eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

''Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-Πελοποννήσου και δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας στο eikonoskopionews''

 ''O Παναγιώτης Νίκας με αποκλειστική συνέντευξη στο eikonoskopionews''
''Για την κατάσταση στα Δίδυμα έχει ευθύνη το κράτος. Δεν φταίει ούτε ο κ. Σφυρής ούτε ο κ. Καμιζής.''

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της μαζικής παραίτησης και των 26 δημάρχων της ΠΕΔ-Πελοποννήσου άφησε ο πρόεδρος της ένωσης και δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας αφού μίλησε ευθέως για τον εμπαιγμό των δήμων όλα αυτά τα χρόνια απο την πολιτεία που είχε σαν αποτέλεσμα να εξελιχθεί η διαχείριση των απορριμμάτων σε δυσεπίλυτο γρίφο για κάθε δήμο. Παράλληλα ο κ. Νίκας επισήμανε την ανάγκη να μείνουν ανοιχτές για 6 μήνες οι χωματερές μέχρι να υπάρξει σοβαρός περιφερειακός σχεδιασμός και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να "δημιουργηθούν ανάλογες καταστάσεις με την Ερμιονίδα σε όλη την Πελοπόννησο αν εγκατασταθεί δεματοποιητής χωρίς κομποστοποιητή και ΚΔΑΥ". Ακόμη ανέφερε ότι είναι υπέρ της κομποστοποίησης και τις ανακύκλωσης και δήλωσε ότι το κράτος πρέπει να βρει λύση προκειμένου να φύγουν τα δέματα απο τον δεματοποιητή στην θέση "Σταυρός Διδύμων" είτε με την συμφωνία για την μεταφορά τους σε εργοστάσιο στην Μεγαλόπολη είτε να πάνε σε κρατικό ΧΥΤΑ με "τρόπο τέτοιον που δεν θα μολύνει το περιβάλλον".

Συνέντευξη στον Μίλτο Ιωαννίδη και στο eikonoskopionews


Βρέθηκε λύση για τα απορρίμματα απο την σημερινή σας συνάντηση με τον ΥΠΕΣ κ. Στυλιανίδη;

Παναγιώτης Νίκας: Πρώτα απ όλα θα ήθελα να τονίσω ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Ερμιονίδα είναι εκρηκτικό. Γενικότερα η διαχείριση των απορριμμάτων είναι τραγικό πρόβλημα για όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου. Έγινε μια σύσκεψη σήμερα με τον ΥΠΕΣ κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη με τον αναπληρωτή ΥΠΕΣ κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, με εμένα σαν πρόεδρο της ΠΕΔ-Πελοποννήσου και τον δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Καμιζή. Αύριο έχω συνάντηση με τον ΥΠΕΚΑ κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο και την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί μια ευρεία σύσκεψη με τον ΥΠΕΚΑ και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Θα υπάρξουν δηλαδή και ανακοινώσεις για το μείζον αυτό ζήτημα........
...........
Όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά τα χρόνια προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν απο την μια στιγμή στην άλλη. Για να βρεθεί λύση θα πρέπει να υπάρξει και βούληση απο την πολιτεία. Ο Υπουργός ζήτησε ένα χρονικό περιθώριο για να τεθούν επί τάπητος όλα αυτά τα ζητήματα δεδομένου ότι έχουμε μια κυβέρνηση μόλις 15 ημερών.

Πιστεύετε ότι η απομάκρυνση των σκουπιδιών απο τον χώρο των χωματερών (η των δεματοποιητών) χωρίς να ακολουθείται ο περιφερειακός σχεδιασμός οδηγεί στην εξεύρεση λύσης;

Παναγιώτης Νίκας: Δεν υπάρχει περιφερειακός σχεδιασμός. Έχει ψηφιστεί νόμος απο την προηγούμενη κυβέρνηση σύμφωνα με τον οποίο η χωροθέτηση θα γίνεται απο τους Υπουργούς ΥΠΕΣ και ΥΠΕΚΑ. Άρα ο όποιος Περιφερειακός σχεδιασμός πάει...περίπατο. Υπάρχει θεσμικό πρόβλημα και νομικό κενό. Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν-όπως προανέφερα- απο τη νέα κυβέρνηση. 

Εσείς σαν πρόεδρος της ΠΕΔ-Π έχετε προβεί σε μελέτες και προτάσεις για την αειφόρο και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων (ν.4042) που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να διαχειρίζονται τα απορρίμματα; Η ακόμα βρίσκεστε σε στάδιο διαβουλεύσεων-συζητήσεων;

Παναγιώτης Νίκας: Η ΠΕΔ-Π δεν έχει αρμοδιότητα για αυτά τα θέματα. Ο ΦΟΔΣΑ τον οποίο εμείς συγκροτήσαμε πρώτοι απ όλους στην Ελλάδα είναι αρμόδιος φορέας. Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ είναι ο δήμαρχος της Τρίπολης κ. Γιάννης Σμυρνιώτης. Είναι αδήριτος ανάγκη να υπάρχει ενότητα όλων των δημάρχων.  Απο κει και πέρα, ο ΦΟΔΣΑ ξεκινάει να κάνει αυτά τα οποία προβλέπει ο νόμος. Αυτό που ειπώθηκε απο πολλούς δημάρχους, είναι ότι όλα αυτά που έχουν νομοθετηθεί-θεσμοθετηθεί για την διαχείρισή των απορριμμάτων δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσουν. Υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι φορείς σχετικά με το θέμα των σκουπιδιών. Ο ΥΠΕΣ, ο ΥΠΕΚΑ, ο περιφερειάρχης, η δημοτική αρχή. Πρέπει να αποσαφηνιστεί λοιπόν τι θα γίνει. Δεν μπορεί ο ένας να πετάει το μπαλάκι στον άλλον. 
Αυτά που συμβαίνουν με τα απορρίμματα είναι αποτέλεσμα ενός κακού περιφερειακού σχεδιασμού. Πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια φόρμουλα συνεννόησης.

Σε κάποιους δήμους την αποκομιδή των απορριμμάτων την έχουν ιδιώτες. Που πηγαίνουν τα απορρίμματα;

Παναγιώτης Νίκας:Σε περιοχές νόμιμα αδειοδοτημένες εντός Πελοποννήσου. Αλλά επιμένω ότι πρέπει να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός για το θέμα των απορριμμάτων. Και μέχρι να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός πρέπει να μείνουν ανοιχτές οι χωματερές για ένα εξάμηνο . Μπορείτε να φανταστείτε την κατάσταση που θα δημιουργηθεί αν κλείσουν οι χωματερές της Σπάρτης, του Ναυπλίου η του Άργους; θα ήθελα να προσθέσω ότι  εγκατάσταση δεματοποιητή χωρίς ένα συγκρότημα μηχανημάτων (κομποστοποιητής και ΚΔΑΥ )-το οποίο θα δώσει θέσεις εργασίας και ενδεχομένως και κέρδη απο την ανακύκλωση-θα δημιουργήσει ανάλογες καταστάσεις με την Ερμιονίδα σε όλη την Πελοπόννησο.

Οι δημότες της Ερμιονίδας εύλογα ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Δίδυμα....

Παναγιώτης Νίκας: Για την κατάσταση στα Δίδυμα έχει ευθύνη το κράτος. Δεν φταίει ούτε ο κ. Σφυρής ούτε ο κ. Καμιζής. Η συμφωνία του προηγούμενου Περιφερειακού σχεδιασμού με τον τέως δήμο Κρανιδίου, ήταν η εξής: "Σαν δήμος θα πληρώνεις για την λειτουργία του δεματοποιητή και εγώ σαν κράτος, είμαι αρμόδιος να πάρω τα δέματα". Είδατε εσείς να γίνεται κάτι τέτοιο;  Πρέπει σταδιακά τα δέματα να φύγουν απο εκεί. Να υπάρξει πρόνοια γι αυτό. Το κράτος πρέπει να βρει τον τρόπο να μετακινηθούν τα δέματα. Για παράδειγμα να γίνει μια συμφωνία με το εργοστάσιο της Μεγαλόπολης. Η να πάνε σε έναν κρατικό ΧΥΤΑ με τρόπο τέτοιο που να μη μολύνεται το περιβάλλον. Δεν είναι δυνατόν μια τουριστική περιοχή όπως η Ερμιονίδα να έχει αυτό το "αξιοθέατο" που την ντροπιάζει.

 Ποια είναι η θέση σας για την κομποστοποίηση;

Παναγιώτης Νίκας: Σαφώς και είμαι υπέρ και της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης. Να σας θυμίσω όμως την μεγάλη φωτιά (Απρίλης 2011) που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της μονάδας μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης στην περιοχή Μαραθόλακκα στον δήμο μου την Καλαμάτα (της εταιρίας Ram Europe) με τις ζημιές να υπολογίζονται σε 2-3 εκατ. Ευρώ. Για τα αίτια της φωτιάς το θέμα είναι υπό διερεύνηση. Θέλω να πω με αυτό ότι είναι πολύ σοβαρό το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στην ΠΕΔ-Π έγινε μια σύσκεψη για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ερμιονίδα. Ο κ. Καμιζής υπέβαλλε την παραίτηση του...

Παναγιώτης Νίκας: Προσωπικά είπα στον κ. Καμιζή να μην επιμείνει στην παραίτηση του. Και του ζήτησα να είναι παρών στην κρίσιμη σύσκεψη που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα με τον ΥΠΕΚΑ. Θα πρέπει όμως να ξέρετε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και οι 26 δήμαρχοι της Πελοποννήσου να "παραδώσουμε τα κλειδιά". Να υποβάλλουμε δηλαδή τις παραιτήσεις μας. Εκτός αν αποσπάσουμε συγκεκριμένες και χειροπιαστές δεσμεύσεις απο τον Υπουργό. Όταν υπάρχει αυτός ο εμπαιγμός τις πολιτείας για το θέμα των απορριμμάτων για ποιόν λόγο εμείς να παριστάνουμε τους δημάρχους; Επαναλαμβάνω: Είναι πολύ κρίσιμη η σύσκεψη που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.