eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

''«Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ» ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ''

''«Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ» ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ''
 ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ : ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ

«Χούλιγκανς» ήταν το όνομα μιας οικογένειας στην Ιρλανδία τα μέλη της οποίας ήταν γνωστά για την παραβατική τους συμπεριφορά απασχολώντας διαρκώς τις αστυνομικές αρχές της χώρας. 
Σταδιακά η φήμη της εν λόγω οικογένειας εξαπλώθηκε ως τη Βρετανία! Όσοι είχαν λοιπόν οποιαδήποτε εμπλοκή με την......... αστυνομία ή δρούσαν παραβατικά λειτουργούσαν σαν να προέρχονταν από την ανωτέρω οικογένεια.

 Με το πέρασμα των χρόνων και συνεπεία των βίαιων και σφοδρών επεισοδίων σε αγωνιστικούς χώρους ο χαρακτηρισμός «χούλιγκανς» άρχισε να χρησιμοποιείται για να χαρακτηριστούν όσοι προκαλούσαν επεισόδια στα γήπεδα.
Οι πρώτοι που γύρω στο 1975 έδωσαν το στίγμα του χουλιγκανισμού αποτελώντας «παράδειγμα» και για άλλες, αρχικά αγγλικές ομάδες, ήταν οι οπαδοί της Λήντς, οι οποίοι επιδίδονταν πολύ συχνά σε σκληρά και βίαια επεισόδια εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων.



Και στην Ελλάδα πολλές φορές γίναμε μάρτυρες φαινομένων βίας εντός και εκτός γηπέδων θρηνώντας ακόμα και νεκρούς. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις προσπάθησαν να πατάξουν τα φαινόμενα βίας στα ελληνικά γήπεδα με ανεπαρκή νομοθετήματα ή με σκληρά μέτρα καταστολής χωρίς τις περισσότερες φορές κανένα αποτέλεσμα όπως η πράξη έχει αποδείξει.


Προσφάτως συζητήθηκε στη Βουλή ένα νέο σχέδιο νόμου αναμορφωμένο βάσει των νέων συνθηκών που δημιουργήθηκαν με σκοπό την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, της φαρμακοδιέγερσης και των προσυνεννοημένων αγώνων. Βάσει λοιπόν του ανωτέρω σχεδίου νόμου ανασυγκροτήθηκε η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας που λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. 


Η συγκεκριμένη επιτροπή απέκτησε και επιστημονικό χαρακτήρα με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων κύρους πέραν αυτών των αθλητικών ομοσπονδιών. Προβλέφθηκε η ποινική αντιμετώπιση της οργανωμένης παραβατικής δραστηριότητας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις σε αθλητικούς χώρους. 

Προς υλοποίηση του σκοπού αυτού και αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες εμπλουτίστηκαν οι διατάξεις που αφορούν το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις οργανωμένες μετακινήσεις φιλάθλων, ενώ παράλληλα ρυθμίστηκαν και διατάξεις βάσει των οποίων οι διοργανώτριες αρχές μπορούν να απαγορεύσουν την είσοδο σε αγωνιστικούς χώρους ατόμων που είναι υπότροπα ή ύποπτα για τέλεση επεισοδίων εντός των αγωνιστικών χώρων. Παράλληλα δημιουργήθηκε ένας ολοκληρωμένος ελεγκτικός μηχανισμός με σκοπό την πρόληψη και τιμωρία εγκληματικών πράξεων από πλευράς λεσχών φιλάθλων (οργανωμένων οπαδών). Οι κανόνες και οι διαδικασίες χορήγησης αδειών λειτουργίας νέων λεσχών φιλάθλων έγιναν πολυπλοκότερες και επιδιώχθηκε έτσι ένα «χτύπημα» στην πηγή (κατά τη γνώμη των κρατικών λειτουργών) της προέλευσης της βίας στα γήπεδα. Αναφορικά με την αντιμετώπιση της φαρμακοδιέγεσης επίσης στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο μετετράπη το Εθνικό Συμβούλιο Αντιμετώπισης Ντόπινγκ σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, εξοπλιζόμενο με το απαραίτητο προσωπικό και τους αναγκαίους πόρους με σκοπό την πάταξη του ντόπινγκ.
Και παρότι το συγκεκριμένο πολυσέλιδο σχέδιο νόμου περιέχει αρκετές ρυθμίσεις υποστήριξης του επαγγελματικού αθλητισμού δεν υπάρχει ίχνος αναπτυξιακής πολιτικής για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό που υποβαθμίζεται διαρκώς. Αποκλειστικός σκοπός ενδεχομένως των εκάστοτε νομοθετημάτων να ήταν και η παροχή με κάθε τρόπο βοήθειας στις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες.
Γνώμη μου είναι ότι πρέπει ο αθλητισμός να είναι ανεξάρτητος συμφερόντων κάθε είδους, να παράγει ιδεολογίες, ίσως και μία στάση ζωής και να κατανοήσουμε την απόλυτη συνάφειά του με την παραγωγή πολιτισμού. 


Η εμπορευματοποίηση κάθε μορφής αθλητισμού προκαλεί σημαντική ζημία σε αυτόν στη βάση του και τα μικροπολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα που εμπλέκονται σε αυτόν είναι κατά την άποψή μου η απαρχή της βίας στα γήπεδα, από στρατιές ανθρώπων που κάθε άλλο παρά οπαδοί μπορούν να χαρακτηριστούν και το χειρότερο, χαλιναγωγούνται πολύ εύκολα.
Πρέπει επομένως να υπάρχει ένας νόμος με όλα τα συστατικά του στοιχεία βασιζόμενος στην εξασφάλιση της τάξης και της ηρεμίας εντός γηπέδων, όχι με στείρα μέτρα καταστολής της βίας, αλλά με την προώθηση του αθλητικού ιδεώδους ως απόλυτου πολιτισμικού αγαθού, να δοθούν μέσα από τον ίδιο το νόμο περισσότερες ευκαιρίες σε ερασιτεχνικά σωματεία (που τα περισσότερα ακροβατούν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας) και τα οποία έχουν πολλά να προσφέρουν και από άποψη έμψυχου δυναμικού και ανάδειξης ταλέντων και από την άποψη της ανιδιοτελούς αντίληψης περί αθλητισμού, καθώς ελλείπουν τα συμφέροντα και υπερισχύει η ψυχή.


Ίσως το παράδειγμα της Αγγλίας με τους αυστηρούς νόμους, με την απομάκρυνση των ταραχοποιών στοιχείων από τους αγωνιστικούς χώρους, με την ποινικοποίηση της παραβατικής συμπεριφοράς όσων σχετίζονται με κάθε τρόπο με τον αθλητισμό και με την ουσιαστική και πραγματική τους τιμωρία, θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα ουσιαστικού νομοθετήματος και για την Ελλάδα.


Η βία στα γήπεδα υπήρχε και θα εξακολουθήσει όσο οι νόμοι που θεσπίζονται για την καταπολέμησή της υποθάλπουν πάντα κάποιους, μικρούς ή μεγάλους. Πρέπει να περάσει στη συνείδηση του κάθε οπαδού η πραγματική αγάπη για την ομάδα του και να αντιληφθεί ως γιορτή και όχι ως ευκαιρία εκτόνωσης κάθε αθλητική εκδήλωση.

Γιώργος Ι. Γεωργόπουλος
Δικηγόρος