eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

''ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ......''

Γράφει στο Εικονοσκόπιο η έμπειρη μαγείρισα Μαρία Αριτσακλίδου...

''ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ''
Υλικά:
1/2 κιλό κιμά
750γρ κρεμμύδια
3 αβγά
1 φακελάκι μπεσαμέλ
250γρ κεφαλογραβιέρα (τριμμένη)
4 κόκκους μπαχάρι
Ελάχιστη κανέλα
Αλάτι
Πιπέρι
1-2 κουταλιές φρυγανιά( τριμμένη)
2 κουταλιές βούτυρο
500γρ φύλλο σφολιάτα

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια. 
Τα ζεματάμε σε βρασμένο 
και αλατισμένο νερό. 
Τα ξεπλένουμε και
τα βάζουμε να σοταριστούν
με το βούτυρο.
Προσθέτουμε τον κιμά, 
το αλάτι, το πιπέρι, τη κανέλα, 
το μπαχάρι και τα
αφήνουμε να βράσουν
όλα μαζί
μέχρι να πιούν τα ζουμιά τους.
Αφού κρυώσει το μίγμα 
του κιμά, αφαιρούμε το μπαχάρι, 
προσθέτουμε την μπεσαμέλ,
που την έχουμε φτιάξει
χωρίς αβγά, τους 3 κρόκους από τα αβγά 
και τα 2 ασπράδια, 
το τυρί και την φρυγανιά.
Στρώνουμε το κάτω 
φύλλο της σφολιάτας σε βουτυρωμένο
ταψί, φροντίζοντας 
να καλύπτονται και τα 
πλαϊνά του ταψιού και ρίχνουμε
μέσα τη γέμιση, 
απλώνοντας την ομοιόμορφα.
Στρώνουμε και το επάνω φύλλο,
κολλώντας με τα δάχτυλα μας
πέριφερειακά ματαξύ
τους τα 2 φύλλα.
Τέλος, αλείφουμε την
επιφάνεια της πίτας με τον κρόκο
του αβγού που τον
έχουμε χτυπήσει με λίγο νερό,
τη χαράζουμε σε 
κομμάτια και την 
ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να
πάρει έντονο
χρυσοκόκκινο χρώμα πάνω και κάτω.