eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

''Γεωπληροφοριακός χάρτης ΡΑΕ''

Για την ευρύτερη περιοχή μας
 Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος 

Καλά, αυτόν τον χάρτη που δείχνει με ακρίβεια που θα γίνουν τα ΑΠΕ και που τον ξέρουν, καιρό τώρα, και τα μικρά παιδιά, που ανοίγουν το σχετικό site της ΡΑΕ και παίζοντας βλέπουν όλες τις θέσεις της χώρας μας όπου θα γίνουν εκατοντάδες εγκαταστάσεις ΑΠΕ δεν τον γνωρίζουν ο Δήμαρχος, ο αρμόδιος για τα ΑΠΕ της Ερμιονίδας μας.....
...... Αντιδήμαρχος, ούτε ο Αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, ούτε η ΠΑΠΟΕΡ, και τώρα τον ανακαλύπτουν οι οικολογούντες; Μα όλη η μπλογκολογία περί των ΑΠΕ σε αυτόν βασίζεται, σε αυτόν αναφέρεται. Και κάνουν ότι δεν τον ήξεραν οι κατ’ εξοχήν αρμόδιοι;
Είχα την εντύπωση ότι ξαφνιάστηκαν από την έναρξη των έργων χωρίς να έχουν ερωτηθεί, και δεν ξαφνιάστηκαν από τη θέση των έργων, θέση γνωστή στον κάθε πολίτη εδώ και καιρό.
Στο παρακάτω site της ΡΑΕ λοιπόν μπορούν να μπουν οι αρμόδιοι και να δουν με κάθε λεπτομέρεια τα πάντα.


Επέλεξα στην φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο την απεικόνιση των ανεμογεννητριών (κάθε τρίγωνο είναι μία ανεμογεννήτρια), των φωτοβολταϊκών (κάθε κόκκινη περιοχή δείχνει την έκταση που θα μπουν φωτοβολταϊκά), και των θέσεων – εκτάσεων με πράσινο όπου θα αναπτυχθούν Ηλιοθερμικοί σταθμοί (περιέργως δεν έχουν απασχολήσει καθόλου την οικολογία του βένιου) οι οποίοι μόνον παραθαλασσίως μπορούν να αναπτυχθούν, και θα απασχολούν τουλάχιστον 20 ειδικευμένα άτομα (ΤΕΙ, ΑΕΙ) ο καθένας.
Για το τι είναι ηλιοθερμικός σταθμός στο παρακάτω site.


Και αφού παίξετε (άρα μελετήσετε) καλώς, πηγαίνουμε στην φωτογραφία της ευρύτερης περιοχής μας για τις παρακάτω παρατηρήσεις:
1). Οι ανεμογεννήτριες πάνω στις Αδέρες βρίσκονται σχεδόν όλες στο έδαφος του Δήμου Τροιζηνίας, άρα δεν έχει λόγο ο Δήμος Ερμιονίδας, ούτε φυσικά η Περιφέρεια του κυρίου Τατούλη.
2). Οι ανεμογεννήτριες στο Δυτικό Δίδυμο είναι πολύ λιγότερες και ακόμη λιγότερες προβλέπονται για το Μεγαλοβούνι, αν δεν βλέπω λάθος.
3). Οι ηλιοθερμικοί σταθμοί θα γίνουν, αν γίνουν κοντά στη Φουρκαριά και στα Τσελεβίνια, άρα δεν έχει λόγο ο Δήμος Ερμιονίδας, ούτε φυσικά η Περιφέρεια του κυρίου Τατούλη. Σε τουριστική περιοχή και όχι στα ορεινά.
4). Η κατανομή των φωτοβολταϊκών στην Ερμιονίδα δεν επιβαρύνει ουσιαστικά το Δίδυμο όρος. Το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο πάνω από την Ντάρδιζα Ερμιόνης είναι περιοχή Ερμιόνης και δεν έχει να κάνει με την ορεινή Ερμιονίδα, δηλαδή τον κύριο όγκο του Διδύμου και των Αδερών. Ανήκει λοιπόν στην τουριστική Ερμιονίδα και είναι ισοδύναμο με αυτό που ξεκίνησε κοντά στο Λουκαϊτι. Άρα ένα τέτοιο στα ορεινά, ένα τέτοιο στην τουριστική περιοχή. Άρα ουσιαστικά έχουν κατανεμηθεί επιπλέον στην ορεινή περιοχή γύρω στα 500 στρέμματα επιπλέον φωτοβολταϊκά εκ των οποίων δίκαιο είναι τα 250 να μεταφερθούν στην τουριστική περιοχή. Άρα για να γίνει συγκεκριμένο το δίκαιο μπορεί να πάρει ο Δήμος μια απόφαση και να προτείνει δύο θέσεις σε Κορακιά, λόφοι Κρανιδίου, αντί για την ορεινή Ερμιονίδα. Δεν είναι δα και τίποτα. Βέβαια ξεχνάμε ότι τα τουριστικά πεδινά θα φέρουν και το σύνολο σχεδόν των φωτοβολταϊκών που βάζουν οι αγρότες.
5). Όπως φαίνεται από τον χάρτη, έχει ληφθεί ουσιαστική πρόνοια για τα νησιά μας, το παραθαλάσσιο τοπίο κ.λ.π. τόσο της Ερμιονίδας όσο και της Τροιζηνίας. Και επειδή οι Αδέρες φορτώνουν ανεμογεννήτριες τα φωτοβολταϊκά τους είναι λιγοστά. Και η Τροιζηνία ουσιαστικά τα έχει συγκεντρωμένα σε ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο κάπου πίσω από την Τραχειά.

Πρόχειρα μετρώντας, βλέπουμε ότι στην περιοχή Ερμιονίδας + Τροιζηνίας προβλέπονται περί τα 5000 στρέμματα φωτοβολταϊκά με συνολική ισχύ 125 περίπου MW. Προβλέπονται 100 ανεμογεννήτριες των 2 MW συνολικής ισχύος 200 MW. Προβλέπονται και δύο ηλιοθερμικοί σταθμοί που μάλλον θα έχουν συνολική ισχύ 100 MW.
Άρα ένα 24 που φυσά ισχυρός άνεμος συνέχεια, ημερομηνία 21/9, και που στο ουρανό δεν θα έχουμε ούτε ένα σύννεφο, την ημέρα αυτή θα παραχθούν 125 Χ 12 ώρες = 1500 MWh από φωτοβολταϊκά, 200 Χ 24 ώρες = 4800 MWh από ανεμογεννήτριες και 100 Χ 12 = 1200 MWh από τους ηλιοθερμικούς σταθμούς και θα πληρωθούν τουλάχιστον 200 πολύ καλά μεροκάματα στους ανθρώπους που θα δουλεύουν σε αυτές τις πράσινες μηχανές, μεροκάματα που θα πέφτουν όλο το χρόνο και όχι μόνον τον Αύγουστο.
Συνολικά λοιπόν αυτήν την πράσινη μέρα, χωρίς κανένα σχεδόν ρύπο, θα παραχθούν συνολικά 7500 MWh που η σημερινή αξία τους είναι γύρω στα 1125000 €, και την ημέρα αυτοί θα κληθούν οι Δήμοι Ερμιονίδας και Τροιζηνίας να παραλάβουν το 2%, δηλαδή να βάλουν στο ταμείο τους 22500 €.

Το πρόβλημα μάλλον των δήμων μας δεν είναι το περιβαλλοντικό, ούτε τα βένια και οι δημόσιες εκτάσεις. Είναι να καταφέρουν άμεσα την είσπραξη αυτών των ποσών από το σύστημα που θα αγοράζει το ρεύμα. Δηλαδή όταν το σύστημα πληρώνει το τιμολόγιο στην εταιρεία παραγωγής ρεύματος π.χ. φωτοβολταϊκών, τότε αυτόματα μεταφέρει το 2% στον λογαριασμό των Δήμων. Γιατί υπάρχει περίπτωση το σύστημα με χίλια τερτίπια να μην αποδίδει το 2%, όπως το ίδιο να κάνει και η εταιρεία παραγωγής. Αυτό είναι όντως πρόβλημα.
Με αυτά τα χρήματα της πράσινης ανάπτυξης οι δήμοι θα κάνουν θαύματα αν όντως έχουν μυαλό και όραμα, αν και αυτό που προβλέπεται είναι η κατασπατάληση και αυτών των πόρων σε διορισμούς, πανυγηράκια και ημέτερους. Η ευρύτερη δε περιοχή θα αποκτήσει τουλάχιστον 200 θέσεις πλήρους απασχόλησης, χώρια εξωτερικά συνεργεία, προμήθειες υλικών κ.λ.π.


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος