eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

''Καλή χρονιά αναμένοντας την αναζήτηση της αλήθειας και την αναγνώριση της πραγματικότητας.''

''Καλή χρονιά αναμένοντας την αναζήτηση της αλήθειας και την αναγνώριση της πραγματικότητας.''
Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
“Με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς του νέου έτους 2012, εύχομαι σε όλους σας να έχετε καλή υγεία, κουράγιο και δύναμη για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί με υπομονή, συνεργασία και αλληλεγγύη τις δυσκολίες που αφήνει πίσω του ο χρόνος που έφυγε, αλλά να αντιμετωπίσουμε και τα χειρότερα που όπως φαίνεται μας επιφυλάσσουν οι διοικούντες τον κόσμο για το έτος 2012.
Το έτος 2011 θα παραμείνει στο χρονολόγιο της ιστορίας σαν η χρονιά της βίαιης ανατροπής των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, αλλά συγχρόνως και σαν η χρονιά της ακύρωσης των πολιτικών κατακτήσεων των λαών, και ιδιαίτερα του Ελληνικού λαού, που αποτέλεσε και το πρώτο θύμα αυτού του ακήρυχτου μεν, αλλά εξελισσόμενου με σφοδρότητα κοινωνικοοικονομικού πολέμου.......... Ο Ελληνικός λαός πέρα από τις οδυνηρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης βιώνει σήμερα και την απώλεια της λαϊκής κυριαρχίας και τον περιορισμό της εθνικής μας ανεξαρτησίας, κορυφαία ζητήματα που κατακτήθηκαν στη διαδρομή της ιστορίας μας με αγώνες και βαριές θυσίες.
Αγαπητοί Δημότες και Δημότισσες, λίγο έως πολύ, όλοι γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε ότι μας περιμένουν τα δύσκολα και τα δυσκολότερα για το 2012. Συνηθίζεται οι τομές του χρόνου να οριοθετούν νέα ελπιδοφόρα και αισιόδοξα ξεκινήματα και σίγουρα οι παραπάνω σκέψεις και διαπιστώσεις ακούγονται και διαβάζονται ως εκτός εορταστικού και πανηγυρικού κλίματος.
Όμως αγαπητοί Δημότες και Δημότισσες, στη σημερινή τουλάχιστον συγκυρία πιστεύω πως δεν έχουμε το δικαίωμα να εξαπατούμε εαυτούς και αλλήλους παριστάνοντας δήθεν τους αισιόδοξους ή ακόμα και τους αφελείς. Αντίθετα η αναζήτηση της αλήθειας, η αναγνώριση της πραγματικότητας όσο σκληρή και αν είναι αυτή, αλλά και η επίγνωση της ιστορικής μας πορείας συνιστούν τις προϋποθέσεις και τα εφόδια για να σφυρηλατήσουμε την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη αλλά και την αγωνιστική και αισιόδοξη διάθεση, ώστε να ελπίζουμε βάσιμα ότι με τους αγώνες μας θα ανακτήσουμε τα χαμένα μέσα από μια νέα αγωνιστική πορεία εθνικής αυτοσυνειδησίας και αναγέννησης.
Χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία και δύναμη.”

Επισημαίνω ορισμένα σημεία του ανωτέρω ευχετηρίου μηνύματος του Δημάρχου μας, προφανώς και της παράταξής του.  Κατά τη δική μου άποψη το μήνυμα αφήνει την αίσθηση ότι η χώρα μας κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης κυβερνήθηκε κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και κατά διαλύματα (διαλείμματα) από τη ΝΔ, αλλά οι εκάστοτε κυβερνώντες και τα κόμματά τους δεν έχουν ευθύνη για το σημερινό κατάντημα της χώρας, όπως δεν έχει ευθύνη και η αριστερά που έβλεπε απλά και χαιρόταν που η χώρα θα έπεφτε από μόνη της, σαν σαπισμένο φρούτο, στις πάνσοφες αγκάλες της, στις νομοτελειακές λύσεις της. Το κείμενο φαίνεται να ρίχνει τις ευθύνες στον χρόνο που έφυγε και μας άφησε πίσω του τις δυσκολίες, στους διοικούντες (;) τον κόσμο που μας επιφυλάσσουν τα χειρότερα σαν να είμαστε εμείς οι Έλληνες  αφημένοι στις διαθέσεις τους έτσι από χόμπι ή συνήθεια, στη χρονιά που έφερε βίαιη ανατροπή, στη χρονιά της ακύρωσης που μας έκανε πρώτο θύμα πολέμου. Ο Ελληνικός λαός βιώνει σήμερα την απώλεια, σαν αυτό να είναι η μοίρα του, σαν αυτός ο λαός να υφίσταται τα πάντα μοιρολατρικά, σαν να μην ψήφισε και στήριξε κυβερνήσεις και πολιτικοκοινονικές πρακτικές. Σαν έτσι από τιμωρία θεού τον περιμένουν δύσκολα και δυσκολότερα το 2012.
Όχι. Είμαστε υποκείμενα που δημιουργούμε με ευθύνη και όχι αντικείμενα που υφιστάμεθα. Και πολύ σωστά: δεν έχουμε το δικαίωμα να εξαπατούμε εαυτούς και αλλήλους παριστάνοντας δήθεν τους αισιόδοξους ή ακόμα και τους αφελείς. Αντίθετα η αναζήτηση της αλήθειας, η αναγνώριση της πραγματικότητας όσο σκληρή και αν είναι αυτή.... Συμφωνούμε απόλυτα, γι’ αυτό στο μικρό μας χώρο της Ερμιονίδας, στο δικό μας αλωνάκι πέστε μας την δική σας αλήθεια για το πώς φτάσαμε ως εδώ, πέστε μας αυτά που δεν πρέπει να ξεχνάμε και που θα μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα. Όχι τα δύο τελευταία χρόνια αλλά από τον πρώτο χρόνο της Μεταπολίτευσης. Και στην παράταξη υπάρχουν πρόσωπα μορφωμένα που έχουν χρόνια θητεύσει σε κομματικές οργανώσεις, δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια. Τους ψηφίσαμε, μεταξύ των άλλων, για να μας πουν και την δική τους αλήθεια, για να βοηθηθούμε όλοι στην αναγνώριση της πραγματικότητας.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος