eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

''Ολοκληρώθηκε η 2η γιορτή Ελιάς και Ελαιολάδου στο Κρανίδι ''

"Γιορτή για το φημισμένο Κρανιδιώτικο λάδι. Τα τοπικά προϊόντα της Ερμιονίδας στο προσκήνιο για την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας..."

Το παρόν στην 2η γιορτή ελιάς και ελαιολάδου έδωσαν οι αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας και απασχόλησης-υγείας-παιδείας κκ Τάσος Χειβιδόπουλος και Ανδρέας Πουλάς αντίστοιχα.
Ρεπορτάζ για το eikonoskopionews: Μίλτος Ιωαννίδης

Παράδοση. Ιστορία. Σύμβολο.
Λέξεις ενδεικτικές για να περιγράψει κανείς την καλλιέργεια της ελιάς στην Ελλάδα και στην Ερμιονίδα!
Εδώ και πολλά χρόνια η πρωτογενής αγροτική παραγωγή της περιοχής μας, μας προσφέρει αγνά, ντόπια και εκλεκτά προϊόντα, που είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των αγροτών μας, οι οποίοι καλλιεργούν την γη τους με αγάπη και μεράκι μεταδίδοντας παράλληλα τις γνώσεις τους απο γενιά σε γενιά.
Αυτό έχει δημιουργήσει μια πλούσια παράδοση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα αφού -χωρίς υπερβολή- το φημισμένο Κρανιδιώτικο λάδι, είναι περιζήτητο στην εγχώρια αγορά ενώ χρόνο με το χρόνο κερδίζει μια περίοπτη θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών του εξωτερικού.
Αξιοσημείωτο (και συνάμα εντυπωσιακό) είναι ότι στην Ελλάδα η ελιά καλλιεργείται απο τα Μυκηναϊκά και Μινωικά χρόνια.Αποτελεί ένα ολόκληρο κεφάλαιο της τεράστιας ιστορίας της Πατρίδας μας!
Η ελιά ανέκαθεν υπήρξε σύμβολο ευημερίας, γονιμότητας, μακροζωίας.
Είναι ένα δέντρο ιερό, που ευδοκιμεί στην περιοχή μας, και κάνει τον τόπο μας ξακουστό για το προϊόν του.
Στην Ερμιονίδα, καλλιεργούνται η ποικιλία "Μανάκι" και "Κορωνέικη".
Σύμφωνα με τον γεωπόνο κ. Βαγγέλη Δημαράκη "το λάδι Κρανιδίου αναγνωρίστηκε σαν Π.Ο.Π. το 1996. Η αναλογία του είναι 80% Μανάκι και 20% Κορωνέικη. Το "πάντρεμα" αυτών των δυο ποικιλιών,είναι εξαιρετικό. Συνδυάζει την μαλακή γεύση και το μέτριο άρωμα (της ποικιλίας "μανάκι") με την πικάντικη γεύση και άρωμα (της ποικιλίας "Κορωνέικη" ) δίνοντας μας ένα ιδιαίτερα ποιοτικό προϊόν".
Απο την πλευρά του ο καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Γεωπονικού Παν/μιου Αθηνών κος. Γιώργος Ζέρβας, αναφερόμενος στο Κρανιδιώτικο λάδι υποστήριξε ότι "Είναι ξεχωριστό σε ποιότητα λάδι. Έχει ξεχωριστό άρωμα, έχει πολύ καλό "προφίλ" σε λιπαρά οξέα, και είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Το ξηροθερμικό κλίμα της περιοχής σας σε συνδυασμό με το έδαφος,αναμφίβολα προσφέρουν ένα κορυφαίο προϊόν".
Γι αυτό το "κορυφαίο προϊόν" άλλωστε πραγματοποιήθηκε η "2η γιορτή λαδιού και ελαιολάδου" το πρωί της Κυριακής 4/11 στο προαύλιο του 1ου δημοτικού σχολείου Κρανιδίου. Καθώς σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές και αβέβαιες εποχές, φαντάζει ως αδήριτος ανάγκη η περαιτέρω ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων και -γιατί όχι;- η "σύνδεση" τους με τον τουρισμό μας.

Η Γιορτή
Αρκετοί δημότες αλλά και επισκέπτες της περιοχής μας, τίμησαν με την παρουσία τους την φετινή γιορτή.
Μάλιστα η προσέλευση του κόσμου ήταν αυξημένη συγκριτικά με πέρσι.
Στην είσοδο υπήρχαν πίνακες ανακοινώσεων στους οποίους αναγράφονταν συνταγές, παροιμίες για το λάδι και πλούσιο φωτογραφικό υλικό απο παλιά ελαιοτριβεία. Συμβολικά είχαν τοποθετηθεί ένα κλαδί και ένα στεφάνι ελιάς.
Πολλοί επισκέπτες θαύμασαν τις ζωγραφιές των μαθητών του 2ου δημοτικού σχολείου Κρανιδίου που μετείχαν με τον δικό τους τρόπο στην γιορτή.
Στη συνέχεια απόλαυσαν πολλά εδέσματα με βάση το λάδι απο τους καταστηματάρχες της ευρύτερης επαρχίας, τους παραγωγούς και τις εθελοντικές ομάδες του δήμου Ερμιονίδας ενώ πολλοί στάθηκαν με ενδιαφέρον στο τραπέζι του λαογραφικού μουσείου Ερμιονίδας προκειμένου να δουν διάφορα αντικείμενα αλλοτινών εποχών (όπως κιούπι φύλαξης ελιών,καντηλιέρι λαδιού κοκ).
Ακόμη, η χορευτική ομάδα του δήμου Ερμιονίδας, έδωσε ξεχωριστή νότα στην γιορτή, χορεύοντας τους παραδοσιακούς μας χορούς.
Παράλληλα ξεχωριστή ήταν η παρουσία δυο καταξιωμένων σεφ της επαρχίας μας των κκ. Μιχάλη Ντουνέτα και Νίκου Σαράντου.
Μιλώντας στο eikonoskopionews επικρότησαν την πρωτοβουλία για την διοργάνωση της γιορτής.
Συγκεκριμένα ο κος Ντουνέτας τόνισε πως "Τέτοιες γιορτές, συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάδειξη και προβολή των τοπικών μας προϊόντων. Το Κρανιδιώτικο λάδι είναι φημισμένο. Πρέπει να αυξήσουμε τα τυποποιημένα προϊόντα στο πνεύμα της εποχής".
Ο κος. Σαράντος υποστήριξε ότι "Χρειάζεται περισσότερη οργάνωση. Να αξιοποιήσουμε κάθε τι που μπορεί να παραχθεί απο την ελιά. Όπως για παράδειγμα την κρέμα της ελιάς, την πάστα της ελιάς, το κουκούτσι η και το φύλο της ελιάς. Να αναδείξουμε το προϊόν μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι με προσωπικά έξοδα του κου. Βαγγέλη Δημαράκη Ολλανδοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, κάλυψαν την εκδήλωση της γιορτής προκειμένου -μεταξύ άλλων- να γίνει διαφήμιση σε μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικό της Ολλανδίας. 

Tάσος Χειβιδόπουλος: "Στήριξη του τουρισμού μέσω των αγροτικών προϊόντων"

Το παρόν στην γιορτή έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κος. Τάσος Χειβιδόπουλος. Μιλώντας στο εικονοσκόπιο δήλωσε πως "Είναι πολύ σημαντικό να αναδεικνύονται τα τοπικά προϊόντα τόσο μέσα απο τοπικές γιορτές (που τονώνουν το αίσθημα της Εθνικής μας λαογραφίας) όσο και μέσα απο συντονισμένες ενέργειες που πρέπει να κάνει η πολιτεία. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, στόχος μας είναι η πλήρης ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων και μάλιστα αυτών που έχουν τοπικά χαρακτηριστικά όπως το ρόδι της Ερμιόνης και το ελαιόλαδο της περιοχής της Ερμιονίδας. Γι αυτό και θεωρούμε ότι αυτές οι γιορτές πρέπει να ενισχύονται και να στηρίζονται. Η στήριξη του του τουρισμού μέσα απο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και θα πρέπει να βρίσκεται στον κεντρικό πολιτικό η αυτοδιοικητικό σχεδιασμό".

Δημήτρης Καμιζής: "Μέσα απο αυτές τις γιορτές, Αναδυκνείουμε τις φυσικές αξίες του τόπου μας"

Ο δήμαρχος Ερμιονίδας κος. Δημήτρης Καμιζής υπογράμμισε πως "Πρέπει να αναδυκνείουμε και να αναβαθμίζουμε τις φυσικές αξίες του τόπου μας και όχι να τις υποβαθμίζουμε."
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ελαιόλαδο του Κρανιδίου επισημαίνοντας ότι "Έχει μια ξεχωριστή θέση σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Η ιδιαιτερότητά του, έχει σχέση με το έδαφος, με το κλίμα, καθώς και με την καλλιέργεια και την αποθήκευση του.Με την γιορτή αυτή, τιμούμε τους ανθρώπους του μόχθου που το καλλιεργούν."
Τέλος ο δήμαρχος Ερμιονίδας υπογράμμισε: "To λάδι είναι πολύ σπουδαίο και σημαντικό όχι μόνο σαν προϊόν αλλά και σαν σύμβολο στην κουλτούρα μας, την Θρησκεία μας, στο πνεύμα και την φιλοσοφία μας. Για μας τους Έλληνες, έχει μια ιερότητα απο τους αρχαίους χρόνους. Θέλω να συγχαρώ την δημοτική κοινότητα Κρανιδίου, την πρόεδρο κα. Δήμητρα Μονά, και όσες και όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση και την επιτυχία της γιορτής".

Δημήτρης Σφυρής: " Γιορτή που επισφραγίζει τις προσπάθειες των αγροτών μας"

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου Ερμιονίδας κος. Δημήτρης Σφυρής, σε συνέντευξη του στο εικονοσκόπιο, έκανε λόγο για "μια γιορτή που επισφραγίζει τις προσπάθειες όλων εκείνων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα οι οποίοι αναβαθμίζουν την περιοχή αλλά και την τοπική αγροτική οικονομία".
Ακόμη πρόσθεσε: "Πρέπει η πολιτεία να τους στηρίξει. Διότι σε διαφορετική περίπτωση, όλες αυτές οι προσπάθειες δεν θα έχουν τύχη. Πρόθεση μας είναι να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση".
Παράλληλα ο κος. Σφυρής υπογράμμισε πως σε εποχές κρίσης όπως η σημερινή, τα τοπικά μας προϊόντα είναι σε θέση να "δώσουν οικονομική ανάσα στην περιοχή μας",και τόνισε την ανάγκη να συνδεθούν με τον τουρισμό προκειμένου "να δώσουν μια νέα πηγή εισοδήματος".
Ακόμη επισήμανε ότι "το λάδι της επαρχίας μας έχει σημαντικό μερίδιο στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Πρέπει να κινηθούμε τόσο στην διαφήμιση του προϊόντος μας, όσο και σε άλλες ενέργειες όπως για παράδειγμα η βιολογική καλλιέργεια για να μπορέσουμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να έχουμε ένα ακόμη ποιοτικότερο προϊόν ".