eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

''ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΦ. ΠΕΚΑ Γ. ΜΑΝΙΑΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ''

        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ


  
Τις κοινές πρωτοβουλίες Ελλάδας και Κύπρου στο ζήτημα των ερευνών και της αξιοποίησης των Υδρογονανθράκων στην ΝΑ Μεσόγειο, συζήτησε διεξοδικά ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης με την Κύπρια Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Λευκωσία για το 1ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Ν.Α Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Ο κ. Μανιάτης και η κα Αντωνιάδου έκαναν.......... ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Έμφαση δόθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται για την γεωπολιτική αναβάθμιση Αθήνας και Λευκωσίας στο πλαίσιο της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε, με δεδομένο ότι τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα της Κύπρου και τα αναμενόμενα κοιτάσματα της Ελλάδας υλοποιούν τους βασικούς ενεργειακούς πυλώνες της Ευρώπης, για διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων τροφοδοσίας με Φυσικό Αέριο.
«Η αλλαγή του γεωπολιτικού χάρτη που συντελείται στο κομμάτι της ενέργειας στη ΝΑ Μεσόγειο, συνιστά μια ιστορική ευκαιρία. Αυτές οι τεράστιες δυνατότητες σηματοδοτούν αναπτυξιακές προοπτικές και ανατάσεις κοινωνικές και εθνικές, που μας υποχρεώνουν να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ.




Νωρίτερα, ο κ. Μανιάτης είχε συνάντηση με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Κύπρου για τους Υδρογονάνθρακες, την Αντιπρύτανη στο ΤΕΠΑΚ Τούλα Ονουφρίου και τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πάνο Παπαναστασίου. Οι Κύπριοι Εμπειρογνώμονες αποδέχτηκαν την πρόταση για μόνιμη συνεργασία ανάμεσα σε αυτούς και την ομάδα των Ελλήνων Εμπειρογνωμόνων Υδρογονανθράκων, που λειτουργεί από τις αρχές του 2011 στο ΥΠΕΚΑ με συντονισμό της Καθηγήτριας του ΕΜΠ Σοφίας Σταματάκη.
Κατά τη διάρκεια των πρωϊνών εργασιών του Συμποσίου, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ είχε συνεργασία με τον Κύπριο Υφυπουργό παρά των Προέδρω κ. Τίτο  Χριστοφίδη, με αντικείμενο τα θέματα των ερευνών Υδρογονανθράκων.
Εξάλλου, εκτενής ήταν η συζήτηση που είχε ο κ. Μανιάτης με τον Αντιπρόεδρο και Γενικό Διευθυντή της Noble Energy International, John Tomich, αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την εξόρυξη και αξιοποίηση Υ/Α.