eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Σφαγείων Εκκαθάρισις

''Καλά βαστάει η «αντιπαράθεση»
Ακόμη καλύτερα βαστάει η «μη πληροφόρηση»''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Η αντιπαράθεση και η συζήτηση, μάλιστα η επίσημη σε συνεδριάσεις του ΔΣ Δήμου Ερμιονίδας, φέρνει στο φως τεκμήρια, πρακτικές, μεθοδεύσεις κ.λ.π. Άρα έρχονται στο φως πληροφορίες που σε κάνουν να αντιληφθείς την πραγματικότητα.
Τα Σφαγεία λοιπόν απέτυχαν (ως ήταν φυσικό) ως δημοτική επιχείρηση και έκλεισαν. Κανείς όμως δεν έχει να παρουσιάσει, μέσα σε δύο σελίδες και με λίγους αριθμούς, την ιστορία τους, την πορεία τους, την τελική κατάστασή τους, ούτε φυσικά το όποιο έργο των εκκαθαριστών.

Ο Δήμος Ερμιονίδας αναθέτει σε δύο άτομα τον ρόλο του Εκκαθαριστή με αμοιβή. Δουλειά τους να καταγράψουν την περιουσία των Σφαγείων, να τακτοποιήσουν τις οικονομικές υποθέσεις του και να κάνουν ένα διαγωνισμό για να τα νοικιάσει ή αγοράσει κάποιος. Εξ αρχής ο ένας εκκαθαριστής δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την αμοιβή του και θα δουλέψει για τον Δήμο, δηλαδή η δουλειά του θα είναι εθελοντική.

Περνάει πάνω από ένας χρόνος και............... τα σφαγεία, σαν μαύρη τρύπα του διαστήματος, δεν αφήνουν ούτε μία αχτίδα φωτός να βγει από μέσα τους. Μέχρι σήμερα, ούτε μία προφορική, ούτε γραπτή πληροφορία δεν υπήρξε από την μεριά των εκκαθαριστών. Και να υπήρξε προς τον Δήμο, ο Δήμος με τη σειρά του δεν έδωσε ούτε μία πληροφορία, αλλά και η αντιπολίτευση επισήμως δεν ζήτησε καμία πληροφορία.

Γίνεται το γνωστό επεισόδιο με τον έναν εκκαθαριστή και τότε βγαίνει ο Δήμος, άρον άρον, να φέρει θέμα στο ΔΣ για αλλαγή εκκαθαριστών. Ούτε μία πληροφορία για την αιτία που θέλει να τους αλλάξει.
Με απόφαση του ΔΣ τους αλλάζει και αναθέτει την εκκαθάριση σε ορκωτούς λογιστές που ανήκουν φυσικά σε ιδιωτική εταιρεία η οποία έχει από παλιά πολύ πετυχημένη συνεργασία με τον Δήμο Κρανιδίου.
Όλοι του ιδιωτικού τομέα θεωρούμε απόλυτα φυσικό μία εκκαθάριση, αλλά και άλλες απλούστερες εργασίες να ανατίθενται σε ορκωτούς λογιστές που έχουν τη γνώση, το κύρος, την ειδίκευση και την ευθύνη λόγω του επαγγέλματός τους.
Γιατί δεν προτιμήθηκαν εξαρχής;
Ποια ήσαν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, εκείνα των εκκαθαριστών, που τους καθιστούσαν καταλληλότερους και πλέον υπεύθυνους από τους επαγγελματίες ορκωτούς λογιστές;
Πώς ανατέθηκε η δουλειά σε αυτούς; Υπήρξαν και άλλοι υποψήφιοι οι οποίοι όμως απορρίφθηκαν; Όταν θέλεις να ορίσεις εκκαθαριστές με αμοιβή, δεν ζητάς την ιστορία τους στο αντικείμενο αυτό και τα προσόντα τους γραπτώς; Δεν παίρνεις γραπτή προσφορά σαν αυτή που πήρες από τους ορκωτούς λογιστές;
Δυστυχώς καμία εξήγηση δεν δόθηκε από τη συμπολίτευση, αλλά ούτε και ζητήθηκε από την αντιπολίτευση. Ποια έστω προηγούμενη εκκαθάριση είχαν φέρει εις πέρας, ώστε τουλάχιστον να έχουν να προβάλλουν μικρή εμπειρία;
Ποιος και με ποια κριτήρια καθόρισε την αμοιβή των εκκαθαριστών στο ποσό των 15000 €; Η προσφορά των ορκωτών λογιστών πώς συμβαίνει και είναι πιο συμφέρουσα;
Η αντιπολίτευση αντέδρασε και ζήτησε να επιστραφούν τα χρήματα, οι 15000 €, αφού οι εκκαθαριστές δεν παρέδωσαν στον δήμο κανένα έργο εκκαθάρισης. Άρα η αντιπολίτευση γνωρίζει τεκμηριωμένα ότι δεν προσέφεραν κανένα έργο και ως προς αυτό δεν την διέψευσε με τεκμήρια η συμπολίτευση.
Αλλά για να επιστρέψουν τα χρήματα οι εκκαθαριστές πρέπει να τα έχουν εισπράξει. Όντως τα έχουν εισπράξει; Δηλαδή τα χρήματα αυτά είναι στην τσέπη τους; Άρα και η εθελοντική εργασία δεν υφίσταται;
Ή μήπως ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, αλλά είναι υποχρεωμένος να εκδώσει τα παραστατικά πληρωμής τους άσχετα με τη θέληση και τις δηλώσεις των εκκαθαριστών, έχουν ήδη εκδοθεί αυτά, οπότε όποιος εκκαθαριστής θέλει εισπράττει την αμοιβή του ή αρνείται την είσπραξη υπέρ του Δήμου; Μήπως η αντιπολίτευση, με το να ζητάει την επιστροφή των χρημάτων, ζητούσε την ανάκληση αυτών των παραστατικών;

Η πραγματική διαφάνεια και η πραγματική πληροφόρηση είναι το απλούστερο πράγμα στον κόσμο, όταν όμως θεωρούμε και τη διαφάνεια και την πληροφόρηση πρώτιστο καθήκον προς τους Δημότες και ως το ουσιαστικότερο στοιχείο της δημοκρατίας. Δυστυχώς προβάλλεται ως πρώτιστο προεκλογικά και ως τελευταίο (τελέσκατο το λέγαμε μικροί) μετεκλογικά.
Δεν είναι τυχαίο το ότι στη μεταπολιτευτική δημοκρατία μας η διαφάνεια και η πληροφόρηση έφτασαν στο ..... τελέσκατό τους, την αδιαφάνεια και την παραπληροφόρηση, και ιδού τα αποτελέσματα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος