα μεγαλύτερο σφάλμα, όμως το αποτέλεσμα σου δείχνει τελικά ότι υπάρχει εξασθενές με ικανοποιητική ακρίβεια.
Το όριο των 50 μg/l  είναι πολύ παλιό και στα περισσότερα μέρη του κόσμου έχουν τεθεί όρια πολύ χαμηλότερα έως εξαιρετικά χαμηλότερα. Δεν είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να είναι κουτοί και μεις οι έξυπνοι.
Η ΔΕΥΑΕΡ μπορεί νομικά να καλύπτεται με το σημερινό όριο, αλλά έχει μπροστά της μια όχι καλή κατάσταση: από τις ανθρώπινες δραστηριότητες της πεδινής Ερμιονίδας περνά εξασθενές χρώμιο στο υπόγειο νερό το οποία αντλείται για ύδρευση και άρδευση και επιστρέφει και διασπείρεται σε μεγάλο ποσοστό στο έδαφος. Αυτό δεν μπορεί να το αγνοήσει η ΔΕΥΑΕΡ και πρέπει συστηματικά και ψύχραιμα να το παρακολουθεί και σε χάρτη να σημειώσει τις γεωτρήσεις απ’ όπου παίρνει δείγματα και τις τιμές εξασθενούς χρωμίου σε κάθε γεώτρηση, αλλά και στα παράκτια ύδατα. Και αυτά αναρτημένα. Να ξέρει ο κάθε πολίτης πώς εξελίσσεται αυτό το φαινόμενο, ώστε να το κατανοήσει και να συμβάλει στην βελτίωση και εξάλειψη του εξασθενούς. Μπορεί η κυρία Αλεβίζου, αφού πιστεύει ότι έχει έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία της, να απευθυνθεί στο Λύκειο Κρανιδίου, να δίνει τις τιμές και να είναι σίγουρη ότι οι μαθητές, σαν άσκηση, θα φτιάξουν τέλειο χάρτη και τέλεια παρακολούθηση. Είναι πολύ πιο χρήσιμο για τους μαθητές από το να παρακολουθούν τα επίπεδα βροχόπτωσης και την θερμοκρασία στην Ερμιονίδα. Και η εμπειρία τους θα μεταδοθεί στα σπίτια τους.
Το πιθανότερο είναι το όριο του ολικού χρωμίου να κατεβεί πολύ πιο κάτω τα επόμενα χρόνια, είτε με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε τοπικά από δικαστικές αποφάσεις, όπως ήδη έχει συμβεί. Τότε τι θα κάνει η ΔΕΥΑΕΡ; Θα μας κόψει το νερό; Από τον εφησυχασμό κατευθείαν στον πανικό και την αναστάτωση;
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

Μάλλον ο εφησυχασμός της ΔΕΥΑΕΡ οφείλεται στο γεγονός ότι κανένας στην πεδινή Ερμιονίδα δεν πίνει νερό από τις δημοτικές βρύσες, αλλά και από αγροτικές γεωτρήσεις και πηγάδια. Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα. Τα χλωριόντα, όπως δείχνουν και όλες οι αναλύσεις, είναι τόσο υψηλά που το νερό όλων των γεωτρήσεων είναι ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ. Δηλαδή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΙΜΟ και δεν μπορεί να το διαθέτει ο Δήμος ως πόσιμο. Μέχρι σήμερα, όλοι οι δημότες κατανοούμε την τραγική κατάσταση των υπογείων νερών της πεδινής Ερμιονίδας, και κανένας δεν έχει καταφύγει στη δικαιοσύνη. Η ΔΕΥΑΕΡ το έχει φαίνεται ξεχάσει αυτό και ούτε καν το αναφέρει. Ενεργεί σαν να μας δίνει πόσιμο.

Το ερώτημα και αίτημα από την «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης» ήταν για αυτήν τη γεώτρηση που είχε αυξημένο εξασθενές χρώμιο και για τις διαρροές νερού από το κεντρικό δίκτυο και την δεξαμενή.
Η κυρία Αλεβίζου δεν χάνει την ευκαιρία να τονίσει ότι μεταξύ των άλλων η υπηρεσία της δεν μπορεί να λειτουργήσει, προφανώς ιδανικά, «και λόγω των μεγάλων και δισεπίλυτων προβλημάτων που παραλάβαμε».
Εντάξει για όσα παρέλαβε ως ΔΕΥΑΕΡ από τον Δήμο Ερμιόνης, δηλαδή από τη 16ετία του κυρίου Λεμπέση. Αλλά από τον Δήμο Κρανιδίου δηλαδή από την 4ετία του κυρίου Σφυρή παρέλαβε ό,τι και η ίδια δημιούργησε όντας στην παράταξή του. Άρα «παρέλαβε όσα συνδημιούργησε». Και παραμένει αναπάντητο το ερώτημα πώς, ενώ εστράφη κατάφορα κατά του κυρίου Σφυρή, τελικά ανέλαβε την θέση της προέδρου της ΔΕΥΑΕΡ με την σύμφωνη γνώμη και του κυρίου Σφυρή.
Η ΔΕΥΑΕΡ είναι η πλέον βουβή υπηρεσία του Δήμου. Εκτός από τις αναλύσεις των νερών που είναι στα θετικά της, αλλά χωρίς κάποιο σύστημα και στόχο, δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία. Δεν ξέρουμε πόσο ‘πόσιμο’ νερό αντλούμε, τι διαρροές έχουν τα δίκτυα, πόσο πληρώνουν το κυβικό τα νοικοκυριά και τα διάφορα καταστήματα και επιχειρήσεις, δεν ξέρουμε την κατάσταση των ρολογιών, δεν ξέρουμε αν υπάρχουν σχέδια δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, δεν ξέρουμε τις διαδικασίες εξυπηρέτησης πελατών – δημοτών, τις διαδικασίες παραπόνων και την αντιμετώπισή τους (ένα δείγμα ανάρτησα για το πώς μου έδωσαν τελικά νερό με πίεση), δεν ξέρουμε τίποτα για τους βιολογικούς σταθμούς, για τις αναλύσεις των επεξεργασμένων λυμάτων που διαθέτουν στη θάλασσα και στο ρέμα Χουσεΐνι. Λες και είναι μυστική υπηρεσία.
Δεν ψήφισα την Παράταξη για να απολαμβάνουμε όλοι οι δημότες τέτοια μυστικότητα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος