eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

''Φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα''

''Τώρα και στην Επαρχία μας''
 Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Βλέπω την τοπική οικολογία σε σύγχυση.
Πριν μερικά χρόνια υμνούσαν την πράσινη ενέργεια από τον ήλιο και τον αέρα και κατακεραύνωναν τον καπιταλισμό (ποτέ τον σοσιαλισμό) που χρησιμοποιούσε λιθάνθρακα, πετρέλαιο και πυρηνική ενέργεια. Μόλις είδαν τα μηχανήματα της πράσινης ενέργειας στον τόπο μας πάθανε ταράκουλο. Είχαν κατά νουν το κλασικό ρητό των οικολογούντων:
Πράσινη ενέργεια αλλά οι εγκαταστάσεις αλλού. Εμείς μόνον την πράσινη ενέργεια θέλουμε στον τόπο μας! Στου άλλου το οικόπεδο οι εγκαταστάσεις. Όπως και με τις χωματερές κ.λ.π.

Αγαπητοί μου τα μηχανήματα της πράσινης ενέργειας είναι αυτά που σήμερα βλέπετε να αναπτύσσονται και στην Ερμιονίδα. Και δυστυχώς τα μηχανήματα και οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές που τα φιλοξενούν είναι ΙΔΙΕΣ, είτε είναι κρατικά, είτε δημοτικά, είτε συνεταιριστικά, είτε ιδιωτικά. Τα μηχανήματα όμως της πράσινης ανάπτυξης είναι όντως απολύτως οικολογικά. Όχι μόνον δεν παράγουν ρύπους αλλά και τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα είναι πλήρως ανακυκλώσιμα. Πέραν αυτού, η απομάκρυνσή τους από μία θέση αφήνει το έδαφος ανέπαφο χωρίς καμία ανάγκη εξυγίανσης ή αποκατάστασης.
Τώρα λοιπόν που «έρχονται τα μηχανήματα» η τοπική ‘οικολογία’ αρχίζει και μιλάει για εγκλήματα κατά της φύσης και τα παρόμοια και βρίσκει μάλιστα και λύσεις για φτηνό πράσινο ρεύμα από τις στέγες των σπιτιών! Γιατί, λέει, θα καλύπτονται άμεσα οι ανάγκες του νοικοκυριού και το υπόλοιπο θα το δίνει το νοικοκυριό πολύ φτηνά για να το χρησιμοποιούν οι άλλοι. Φυσικά και πάλι δεν έχουν δει στον τόπο τους τα «πράσινα μηχανήματα οικιακής παραγωγής φτηνού ρεύματος». Διότι η ‘οικολογία’ αυτού του είδους δεν είναι η λογική της λειτουργίας του οίκου, αλλά μια πολιτική οικολογία που στόχο έχει την κατάληψη της εξουσίας με εργαλείο της ‘οικολογία’.

Στο τέλος του άρθρου μου παραθέτω τα στοιχεία για το τυπικό Φωτοβολταϊκό των 10 KW που μπαίνει στις στέγες και τις ταράτσες των σπιτιών.
Αυτά που ‘ξεχνάνε’ και κάνουν πως δεν τα βλέπουν οι πολιτικώς οικολογούντες είναι τα παρακάτω:
1).  Ένα τυπικό σπίτι της περιοχής μας με δύο διαμερίσματα των 100 τ.μ. έχει ταράτσα 100 τ.μ. Άρα θα καλυφθεί ολόκληρη από φωτοβολταϊκά πάνελ και το ρεύμα θα επαρκεί για τα δύο νοικοκυριά και θα πουλάνε μια ποσότητα. Είναι δε τόσο ακριβή η επένδυση που πρέπει να πουλάνε στην εξωφρενική τιμή των 0.55 € την KWh και όχι τάχατες φτηνό ρεύμα. Ανοίχτε ένα λογαριασμό της ΔΕΗ να δείτε πόσο φτηνό είναι το ρεύμα που σας πουλάει η ΔΕΗ. Άρα η κοινωνία επιδοτεί αυτό το νοικοκυριό και μάλιστα πολύ περισσότερο από μια επιχείρηση φωτοβολταϊκών.
2). Φανταστείτε την Ερμιόνη και το Κρανίδι να βγάζουν τις σκεπές και να βάζουν φωτοβολταϊκά πλαίσια στη θέση τους και σε όλες τις ταράτσες! Τι αισθητική απόλαυση! Φανταστείτε την Ύδρα τον Πόρο και τις Σπέτσες! Γυάλινες πολιτείες!
3). Οι εξωπραγματικές αυτές συμβάσεις δίνουν τόσο ακριβό ρεύμα που ήδη καταρρέουν.
4). Στις μεγάλες πόλεις μία πολυκατοικία 6 ορόφων έχει ταράτσα 200 τ.μ. Άρα το ρεύμα μόλις που φτάνει για όλα τα νοικοκυριά της. Πόσο μάλλον που η μισή ταράτσα είναι ήδη καλυμμένη από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Άρα θα παράγουν ρεύμα πολύ πιο ακριβό από ό,τι το παίρνουν σήμερα και θα το αυτοκαταναλώνουν.

Άρα τα φωτοβολταϊκά πάρκα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους είναι απαραίτητα, πέστε το αναγκαίο κακό, αλλά απαραίτητα. Γιατί θέλουμε και ρεύμα για την βιομηχανία τις συγκοινωνίες κ.λ.π. Από αυτά θα προέλθει η κύρια ποσότητα πράσινου ρεύματος τα επόμενα χρόνια και φυσικά από τα αντίστοιχά τους αιολικά. Και η χώρα μας λόγω κλίματος και ανέμων, έχει μεγάλο πλεονέκτημα, αλλά το πράσινο ρεύμα είναι και θα είναι για αρκετά χρόνια ακριβότερο.
Ξαφνικά οι οικολόγοι μάς προτείνουν τα φωτοβολταϊκά να μπαίνουν όχι στα βουνά και στα δάση, αλλά στην καλλιεργήσιμη γη, η οποία στη χώρα μας είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Και μάλιστα λένε να μπαίνουν στην άγονη γη! Δηλαδή δεν μας φτάνει ο χαρακτηρισμός «αγροτεμάχιο» τώρα θα έχουμε και τον «άγονη καλλιεργήσιμη γη» για φωτοβολταϊκά!

Τα πράγματα είναι πολύ απλά:
Η πράσινη ενέργεια χρησιμοποιεί αυτά τα μηχανήματα που βλέπουμε σήμερα στον τόπο μας.
Η χώρα μας έχει υποχρέωση μέχρι το 2020 να καλύπτει από ανανεώσιμες πηγές το 20% της ενέργειας και όχι το 20% του ρεύματος. Νομίζω ότι ως ποσοστό του ρεύματος είναι 40%. Μπορεί λοιπόν να αναπτύξει υδροηλεκτρικά έργα, ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά για παραγωγή πράσινου ρεύματος. Μπορεί ρύποι να μην παράγονται, αλλά έχουμε αισθητική κυρίως ρύπανση, αλλοιώσεις στη κάθε θέση εγκατάστασης τις οποίες βλέπουμε και στην επαρχία μας. Είναι το αναγκαίο κακό, πολύ πιο καλό όμως από το σημερινό αναγκαίο κακό της καύσης των ορυκτών και πυρηνικών καυσίμων, και της βέβαιης εξάντλησης τους μέσα στον αιώνα μας.
Και για τη χώρα μας, τα φωτοβολταϊκά πρέπει να μείνουν έξω από την καλλιεργήσιμη γη εκτός από μικρές μονάδες ως συμπλήρωμα του εισοδήματος κατ’ επάγγελμα αγροτών και μικροβιοτεχνών. Είναι αδιανόητο να γίνει φωτοβολταϊκό πάρκο 1000 στρεμμάτων στον Κάμπο του Κρανιδίου ή της Ερμιόνης.

Η δυσκολία είναι η εξής: Ο οποιοσδήποτε επενδυτής μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου έχει συμφέρον να το εγκαταστήσει εκεί που έχει ηλιοφάνεια μεγάλη (σίγουρα λοιπόν στην Ερμιονίδα), εκεί που η γη είναι φτηνή (σίγουρα στα πετρώδη βουνά της Ερμιονίδας). Πού όμως σταματάει αυτή η κατάσταση;
Άρα πρέπει να υπάρχει και ένα όριο του τύπου: Για την Ερμιονίδα προβλέπεται η διάθεση επί ενοικίω δημόσιας γης για εγκατάσταση  αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος π.χ. 100 MW και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος π.χ. 100 MW. Οι συγκεκριμένες θέσεις εγκατάστασης είναι οι τάδε. Το μέγεθος κάθε εγκατάστασης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τάδε MW. Άλλοι όροι..... Για κάθε εγκατάσταση είναι υποχρεωτική η πληρωμή τέλους χρήσης της Ερμιονίδας στον Δήμο της. Και οι εγκαταστάσεις πρέπει να είναι «το μερίδιο που μας αναλογεί», δηλαδή το βάρος που πρέπει να φέρουμε ως Επαρχία  με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κατανάλωσης, σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Φυσικά ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να έχει περάσει για διαβούλευση στον Δήμο μας. Και φυσικά δημόσια γη δεν είναι μόνον το όρος Δίδυμο.

Με έκπληξη διαπιστώνουμε όλοι ότι μία εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου χωρίς ο Δήμος να έχει την παραμικρή πληροφόρηση! Ξεκινούν έργα χωρίς να έχει εγκριθεί ακόμη η ΜΠΕ της Εγκατάστασης! Και το όλο έργο είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας που ενεργεί εφαρμόζοντας νόμους, χωρίς ο Δήμος μας να λαμβάνεται υπ’ όψιν. Υποτίθεται ότι κάναμε τις Περιφέρειες για αποκέντρωση, αλλά τώρα αυτές ενεργούν πιο συγκεντρωτικά από το προηγούμενο σύστημα. Καλά, οι αιρετοί της Αργολίδας στην Περιφέρεια δεν αντιλήφθηκαν τίποτα, ή το θεώρησαν απόλυτα φυσικό να μη γνωρίζει απολύτως τίποτα ο Δήμος;

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος


Φωτοβολταϊκό Σύστημα ενταγμένο στο Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων
       Τα φωτοβολταϊκά συστήματα που μπορούν να ενταχθούν στο Ειδικό Πρόγραμμα έχουν ισχύ μικρότερη των 10 kWp. Το Πρόγραμμα αφορά σε όλη την ελληνική επικράτεια με την επισήμανση ότι το άνω όριο ισχύος που δύναται να εγκατασταθεί στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά πλην Κρήτης είναι 5 kWp αντί 10 kWp.

Τα εν λόγω φωτοβολταϊκά συστήματα εγκαθίστανται σε δώματα και στέγες κτιρίων συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών.

Σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στο σπίτι του τότε πρέπει να έχει υπόψη του τα εξής:

1.     Ο χώρος εγκατάστασης που απαιτείται είναι τάξεως 70τ.μ. – 100 τ.μ. εάν προτίθεται να τα τοποθετήσει σε στέγη και 150-200 τ.μ. εάν προτίθεται να τα τοποθετήσει σε δώμα (ταράτσα).
2.     Ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού συστήματος πρέπει να έχει ενεργή σύνδεση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο όνομά του στο κτίριο όπου το σύστημα εγκαθίσταται.
3.     Το κόστος εγκατάστασης για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα τάξης ισχύος 10 kWp είναι 35.000-45.000 ευρώ περίπου ανάλογα με τη θέση εγκατάστασης και τον τύπο των πλαισίων που θα επιλεγούν.
4.     Ο κύριος του φωτοβολταϊκού συστήματος οφείλει να καλύπτει μέρος των θερμικών του αναγκών από ηλιακό θερμοσίφωνα και να μην έχει ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
5.     Εάν το κτίριο εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήματος είναι σε διατηρητέο ή εντός παραδοσιακού οικισμού τότε απαιτείται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την αρμόδια πολεοδομική αρχή. Σε κάθε άλλη περίπτωση απαιτούνται απλά δύο υπεύθυνες δηλώσεις.
6.     Σύμφωνα με το Ειδικό Πρόγραμμα κάθε MWh που παράγεται από φωτοβολταϊκό Σύστημμα που εντάσσεται σε αυτό τιμολογείται προς 550 ευρώ/MWh, την ώρα που τα φωτοβολταϊκά συστήματα που δεν εντάσσονται σε αυτό τιμολογούνται προς 441,05 ευρώ/MWh.
7.     Η Σύμβαση που υπογράφεται με τη ΔΕΗ Α.Ε. έχει διάρκεια 25 έτη.
8.     Το ετήσιο έσοδο από την εγκατάσταση των 10 kWp είναι 7.500 ευρώ περίπου. Αυτά συμψηφίζονται με τους αντίστοιχους λογαριασμούς της ΔΕΗ Α.Ε. και αποδίδονται στον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος.
9.     Ο κύριος του φωτοβολταϊκού συστήματος κάνει απόσβεση της επένδυσής του σε 5-6 έτη και απολαμβάνει 7.500 ευρώ ετησίως για άλλα 20 έτη.
Ειδικότερα η τιμή της παραγόμενης από το φωτοβολταϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που διοχετεύεται στο δίκτυο ορίζεται σε 0,55 Ευρώ/kWh για τις Συμβάσεις Συμψηφισμού που συνάπτονται τα έτη 2009, 2010, 2011. Η τιμή μειώνεται κατά 5% ετησίως για τις συμβάσεις που συνάπτονται από 1.1.2012 μέχρι και 31.12.2019.

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα των εν λόγω φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι ότι διεκπεραιώνονται από τη ΔΕΗ Α.Ε. σχεδόν άμεσα (το πολύ σε 1-2 μήνες) και ότι δεν εντάσσονται σε κάποιο περιορισμό συνολικής ισχύος όπως προέκυψε από την τελευταία Υπουργική Απόφαση.