eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

''ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΟΠ''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Παρακάτω η σχετική απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, του 1994 και όχι του 1996 εκτός και αν έκανε δύο χρόνια να περάσει στο ΦΕΚ.

Προήλθε από πρωτοβουλία του συμπατριώτη Στυλιανού Δημαράκη, ιδιωτική πρωτοβουλία δηλαδή, και όχι των τότε Δήμων και Κοινοτήτων.

Έχω υπογραμμίσει με κόκκινο σημαντικά σημεία, που δείχνουν ότι το ΠΟΠ δεν είναι για τον καθένα. Δεν σημαίνει ότι πάω τις ελιές στο λιοτρίβι το τοπικό και το λάδι που παίρνω είναι ΠΟΠ. Μόνον επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί που διαθέτουν λιτρίβι, μηχανισμό ελέγχου του κτήματος από το οποίο θα πάρουν τις ελιές, της μεταφοράς, των διαδικασιών μέσα στο λιτρίβι, της συσκευασίας και τυποποίησης κ.λ.π., μόνον αυτοί έχουν τα μέσα να πιστοποιούν το λάδι τους ως ΠΟΠ. Δεν αρκεί η επιχείρηση ή ο συνεταιρισμός να αυτοαποκαλέσει έτσι το λάδια του........ αυτοελεγχόμενος (δηλαδή να λέει το λιτρίβι, ναι, κράτησα τη θερμοκρασία πολτού στους 30 βαθμούς. Ποίος το πιστεύει; Ποια τα αντικειμενικά πειστήρια ότι όντως κρατήθηκε η θερμοκρασία στους 30 βαθμούς;). Πρέπει να ελέγχεται από φορέα πιστοποίησης. Τότε και μόνον τότε έχει αξία η αναγραφή ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΟΠ.

Είναι ένα πρώτο στέρεο και καλό βήμα, αλλά υπάρχει μεγάλη απόσταση μέχρι το brand name, το λάδι ιστορικών ελαιώνων κ.λ.π. (έχω παλιότερα αναφερθεί εκτενώς σε αυτά).

Να σημειωθεί επίσης ότι με την ονομασία ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΟΠ, χάνεται η ονομασία Κρανιδιώτικο λάδι, δηλαδή λάδι προερχόμενο από ελιές και λιτρίβια του παλιού Δήμου Κρανιδίου. Και το Θερμήσι για παράδειγμα παράγει πλέον λάδι ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΟΠ. Κερδίζει σε αξιοπιστία το λάδι μας, αλλά ελάχιστα σε τιμή. Σε λίγο όλα τα λάδια της χώρας, κατά μικρές περιοχές θα είναι ΠΟΠ, πόσο μάλλον που οι διαδικασίες είναι κάπως περίεργες και απλοποιημένες. Ενώ για το Ρόδι Ερμιόνης ΠΟΠ, γίνεται ολόκληρη μελέτη για παλιά ποικιλία που εγκλιματίστηκε στην περιοχή, στο ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΟΠ περιλαμβάνεται και η Κορωνέικη ποικιλία η οποία έχει μόνον λίγες δεκαετίες στη γη μας. Επίσης μαθηματικά η φράση «Μανάκι· και «Κορωνέϊκη» δεν αποκλείει σαφώς οποιοδήποτε μείγμα αυτών.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος