eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

''Κλήδονας 2012: Η αναβίωση του εθίμου "Οι φωτιές του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα" στα Μανδράκια της Ερμιόνης''

"Η αναβίωση ενός εθίμου, ο σεβασμός στην παράδοση απο την Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης και τους Ερμιονίτες"
Ρεπορτάζ για το eikonoskopionews: Μίλτος Ιωαννίδης

 "Και φωτιές ανάβανε στους απάνω δρόμους...Του Αϊ Γιάννη θα τανε θαρρώ... "
Η Ερμιόνη μιας άλλης εποχής που την θυμούνται με νοσταλγία οι παλαιότεροι και την μαθαίνουν οι νεότερες γενιές...
H Ερμιόνη των παραδόσεων, του πολιτισμού και των εθίμων....
Ένα απο αυτά τα έθιμα αναβίωσε χθες βράδυ στα Μανδράκια απο την Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης.
"Oι φωτιές του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα" μια εκδήλωση (που ξεκίνησε το 2007 έπειτα απο πρωτοβουλία του αείμνηστου Αντώνη Πάλλη) και --όπως αναφέραμε παραπάνω--έφερε στις θύμισες των παλιών Ερμιονιτών το τι συνέβαινε στις γειτονιές της Ερμιόνης τα περασμένα χρόνια.
Τότε που την παραμονή της γιορτής του Αϊ Γιάννη οι Ερμιονίτες άναβαν φωτιές έξω απο τα σπίτια τους και ο καθένας έριχνε σε αυτές κάτι σχετικό με την δουλειά του. Όπως διηγούνται οι παλαιότεροι κάτοικοι την ημέρα της γιορτής περίμεναν με ανυπομονησία-ως παιδιά- για το άναμμα της φωτιάς. Γινόταν μάλιστα μεγάλη προετοιμασία μια και υπήρχε ο (άτυπος) "ανταγωνισμός" για το ποιος θα ανάψει την μεγαλύτερη φωτιά.
Το ξεφάντωμα που ακολουθούσε στις γειτονιές  τελείωνε με το σβήσιμο της φωτιάς και τότε οι κοπέλες πήγαιναν στο μεγαλοπήγαδο και γέμιζαν τις κανάτες τους με το "αμίλητο" νερό που το άδειαζαν σε ένα λαγήνι. Η καθεμία έριχνε μέσα στο λαγήνι ένα προσωπικό της αντικείμενο, ένα ριζικάρι.Οι περισσότερες έριχναν ένα κλειδί, που θα ξεκλείδωνε την τύχη τους και θα τις φανέρωνε ένα σημάδι γι αυτόν που θα γινόταν ο σύντροφος της ζωής τους. Σκέπαζαν το κανάτι με ένα κόκκινο πανί και επέστρεφαν στα σπίτια τους περιμένοντας την επόμενη ημέρα το άνοιγμα του "Κλήδονα" που θα ξεδιάλυνε τα όνειρά τους. 
Τότε ένα επτάχρονο αγόρι (που είχε εν ζωή πατέρα και μητέρα), έβαζε το δεξί του χέρι μέσα στο "αμίλητο" νερό. Η κάθε κοπέλα έλεγε ένα τετράστιχο σχετικό με τον έρωτα. Όταν τελείωνε το τραγούδι, το επτάχρονο αγόρι άνοιγε το χέρι του και φαινόταν ποιανής ήταν το ριζικάρι και αν ταίριαζε με τα σκιρτήματα της καρδιάς της. Έπειτα αφού ξεπλένονταν με το "αμίλητο" νερό (που το αγόρι έριχνε λίγο-λίγο στις χούφτες των κοριτσιών) ξεκίναγαν για τα σπίτια τους, περιμένοντας την επαλήθευση του χρησμού.
Το έθιμο και τα παραδοσιακά επαγγέλματα στην Ερμιόνη

Στην αναβίωση του εθίμου (παρουσία του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Ερμιόνης κ. Γιάννη Κρητσωτάκη, της προέδρου της δημοτικής κοινότητας Κρανιδίου κα. Δήμητρας Μονά, του αντιδημάρχου Ερμιονίδας κ. Παντελή Κολυμπάδη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου Ερμιονίδας κ. Δημήτρη Σφυρή, του Δήμαρχου του τέως δήμου Ερμιόνης κ.Ανάργυρου Λεμπέση, του υπολιμενάρχη Ερμιόνης, δημοτικών-τοπικών συμβούλων, και παρουσία πολλών κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής μας), μετείχαν παιδιά των σχολείων της Ερμιόνης αλλά και Ερμιονίτες που βοήθησαν εθελοντικά για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης μεταφέροντας στον κόσμο εικόνες απο την Ερμιόνη μιας άλλης εποχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν στηθεί στον χώρο τις εκδήλωσης τραπεζάκια όπου τα παιδιά που βρίσκονταν σε αυτά αναπαριστούσαν έναν επαγγελματία απο τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Ερμιόνης και μάλιστα-όπως επιτάσσει το έθιμο- έριχναν στη φωτιά απο ένα αντικείμενο σχετικά με το επάγγελμα τους συνοδευόμενα απο έναν μεγαλύτερο που ασκούσε (η ασκεί) στην πραγματικότητα το ανάλογο επάγγελμα.
Ακόμη η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με τους παραδοσιακούς χορούς της Πατρίδας μας απο τους μαθητές του χοροδιδασκάλου κ. Θανάση Μαλτέζου. 
Ήταν μια όμορφη γιορτή στο τέλος της οποίας οι παρευρισκόμενοι χάρισαν το θερμό τους χειροκρότημα σε όσες και όσους μετείχαν σε αυτή. Μα πάνω απ όλα ήταν μια γιορτή που σηματοδοτεί την ανάγκη της τήρησης και του σεβασμού της πλούσιας τοπικής μας παράδοσης η οποία και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο που συνδέει την παλαιότερη με τη νεότερη γενιά. Η τοπική μας παράδοση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας ο οποίος αντιπροσωπεύει τις αρχές και τις αξίες της ταυτότητας μας που μας κάνει ξεχωριστούς. Και ειδικά στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε σήμερα.

Γιάννης Κρητσωτάκης: "Εκδηλώσεις που έχουν σχέση με την παράδοση δεν πρέπει να σβήσουν απο τις μνήμες του λαού μας..."

Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ερμιόνης κ. Γιάννης Κρητσωτάκης στην σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε στο μήνυμα που στέλνεται μέσα απο τις εκδηλώσεις που αναβιώνουν τις παραδόσεις υποστηρίζοντας: "Η αναβίωση των εθίμων πρέπει να αποτελέσει την αφορμή προκειμένου να αρχίσουν να γίνονται όπως παλιά σε κάθε γειτονιά. Εκδηλώσεις που έχουν σχέση με την παράδοση δεν πρέπει να σβήνουν απο την μνήμη του λαού μας. Τα ήθη και τα έθιμα μας είναι δυστυχώς απο τα λίγα που μας έχουν απομείνει και που μπορούν να μας ενώσουν. Να μας δώσουν την δύναμη να ξεπεράσουμε τις δύσκολες μέρες που βιώνουμε." προσθέτοντας την σημασία που έχει να μετέχουν σε αυτές τα νέα παιδιά: ";Oπως κάθε χρόνο πρωταγωνιστές στις εκδηλώσεις είναι τα παιδιά. Είναι αυτά που μέσα απο την απλότητα και το χαμόγελο τους, μας μετέφεραν και μας μεταφέρουν χρόνια πίσω, όπου οι παππούδες τους και οι γιαγιάδες τους, προσπαθούσαν να επιβιώσουν κάτω απο πολύ δύσκολες συνθήκες αλλά διατήρησαν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.Κάτι που οφείλουμε να κάνουμε και εμείς.Και τα παιδιά με την συμμετοχή τους συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση".