eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

''Άκρα του τάφου σιωπή''

Δήμος, Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος, ΦοΔΣΑ, Δεματοποιητήτης
Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Τελικώς καταλάβαμε όλοι μας ότι ο ΦοΣΔΑ είναι κύριος της εγκατάστασης του Δεματοποιητή, ενώ ο Δήμος μας δεν έχει καμία αρμοδιότητα στον χώρο αυτόν. Ο Δήμος μας, δηλαδή ο Αντιδήμαρχός μας, είναι υπεύθυνος μόνον για τη συλλογή και μεταφορά......
..... των απορριμμάτων μέχρι την πόρτα της εγκατάστασης.
Μετά πρέπει να ‘κτυπήσει το κουδούνι’ , να του ανοίξει ο υπεύθυνος του ΦοΔΣΑ, να περάσει το απορριμματοφόρο μέσα, να ζυγιστεί, να του υποδειχθεί ο χώρος όπου θα αδειάσει τα απορρίμματα, μετά να επιστρέψει και να ζυγιστεί άδειο, και ο υπεύθυνος του ΦοΣΔΑ να βγάλει ένα δελτίο όπου καταγράφεται ο αριθμός οχήματος του απορριμματοφόρου, το βάρος των απορριμμάτων και ό,τι άλλο. Το πρωτότυπο το παίρνει ο οδηγός και το παραδίδει στις υπηρεσίες του Αρμόδιου Αντιδημάρχου για να μπει αρχείο, ενώ το αντίγραφο το κρατάει ο υπεύθυνος του ΦοΣΔΑ.
Υπάρχουν αυτά τα δελτία στο αρχείο του Αντιδημάρχου; Αν ναι, τότε δεν έχει απολύτως καμία ευθύνη για το τι γίνεται μέσα στον χώρο του δεματοποιητή, άλλο τι γίνεται έξω από τον χώρο, δηλαδή στη γύρω δασική έκταση που τον περιβάλλει.
Αν δεν τα έχει, σημαίνει ότι παρέδιδε ανεξέλεγκτα. Οπότε και πάλι δύο τινά συμβαίνουν:
1.    Πήγαινε το απορριμματοφόρο στην πόρτα, ‘κτύπαγε το κουδόυνι’, του ανοίγανε και του λέγανε πού να αδειάσει. Μετά έφευγε, χωρίς ζυγίσεις και δελτία. Η ευθύνη του ΦόΣΔΑ είναι απόλυτη. Δεχόταν απορρίμματα πέρα από την ικανότητα των μηχανημάτων και του προσωπικού να τα δεματοποιήσει και δεν εφάρμοζε την ΜΠΕ και την ΑΕΠΟ. Άρα η Περιφέρεια πρέπει να βάλει βαρύτατο πρόστιμο στον ΦοΣΔΑ, γιατί μετέτρεψε το χώρο της εγκατάστασης του δεματοποιητή σε μία νέα ΧΑΔΑ.
2.    Πήγαινε το απορριμματοφόρο στην πόρτα, δεν εύρισκε κανέναν, την άνοιγε, ή την εύρισκε ανοικτή, και πήγαινε και άδειαζε με δικιά του πρωτοβουλία. Μπορεί εργαζόμενοι του εργολάβου που είχε εγκαταστήσει με σύμβαση ο ΦόΣΔΑ να δούλευαν εκείνη την ώρα, αλλά δεν ήταν δουλειά τους να ελέγχουν την είσοδο. Δηλαδή η εγκατάσταση ήταν «όποιος θέλει μπαίνει». Στην περίπτωση αυτή, ο Δήμος μας δεν είχε και δεν έχει κανένα δικαίωμα, με το άστε ντούα, να μπαίνει χωρίς έλεγχο και να αποθέτει συνέχεια εκεί τα απορρίμματά του. Ούτε δικαιολογία είναι το ότι δεν υπήρχε έλεγχος κατά την είσοδο.  Είναι ΞΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ, χώρος που ανήκει σε μια επιχείρηση του ΦοΣΔΑ. Δικαιολογία δεν είναι το γεγονός ότι δεν εύρισκαν κανέναν εκεί. Στην περίπτωση αυτή παρανομεί ο Δήμος μας και μετατρέπει τον ξένο αυτό χώρο σε χώρο ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων, δηλαδή σε ΧΑΔΑ, και η Περιφέρεια πρέπει να του επιβάλει βαρύτατο πρόστιμο. Χώρια το ότι στον χώρο αυτόν λειτουργούσε  ο μικρός ΧΑΔΑ των Διδύμων, οπότε η ανεξέλεγκτη απόθεση από τον Δήμο μας μπορεί κάλλιστα να εκληφθεί από τους ελεγκτές της Περιφέρειας ως συνέχιση παρανόμως της λειτουργίας του, οπότε ξαναμπαίνουμε και στον χάρτη των ΧΑΔΑ της χώρας μας. Εκτός βέβαια και ο Δήμος έχει στα χέρια του εισαγγελική παραγγελία που γράφει ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος και για την προστασία της δημόσιας υγείας επιτρέπεται η χωρίς έλεγχο εναπόθεση των απορριμμάτων στον χώρο αυτόν. Έχει τέτοια εισαγγελική παραγγελία ο Δήμος μας;

Θα πρέπει λοιπόν ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος με μια ανακοίνωσή του να διευκρινίσει τι ακριβώς συμβαίνει. Όσο δεν το κάνει, έχουν οι πάντες, και ιδιαίτερα οι κάτοικοι Διδύμων και Φούρνων, το δικαίωμα να θεωρούν αυτόν υπεύθυνο της μετατροπής του χώρου αυτού σε ΧΑΔΑ και κατ’ επέκταση την παράταξή του που είναι σήμερα συμπολίτευση. Ομοίως κι εγώ που τον έχω ψηφίσει.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος