eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

''Με αφορμή τους ιχνηλάτες''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Σαν συμπέρασμα από την ανάγνωση του «Ενοποίηση των διατάξεων του ν.3468/2006 όπως τροποποιήθηκαν από τους
ν.3734/2009, ν.3851/2010, ν.3889/2010 και λοιπών διατάξεων νόμων» για τα ΑΠΕ:
1. Δεν διευκρινίζεται τι είναι το φωτοβολταϊκό σύστημα παρά μόνον ο φωτοβολταϊκός σταθμός στην ορολογία.....
......
2. Υπάρχει συντακτική ασάφεια για το τέλος του 3% στις δύο τρεις παραγράφους που αναφέρονται σε αυτό στο άρθρο 25.
3. Οι ΟΤΑ δεν φαίνεται να έχουν κάνει ενέργειες, ώστε να κερδίσουν υπέρ αυτών το τέλος και από τα φωτοβολταϊκά.
4. Η ΡΑΕ και οποιαδήποτε αρχή, εκλαμβάνουν αυτήν την ασάφεια ως απαλλαγή όλων των φωτοβολταϊκών από το τέλος 3%, προσβλέποντας να ενισχύσουν τους επενδυτές και όχι τους ΟΤΑ που δέχονται τα φωτοβολταϊκά.
5. Άρα χωρίς νομική διεκδίκηση από τους ΟΤΑ, σήμερα οι εταιρείες των φωτοβολταϊκών σταθμών και συστημάτων δεν πληρώνουν στους ΟΤΑ το τέλος 3%, νομίμως.
6. Άρα αυτό που μένει στους ΟΤΑ από την επένδυση των φωτοβολταϊκών είναι οι τοπικές θέσεις εργασίας άμεσες και έμμεσες, και τα οφέλη από την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη που όμως πρέπει να τα διεκδικήσουν οι ΟΤΑ. Δεν είναι ασήμαντα λοιπόν αυτά τα οφέλη για την τοπική κοινωνία, ακόμη και χωρίς το τέλος 3%.
7. Το κράτος από την άλλη μεριά έχει βάλει επιπρόσθετη φορολογία στα φωτοβολταϊκά. Δηλαδή αντί να παίρνει τέλος 3% η τοπική κοινωνία, το παίρνει μέσω του φόρου το κράτος, και μάλιστα πολύ αυξημένο, χωρίς να επιστρέφει έστω και μέρος του στους ΟΤΑ.
8. Οι ΟΤΑ και για μας ο Δήμος μας πρέπει να διευκρινίσει τη στάση του ως προς το τέλος που έπρεπε, χρόνια τώρα, να εισπράττει από το αιολικό πάρκο Διδύμου όρους, να δημοσιοποιήσει τις ενέργειες που κάνει για να έχει άμεσο όφελος από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Αλλιώς υπάρχει η περίπτωση να υλοποιηθούν όλες οι επενδύσεις ΑΠΕ που προβλέπονται στην Ερμιονίδα, παρά την αντίδραση του Δήμου, και τελικά να μην υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για τον Δήμο και την τοπική κοινωνία, αλλά μόνον οφέλη στην διακριτική ευχέρεια του επενδυτή, δηλαδή δώρα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος