eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 5 Μαΐου 2012

''Εκλογές 2012: Ο τρόμος των Exit - polls ''

''Σοβαροί προβληματισμοί αρχίζουν να αναπτύσσονται σχετικά  με την αναγκαιότητα αλλά και την ορθότητα των αποτελεσμάτων των exit-polls''
Εκλογές 2012: Ο τρόμος  των Exit - polls


Πολύ σοβαροί προβληματισμοί εκφράζονται σχετικά με την αναγκαιότητα αλλά και την ορθότητα των αποτελεσμάτων των exit – polls λίγες ώρες πριν από τις εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες Ιδιαίτερα προβληματισμένος δείχνει ο «γκουρού» των δημοσκοπήσεων και έγκυρος εκλογολόγος ο κ. Ηλίας Νικολακόπουλος που έχει τοποθετηθεί και δημόσια γύρω από το θέμα.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι αποφεύγει να εκτεθεί στον τηλεοπτικό φακό σε αυτή την προεκλογική περίοδο.
Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι...
.... έχουμε να κάνουμε με μία πρωτοφανή αστάθεια και ασάφεια. Οι παραδοσιακές και σταθερές πολιτικές συμπεριφοράς έχουν καταρρεύσει.
Χαμηλή η συσπείρωση
Το εκλογικό τοπίο χαρακτηρίζεται από την απίστευτα χαμηλή συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων, από ανακατατάξεις και μεταβολές από μέρα σε μέρα, που καθιστούν αβέβαιη κάθε εκτίμηση
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον όλοι κρατούν την ανάσα τους για τα exit polls που θα εμφανιστούν στις οθόνες των τηλεοράσεων στις 7 το απόγευμα της Κυριακής.
Υπάρχει ένας διάχυτος φόβος ότι οι πολίτες που θα απαντήσουν στις μετρήσεις έξω από τα εκλογικά τμήματα ενδέχεται να ρίξουν έξω τις προβλέψεις των exit polls
Κάποιοι μπορεί να έχουν ψηφίσει τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά να έχουν αναστολές να το δηλώσουν, κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν ψηφίσει «Χρυσή Αυγή» ή μικρότερα κόμματα και να δηλώσουν ότι ψήφισαν ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Ενδεχόμενο σύγχυσης
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, από τις 7 το απόγευμα ως τις 11.30’ το βράδυ, που θα μπορεί να γίνει μία εκτίμηση στη βάση πραγματικών αποτελεσμάτων θα επικρατήσει ένα κλίμα σύγχυσης και ενδεχομένως πανικού.
Πολλοί πιστεύουν ότι δε θα έπρεπε να γίνουν exit polls για να ανιχνευθεί η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά μία έρευνα για τα κριτήρια με τα οποία ψήφισαν οι Έλληνες και για τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και στο ευρώ.
Η εκτίμηση του αποτελέσματος είναι παρακινδυνευμένη για ένα ακόμα λόγο
Αυτές οι εκλογές είναι οι μοναδικές που δε θα κριθούν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Αντίθετα θα κριθούν στα Δεξιά και στα Αριστερά αυτών των κομμάτων αντίστοιχα. Και τα πεδία είναι και ασαφή και συγκεχυμένα.
Με πολύ απλά λόγια, το ποσοστό της Ν.Δ. θα κριθεί από το ποσοστό των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», του «ΛΑ.Ο.Σ.», της «Χρυσής Αυγής», της ΔΗΣΥ και της «Δράσης», ενώ το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ από τις επιδόσεις του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.
Και φυσικά και τους δύο θα επηρεάσει η συμμετοχή ή η αποχή.


newsbomb.gr