eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

''Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΡΜΗΣΙΑΣ ΣΤΟ EIKONOSKOPIO NEWS''

Ηλίας Κατσάβελας:  
''Έργα που αλλάζουν την εικόνα της Θερμησίας''

Ρεπορτάζ-επιμέλεια: το μέλος του eikonoskopio news και δημοσιογράφος Μίλτος Ιωαννίδης.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Θερμησίας κ. Ηλίας Κατσάβελας, μιλάει αποκλειστικά στο εικονοσκόπιο, και αναφέρεται στα έργα που γίνονται η που είναι σε κατεύθυνση υλοποίησης και θα βελτιώσουν τόσο την ποιότητα ζωής των κατοίκων, όσο και την εικόνα του Χωριού.
Διαβάστε τι λέει για το θέμα της μετατροπής της παραχωρούμενης  γης (από το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Hydra Beach») σε χρήμα, για το αποχετευτικό, για το αλιευτικό καταφύγιο, για το θέμα της ύδρευσης, αλλά και για τον κώδωνα κινδύνου που κρούει για την φετινή τουριστική σεζόν….

-Σε ποιες ενέργειες προβήκατε, σχετικά με την μετατροπή της παραχωρούμενης γης από το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Hydra Beach» σε χρήμα;

-Από 1/1/2011 που ανέλαβα τα καθήκοντα μου ως πρόεδρος της Θερμησίας, ασχολήθηκα επισταμένως με το θέμα. Συνεννοήθηκα με τον τέως πρόεδρο της κοινότητας κ. Μέλλο, ο οποίος είχε κάνει τις πρώτες ενέργειες για την είσπραξη της οφειλής του HYDRA BEACH προς τον δήμο. Κάλεσα και τον κ. Δημήτρη Καμιζή στα γραφεία της κοινότητας, κάλεσα επίσης και τους εκπροσώπους του ξενοδοχείου, ώστε να δρομολογήσουμε την λύση και να εισπράξουμε τα οφειλόμενα. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι είχε γίνει η μετατροπή από γη σε χρήμα, (έπειτα από απόφαση του τοπικού συμβουλίου Θερμησίας στις 13/3/2009,)  ώστε να ωφεληθεί πρακτικά, κοινωνικά και οικονομικά η περιοχή. Όμως όλη αυτή η ιστορία τράβηξε πολύ στις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα το 2011 που ανέλαβα πρόεδρος να μην έχει γίνει τίποτα, παρά τις επίμονες προσπάθειες που κατέβαλλε ο κ. Νίκος Μέλλος. Αποφασίσαμε λοιπόν με τον δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Δημήτρη Καμιζή, να αναθέσουμε την υπόθεση αυτή στο δικηγορικό γραφείο "Π.ΘΑΛΑΣΣΗΣ&ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ", για να έχει ο δήμος μας νομική εκπροσώπηση. Όμως λόγω των αλλαγών που επέφερε ο "Καλλικράτης"  υπήρξε μια καθυστέρηση διότι έπρεπε πρώτα να εντοπίσουμε το στάδιο και το φορέα στον οποίο εκκρεμούσε ο φάκελος του αιτήματος περί μετατροπής της παραχωρούμενης γης σε χρήμα από το ξενοδοχειακό συγκρότημα HYDRA BEACH. Αυτή την ώρα -και όπως με πληροφόρησε ο κ. Καμιζής- ο φάκελος είναι στην αρμοδιότητα της πολεοδομίας Κρανιδίου και της κτηματικής υπηρεσίας του δημοσίου. Συνεπώς ο φάκελος του αιτήματος δρομολογήθηκε. Τα χρήματα αυτά θα μας βοηθήσουν να κάνουμε έργα που τα έχει ανάγκη ο τόπος μας. Από την πλευρά μου θα συνεχίσω τις προσπάθειες για την σύντομη επίλυση του θέματος.



-Από την ανάληψη των καθηκόντων σας ως πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Θερμησίας, τι πρωτοβουλίες πήρατε για το χωριό;

- Καταβάλλω και θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια προκειμένου αφενός μεν να πάρω τις αποφάσεις που απαιτούνται προκειμένου να λυθούν τα όποια προβλήματα της Θερμησίας, και αφετέρου δε να κάνω έργο για το χωριό. Πάντα σε συνεργασία με την δημοτική αρχή. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, σας παραθέτω ένα έγγραφο που έστειλα στις 3 Νοεμβρίου 2011 στον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη, ώστε γίνει η κατασκευή του λιμενοβραχίονα, στον οικισμό "Πηγάδια" της κοινότητάς μας. Είναι επιτακτικής ανάγκης το έργο αυτό. Τους χειμερινούς μήνες, οι κάτοικοι του οικισμού, έρχονται σε δυσχερέστατη θέση. Και αυτό διότι, τα κύματα, λούζουν στην κυριολεξία τα σπίτια τους, και γεμίζουν τις αυλές τους, η ακόμα και τον παραλιακό δρόμο με άμμο και χαλίκια.
Επιπλέον, αρκετοί κάτοικοι, ασχολούνται με την αλιεία και δικαίως ζητούν τον ασφαλή ελλιμενισμό των σκαφών τους. Ασφαλώς ένας άλλος λόγος είναι η θέση της Θερμησίας. Βρισκόμαστε απέναντι από το ιστορικό Νησί της Ύδρας. Τόσο εμείς όσο και οι Υδραίοι, πηγαινοερχόμαστε,μεταφέροντας καύσιμα, εμπορεύματα, ευπαθή προϊόντα και αν θέλετε για τουριστικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς λόγους. Όπως ξέρετε η εξυπηρέτηση μας από το ιδιωτικό λιμάνι του ξενοδοχειακού συγκροτήματος PORTO HYDRA, δεν είναι εύκολη, και δεν είναι λίγες οι φορές που δημιουργούνται διενέξεις με τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου. Ο κ. Τατούλης ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα μας αυτό, και με έγγραφο που απέστειλε στην Δ/νση τεχνικών έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ζήτησε  την άμεση εκπόνηση μελετών για την κατασκευή του λιμενικού καταφυγίου. Επομένως αυτό το έργο έχει δρομολογηθεί ώστε να υλοποιηθεί. Ένα άλλο έργο που αυτή την στιγμή υλοποιείται και θα απαλλάξει τους κατοίκους του χωριού από την δυσοσμία  είναι το αποχετευτικό. Οι βόθροι υπερχείλιζαν συχνά και στην κυριολεξία πατούσαμε πάνω στα λύματα. Η κατάσταση ήταν ανυπόφορη. Για τον λόγο αυτό, συνεννοηθήκαμε με τον δήμαρχο Δημήτρη Καμιζή και με την ΔΕΥΑΕΡ,  ώστε να συνδεθούν τα σπίτια με το κεντρικό δίκτυο, και τα λύματα να κατευθύνονται σε μια δεξαμενή που υπήρχε (χωρητικότητας 70-80 κυβικών) και από εκεί  να κάνει την περισυλλογή ένα βυτιοφόρο του δήμου, και να μεταφέρει τα λύματα στον βιολογικό του Κρανιδίου. Σαν προσωρινή λύση. Βέβαια δεν θα σταματήσουμε εκεί. Έχουμε βάλει στο τεχνικό μας πρόγραμμα, τα λύματα αυτά να πάνε στον βιολογικό της Ερμιόνης περισσότερο λόγω κόστους. Να προσθέσω ότι εδώ και 20 μέρες που έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, ήδη έχουν συνδεθεί αρκετά σπίτια με το κεντρικό δίκτυο. Δουλεύουν καθημερινά 2 συνεργεία. Έχει βελτιωθεί κατά πολύ η κατάσταση. Σε 1 μήνα από σήμερα και με δεδομένο ότι κάθε μέρα συνδέονται όλο και πιο πολλά σπίτια με το κεντρικό δίκτυο, ευελπιστώ ότι το έργο αυτό θα έχει ολοκληρωθεί. Ενώ ήδη είναι σε εξέλιξη η σύνδεση μιας νέας γεώτρησης στην Αδέρα στην θέση "Πουρναράκι". Έχει συνδεθεί το ηλεκτρικό δίκτυο. Και περιμένουμε ανά πάσα στιγμή, να την θέσουμε σε λειτουργία. Ούτως ώστε, να μειώσουμε την κατανάλωση από την υπάρχουσα γεώτρηση, και να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα της ύδρευσης.
Ακόμη, έχουμε βάλλει στο τεχνικό μας πρόγραμμα, την αξιοποίηση και τουριστική ανάπτυξη του κάστρου Θερμησίας-μάλιστα ο κ. Καμιζής δεσμεύτηκε πως θα μας βοηθήσει-είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει καθότι έχει ιστορική σημασία και φυσικά θα προσφερθεί και για τουριστική αξιοποίηση. Θέλουμε να βελτιώσουμε το οδικό μας δίκτυο. Επίσης σκοπεύουμε να κάνουνε σε 3-4 επικίνδυνα σημεία του ποταμού φράγματα, διότι υπάρχει ο κίνδυνος σε μια μεγάλη βροχόπτωση, να προκληθεί ζημιά στα κτήματα και στην περιοχή. Επίσης θέλουμε να φτιάξουμε ένα πλακόστρωτο στον δρόμο προς την Εκκλησία "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ" διότι με το έργο που γίνεται για την αποχέτευση, έχει προκληθεί ζημία στην άσφαλτο ,και πρέπει να την αποκαταστήσουμε. Τέλος, θέλουμε να αγοράσουμε ένα οικόπεδο, ώστε να φτιάξουμε μια παιδική χαρά η μια μικρή πλατεία (κοντά στην Εκκλησία).

- Κύριε Κατσάβελα, μπορείτε να κάνετε μια εκτίμηση για την φετινή τουριστική σεζόν; 

- Ως προς τον τουρισμό....Οι πληροφορίες μας, δεν είναι καλές για τα 2 ξενοδοχεία (Hydra Beach και Porto Hydra). Εύχομαι οι φήμες ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μη λειτουργήσουν φέτος να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Διότι θα είναι πλήγμα για τον τόπο μας, και θα μείνουν πολλοί κάτοικοι της περιοχής άνεργοι. Ακόμη η περιοχή μας θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Αν φέτος δεν έχουμε τουριστική κίνηση και σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές που πωλούνται τα αγροτικά μας προϊόντα (λάδι, εσπεριδοειδή κ.ο.κ.) τότε είναι ορατός ο κίνδυνος να βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις-πόσο μάλλον- στην σημερινή οικονομική συγκυρία. Δεδομένου ότι η αγροτική μας παραγωγή και ο τουρισμός είναι (εισοδηματική) πηγή ζωής για τον τόπο μας και για την ευρύτερη περιοχή.