eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

''H κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Ερμιονίδα''

 ''Η συνέντευξη του Θεόδωρου Παρασκευόπουλου στο eikonoskopionews''
Ρεπορτάζ για το eikonoskopionews: Μίλτος Ιωαννίδης.
Με κεντρικό σύνθημα "Ανοίγουμε τον δρόμο στην Ελπίδα" πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη πάνω πλατεία Κρανιδίου η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (ενόψει των Εθνικών εκλογών της 17ης Ιουνίου) με ομιλητές το μέλος της γραμματείας του κόμματος κ. Θεόδωρο Παρασκευόπουλο και τον Βουλευτή Αργολίδας κ. Δημήτρη Κοδέλα.
Συγκεκριμένα ο κ. Κοδέλας ξεκίνησε την ομιλία του.......
........ αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει προκύψει (και συζητήθηκε στην συνάντηση των συνεταιρισμών) με τους αγρότες της Αργολίδας που "ξεκινούν να κόβουν βερίκοκο χωρίς να υπάρχει προκαθορισμένη τιμή" κάνοντας λόγο για "ένα προϊόν-το μόνο που έχει απομείνει στο νομό καθώς το πορτοκάλι και το λάδι έχουν καταρρεύσει- που έδινε ένα ορισμένο εισόδημα και κάλυπτε τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των οικογενειών που ασχολούνται με τη αγροτική παραγωγή" εκφράζοντας την ανάγκη το θέμα της αγροτικής παραγωγής να απασχολήσει την επόμενη κυβέρνηση: "Στον αγροτικό τομέα, το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο σε σχέση με τις Χώρες της ΕΕ, τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι στα μείον 24 δις Ευρώ" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι "σε έναν απο τους τομείς όπως είναι η αγροτική παραγωγή, που η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί να παράγει και να καταναλώνει τα προϊόντα της αλλά και να τα εξάγει αποκομίζοντας ικανοποιητικά κέρδη προκειμένου να αναπτυχθεί η οικονομία της, υπάρχει μια πλήρης κατάρρευση.Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι όλο το ζήτημα της οικονομικής ανασυγκρότησης, της ανόρθωσης της Χώρας μαζί με την παραγωγική ανασυγκρότηση να τεθεί επί τάπητος αξιοποιώντας το δυναμικό της κοινωνίας μας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε". 
Στην συνέχεια ο κ. Κοδέλας αναφέρθηκε στην "πολύ μεγάλη αλλαγή που συντελέστηκε την 6η Μαϊού" με την αριστερά να αποκτά προοπτικές διακυβέρνησης, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι (αυτή η αλλαγή) θα επιβεβαιωθεί και στις κάλπες τις προσεχούς Κυριακής αναδεικνύοντας πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη ο κ. Κοδέλας αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην Ελληνική κοινωνία την τελευταία διετία καθώς και στις λαϊκές κινητοποιήσεις που έγιναν κατά των πολιτικών που εφαρμόστηκαν (και προβλέπονταν απο τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις) οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την φτώχεια, την ανεργία και το οικονομικό αδιέξοδο για το σύνολο της κοινωνίας και υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει το (παλαιό και φθαρμένο) πολιτικό σύστημα που κυριάρχησε όλα αυτά τα χρόνια και είναι συνδεδεμένο με τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ. Παράλληλα υποστήριξε ότι ο Ελληνικός λαός απαιτεί μια άλλη πολιτική με γνώμονα τα συμφέροντα του τόπου και την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων διαφθοράς, υπογράμμισε ότι ο Ελληνικός λαός έχει πολλές απαιτήσεις απο τον ΣΥΡΙΖΑ-ως φορέα του καινούριου στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας- και έκλεισε την τοποθέτηση του χαρακτηρίζοντας ως κινδυνολογούντες όσους εκφοβίζουν και τρομοκρατούν τους πολίτες  ισχυριζόμενοι ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος και πως υπάρχει κίνδυνος επιστροφής στην δραχμή εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Η συνέντευξη του Θεόδωρου Παρασκευόπουλου στο eikonoskopionews

Το μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Θεόδωρος Παρασκευόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο eikonoskopionews εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο Ελληνικός λαός απομακρύνθηκε απο τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι κάλπες της 17ης Ιουνίου θα αναδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, τόνισε την ανάγκη να αποδεσμευτεί η Ελλάδα απο το μνημόνιο έπειτα απο διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, και σχολίασε την εκλογή του (πρώτου αριστερού βουλευτή Αργολίδας) Δημήτρη Κοδέλα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στις εκλογές της 6ης Μαϊού διαμορφώθηκε μια ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό δεδομένου ότι τα ποσοστά της ΝΔ και του ΠαΣοΚ παρουσίασαν μια πρωτοφανή πτώση. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα. Πως εξηγείτε αυτή την ανατροπή;

Αυτή η ανατροπή εξηγείται απο την πολιτική που ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια η ΝΔ και το ΠαΣοΚ. Η οποία όχι μόνο απέτυχε αλλά οδήγησε την Χώρα στην καταστροφή και τους πολίτες στην δυστυχία. Η ανεργία (με βάση τα επίσημα στοιχεία) έχει εκτοξευτεί στο 21%. Οι κατώτατοι μισθοί έχουν πέσει στο μισό. Οι κατώτατες συντάξεις έχουν μειωθεί σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Οι ασθενείς δεν βρίσκουν ούτε φάρμακα. Φτάσαμε στο σημείο να διαβάζουμε ειδήσεις ότι παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία μας απο την πείνα.  Ναι οι εκλογές της 6ης Μαϊού έδειξαν ότι οι πολίτες πράγματι γύρισαν την πλάτη στα δυο αυτά κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε μια μεγάλη άνοδο. Και αυτό διότι εμείς εξ αρχής παρουσιάσαμε ένα σαφές πρόγραμμα που έλεγε ότι υπάρχει λύση. Και η λύση δεν ήταν να υποταχθούμε στο μνημόνιο. Αλλά να πούμε όχι. Να ζητήσουμε να ακυρωθεί το μνημόνιο. Να το ακυρώσουμε μέσα στην Βουλή και διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας στην ΕΕ ένα άλλο πρόγραμμα εξόδου της Ελλάδας απο την κρίση. 

Πολλοί είναι αυτοί που σας κατηγορούν ότι λέτε ψέμματα. Ότι δηλαδή δεν μπορεί να καταργηθεί το μνημόνιο. Μάλιστα δεν λείπουν εκείνες οι φωνές που παρουσιάζουν το μνημόνιο ως μονόδρομο για την σωτηρία της Χώρας. Τι απαντάτε;

Αυτοί που μας κατηγορούν ότι λέμε ψέμματα, και ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να καταργηθεί το μνημόνιο, κινδυνολογούν. Και κινδυνολογούν διότι θέλουν να κερδίσουν πολιτικά φοβούμενοι την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι όμως (κυρίως μεγαλο-καναλάρχες και μεγαλο-εργολάβοι), κινδυνολογούν γιατί φοβούνται και έχουν λόγο να φοβούνται. Διότι με κυβέρνηση της αριστεράς θα ανοίξουν οι φάκελοι για τους νόμους με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ασφαλώς και το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος. Το μνημόνιο ήταν η ευκαιρία που είδαν η ΝΔ και το ΠαΣοΚ (και οι ομοϊδεάτες τους σε Ελλάδα και εξωτερικό) ώστε να προχωρήσουν σε αυτά που δεν είχαν καταφέρει να κάνουν τα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα την μεγαλύτερη αναδιανομή του πλούτου απο τα φτωχότερα προς τα πλουσιότερα λαϊκά στρώματα, η το περαιτέρω ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.Πιστεύαν ότι είναι δυνατόν η Ελλάδα να  βγει σύντομα απο την κρίση εφόσον-όπως λανθασμένα εκτιμούσαν - η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα αντιμετώπιζαν τις συνέπειες απο την δική τους οικονομική κρίση. Αυτό δεν τους βγήκε με αποτέλεσμα το μνημόνιο να σκάσει στα χέρια της ΝΔ και του ΠαΣοΚ και να υπάρχει αυτή η καταστροφική εξέλιξη στην οικονομία μας. 

Κύριε Παρασκευόπουλε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για έναν άλλο δρόμο. Πόσο εφικτό είναι αυτό δεδομένου ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουμε εκτός Ευρώ και να επιστρέψουμε στην δραχμή. 

Είναι εφικτό να μιλάμε σήμερα για έναν άλλο δρόμο ο οποίος δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα έξω απο το Ευρώ. Και αυτό διότι σε όλη την Ευρώπη παραδέχονται την αποτυχία αυτής της πολιτικής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα. Παραδέχονται επίσης ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να επιβιώσει  αν η μια Χώρα μετά την άλλη αρχίσουν να εγκαταλείπουν το Ευρώ. Γνωρίζουμε ότι αρχή της ΕΕ είναι η διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχουν στην ΕΕ λύσεις χωρίς διαπραγμάτευση. Το μνημόνιο όμως δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης αλλά είναι εσωτερικός νόμος της Ελλάδας. Είναι νόμος που έχει ψηφίσει η Βουλή ο οποίος προβλέπει την μείωση μισθών και συντάξεων και περικοπές στην υγεία, την παιδεία κοκ.
Άν αυτό θα μείνει η αν θα αλλάξει είναι ζήτημα της Ελληνικής λαϊκής κυριαρχίας. Αν η Βουλή αποφασίσει ότι δεν το θέλει μπορεί να το αλλάξει. Με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μπορούμε και πρέπει να διαπραγματευτούμε το πως θα αποπληρωθούν -εξυπηρετηθούν τα χρέη. Εμείς λέμε ότι αυτό το χρέος δεν μπορεί να πληρωθεί. Και το "κούρεμα" ακόμα επιβάρυνε το Ελληνικό δημόσιο με νέα χρέη. Για παράδειγμα τα 50 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η τα 12 δις που έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία και με όσα ακόμα χάσανε τα νοσοκομεία η τα ΑΕΙ.
Εμείς προτείνουμε μια αναστολή πληρωμής των χρεών για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα (όσο χρειάζεται) για να πάρει μπροστά η Ελληνική οικονομία και μετά να δούμε ποιο μέρος του χρέους μπορεί να πληρωθεί και με ποιους όρους. Οι όροι που προτείνουμε εμείς (καθώς όλα αυτά θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων) είναι οι όροι που αποφασίστηκαν το 1953 για το Γερμανικό εξωτερικό χρέος. Τι έλεγαν οι όροι αυτοί; ότι το χρέος της Γερμανίας θα μειωνόταν κατά 63% και η πληρωμή του υπόλοιπου χρέους θα γινόταν με ρήτρα ανάπτυξης. Δηλαδή: Όσο η Γερμανική οικονομία αναπτυσσόταν και μειωνόταν η ανεργία, οι Γερμανοί θα πλήρωναν το χρέος τους σε αντίθετη περίπτωση (και μέχρι να υπάρξει ανάκαμψη) όχι.  Θα ήθελα να προσθέσω ότι το Ελληνικό κράτος πρέπει να αποφασίσει ποια υποχρέωση του θα τηρήσει πρώτα.Να πληρώσει τόκους και χρεολύσια η να πληρώσει για την υγεία, την παιδεία, τους αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις; εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ τασσόμαστε με το δεύτερο.   
Σε περίπτωση που η λαϊκή ετυμηγορία της 17ης Ιουνίου αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα επιδιώξετε συνεργασία;Πως σχολιάζετε την εκλογή του κ. Δημήτρη Κοδέλα ως του πρώτου αριστερού  βουλευτή Αργολίδας;  

Θέλουμε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με πυρήνα και ηγεσία την αριστερά. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα απευθυνθούμε στις δυνάμεις της αριστεράς που θα έχουν κοινοβουλευτική δύναμη (αυτές οι δυνάμεις με βάση της προηγούμενες εκλογές ήταν το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ).Το ΚΚΕ έχει αρνηθεί αλλά θα υπάρξει εκ νέου συζήτηση μετά τις εκλογές για το ενδεχόμενο να μετάσχει στην αριστερή κυβέρνηση. Η ΔΗΜΑΡ έχει καταψηφίσει-όπως κι εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ- το μνημόνιο. Και θα έχει την ευκαιρία ευθύνης η παράταξη του κ. Κουβέλη να αποφασίσει αν θέλει να μετάσχει σε μια ευρύτερη κυβέρνηση της αριστεράς. Παράλληλα θα απευθυνθούμε και σε εκείνες τις δυνάμεις της αριστεράς και της Οικολογίας που λόγο του απαράδεκτου σημερινού εκλογικού νόμου (πάγια θέση μας είναι η θέσπιση της απλής αναλογικής), ενδέχεται να μείνουν εκτός Βουλής.
Τώρα όσον αφορά την εκλογή του 1ου αριστερού Βουλευτή στην Αργολίδα και αναφέρομαι στον κ. Κοδέλα, έχω να πω ότι αυτό είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την οποία και τον συγχαίρω θερμά. ο κ. Κοδέλας είναι ένας πετυχημένος αγροτοσυνδικαλιστής που έμεινε μακρυά απο τους προθαλάμους της εξουσίας. Στάθηκε και στέκεται κοντά στους πολίτες τους οποίους είμαι βέβαιος ότι θα εκπροσωπήσει επάξια διότι είναι ενεργό μέλος τη νέας γενιάς της Ελλάδας η οποία είναι και το μέλλον της Χώρας. Το γεγονός της εκλογής του σηματοδοτεί και το καινούριο που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική σκηνή του τόπου.