eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

''ΑΧΡΩΜΟ - ΥΠΟΦΩΤΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ.....ΦΛΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΑ ΔΙΔΥΜΑ''

''ΑΧΡΩΜΟ - ΥΠΟΦΩΤΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ.....ΦΛΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ''
 eikonoskopionews

Το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων το οποίο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις συζητήθηκε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο που έγινε στα Δίδυμα (παρουσία και πολιτών) μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η Δημοτική Συνεργασία Ερμιονίδας., 

 

Το κλίμα έντασης, οι έντονες αντιπαραθέσεις και οι διαξιφισμοί των πολιτών με τους αιρετούς, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κλίμα δείγμα της έκδηλης ανησυχίας και αγωνίας των πολιτών της Ερμιονίδας (και ειδικά των κατοίκων των Διδύμων), για το τι μέλλει γενέσθαι με τα απορρίμματα.



Η ατζέντα της συνεδρίασης αφορούσε:

1) Την ημερίδα που διοργανώθηκε στην Τρίπολη (παρουσία μεταξύ άλλων και του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Πάρη Κουκουλόπουλου) για τα απορρίμματα, εν όψει και της αποψινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ-Πελοποννήσου. 2) Το πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα των απορριμμάτων καθώς και ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα. 3) Η λειτουργία του δεματοποιητή 4) η αποκατάσταση των χωματερών (ειδικά των Διδύμων) 5)το κόστος λειτουργίας του δεματοποιητή ενώ κατατέθηκαν και προτάσεις για την εξεύρεση λύσης από συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι στις 23 Δεκέμβρη θα γίνει και ο διεθνής διαγωνισμός από την περιφέρεια σχετικά με το εργοστάσιο διαχείρισης των απορριμμάτων. Αν και υπάρχει ενδεχόμενο ενστάσεων και ακύρωσης του διαγωνισμού-όπως είπε ο κ. Σφυρής, 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σφυρής πρότεινε στον δήμαρχο Ερμιονίδας να ενημερώσει το συμβούλιο για την ημερίδα που έγινε στην Τρίπολη, με τον κ. Καμιζή να αρνείται-προφανώς για λόγους τακτικής- με αποτέλεσμα η ενημέρωση για το τι ειπώθηκε να γίνει από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου. 

Από τον κ. Σφυρή, έγινε ιδιαίτερη αναφορά για τις απόψεις που κατέθεσαν τόσο ο Υφυπουργός κ. Κουκουλόπουλος όσο και ο περιφερειάρχης Πελ/νησου κ. Τατούλης και αφορούν τον Εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα ο κ. Σφυρής εστίασε την ομιλία του(γύρω από αυτό το θέμα) στις αλλαγές που θα γίνουν-ελέω και του «Καλλικράτη» που προβλέπει ότι η αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων περνάει στους δήμους- με κυριότερα σημεία την κατεύθυνση να υπάρχει ένας φορέας διαχείρισης (ΦΟΔΣΑ) για κάθε περιφέρεια (διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου 2012) και στο επικαιροποιημένο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων. Ακόμη δήλωσε πως συμφωνεί με τον γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης κ. Αποστολόπουλο ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υπάρχει συνεννόηση και συναίνεση προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα των απορριμμάτων.

Ωστόσο το κλίμα έντασης που επικράτησε ήταν αναπόφευκτο εξαιτίας της τακτικής που ακολούθησε η δημοτική αρχή να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Επί της ουσίας τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κούστας, εξαπέλυαν μικροπολιτικές κατηγορίες του στυλ «για όλα φταίνε οι προηγούμενοι» επιχειρώντας κατ αυτόν τον τρόπο να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες. Δεν έπραξαν ούτε ίχνος αυτοκριτικής. Προφανώς διότι θεωρούν ότι τα έχουν κάνει όλα σωστά! Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι επί ημερών Σφυρή πάρθηκαν πρωτοβουλίες για τα απορρίμματα. Έκλεισαν οι χωματερές. Ο ίδιος ως δήμαρχος του τέως δήμου Κρανιδίου βγήκε μπροστά. Κατέθεσε μηνυτήριες αναφορές στην κ. Μπιρμπίλη και τον κ. Χατζημιχάλη. Πίεσε προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να βρεθεί μια λύση παρά τις όποιες κωλυσιεργίες, τις παλινωδίες και την ασυνέπεια της πολιτείας.

Ασχετα αν κάποιος συμφωνεί η διαφωνεί με την πολιτική Σφυρή πρέπει να σημειωσουμε ότι ο κ. Σφυρης έπραξε και δεν έμεινε στα λόγια. Κάτι που δεν έχει κάνει 12 μήνες τώρα η δημοτική αρχή η οποία ακόμα και τώρα που το πρόβλημα τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αρέσκεται στις θεωρητικές εξαγγελίες, στα ωραία λόγια, και στον άκρατο λαϊκισμό.

Μένει να δούμε αν θα διατηρήσει την ίδια τακτική η αν τα πρόστιμα που σε λίγο θα αρχίσουν να επιβάλλονται σωρηδόν κάνουν την δημοτική αρχή να πράξει. Και το κυριότερο; αν μπορεί να πράξει..

Η Αντιπολίτευση πάντως κατά το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, φάνηκε πολύ πιο ενημερωμένη και σταθερή στις απόψεις της στο μεγάλο θέμα των σκουπιδιών . (Όπως είπε ο κ. Σφυρής «Δεν βάζουμε τροχοπέδη. Εμείς διώξαμε τα δέματα για επεξεργασία στην Καλαμάτα με εντολή του τότε περιφερειάρχη κ. Χατζημιχάλη και όταν επέστρεψαν πίσω έπειτα από καταγγελίες στελεχών της σημερινής δημοτικής αρχής κάποιοι πανηγύριζαν») συναινώντας στην πρόταση που κατέθεσε η δημοτική αρχή για χάραξη κοινής γραμμής όσον αφορά τα θέματα της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης,εκφράζοντας την διαφωνία του για την «ανεπαρκή μελέτη» αποκατάστασης του χώρου στον ¨Σταυρό Διδύμων¨, διότι η μελέτη βασίζεται στο 2010 όταν ο βαθμός επικινδυνότητας της χωματερής ήταν 32 ενώ σήμερα ανέρχεται σε 60 με το ύψος των σκουπιδιών να υπερβαίνει τα 3 μέτρα (αν τα σκουπίδια σκεπαστούν με χώμα τι θα συμβει;;;) και μάλιστα δεν προβλέπεται η απαραίτητη υποδομή ώστε να μην έχουν διαρροή στον υδροφόρο ορίζοντα.

Η πρόταση που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο:

- Ζητάμε την παύση της λειτουργίας του δεματοποιητή και την παύση της αποθήκευσης στον γύρω χώρο με την όποια μορφή-δεματοποιημένων η αδεματοποίητων- Να καθοριστεί άλλος χώρος ως σταθμός μεταφόρτωσης των απορριμμάτων προς το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ Πελ/νησου και την κατακύρωση των σχετικών διατάξεων του διεθνούς διαγωνισμού που θα γίνει στις 23 Δεκέμβρη.


- Ζητάμε την άμεση αποκατάσταση της νέας αυτής χωματερής και την άμεση μεταφορά των συσκευασμένων και αποθηκευμένων απορριμμάτων σε αδειοδοτημένο χώρο από τον ΦΟΔΣΑ η τον αντίστοιχο φορέα που θα δημιουργηθεί σε επίπεδο περιφέρειας. Ταυτόχρονα ζητάμε και την αποκατάσταση της παλαιάς χωματερής στον «Σταυρό Διδύμων» σύμφωνα με την μελέτη του 2010 και τον χαρακτηρισμό της όπως προκύπτει από τα έγγραφα των υπηρεσιών.


- Ως μοναδική πολιτική στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων, υποστηρίζουμε την ενίσχυση της διαδικασίας διαλογής στην πηγή, επανάκτηση και ανακύκλωση των υλικών που μπορούν να ανακτηθούν, την κομποστοποίηση και την αδρανοποίηση του εναπομένοντος αποθεματικού φορτίου σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ.


- Προς την κατεύθυνση αυτή, προχωρούμε στην εφαρμογή της διαλογής των ανακτήσιμων υλικών μέσω της ανακύκλωσης και έχουμε υποβάλλει ολοκληρωμένο σχέδιο.


- Επιδιώκουμε την υλοποίηση αυτής της πολιτικής μέσα από σθεναρές παρεμβάσεις όπου πρέπει, όπου είναι δυνατόν και όπου μας δίνετε η ευκαιρία. Υπάρχει μια πλούσια δράση προς αυτή την κατεύθυνση. Με ομιλίες και έγγραφα καταγγελτικού και διεκδικητικού χαρακτήρα. Στην Περιφέρεια, στο ΥΠΕΣ, στον ΦΟΔΣΑ, στους ελεγκτές περιβάλλοντος, στον συνήγορο του πολίτη, στις δικαστικές αρχές, στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο.


- Συνεργαζόμαστε αρμονικά με το ΔΣ της ΠΕΔ Πελ/νησου και τον πρόεδρο της κ. Νίκα με σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δημοτών μας και την προώθηση των σοβαρών θεμάτων που μας απασχολούν.


Off the record...
Κλείνοντας και κάνοντας (εκτός ρεπορταζ) μια δημοσιογραφική προσέγγιση και μια επικοινωνιακή παρατήρηση με μια ψυχρή ματιά: έπειτα απο ενδελεχή ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων , προεκλογικών-μετεκλογικών συνεντεύξεων(εφημερίδες-διαδίκτυο) και πεπραγμένων της δημοτικής αρχής είναι πια ολοφάνερο ότι η δημοτική αρχή του δήμου Ερμιονίδας δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο και πολιτική βούληση ώστε να πράξει κάτι συγκεκριμένο στο μεγάλο θέμα των σκουπιδιών.Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ψαρεύει σε θολά νερά παρ΄ ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις αλλά και η μέχρι τώρα στάση είναι η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να πείσει οτι κάποια στιγμή, θα βρεί τη λύση...Το θλιβερό στην όλη κατάσταση είναι ότι πολλοί δημότες ψήφισαν τη σημερινή δημοτική αρχή γιατί έδωσε αυτές τις ελπίδες(με δηλώσεις του τύπου πως <<θα τα πάμε στα λιόσια>> ,θα δωρίσουμε το δεματοποιητή, και πολλά άλλα) ότι θα λύσει με λίγα λόγια το πρόβλημα των σκουπιδιών., Τα ερωτήματα βέβαια που έχουν προκύψει είναι πολλά,οι πολιτικές ευθύνες ακόμα μεγαλύτερες η ευχή όμως είναι μιά, καθώς η σημερινή δημοτική αρχή διοικεί και συνεπώς έχει ''το μαχαίρι και το καρπούζι''. Να βρεί το βηματισμό της η δημοτική αρχή και ας καθαρίσει τις σκιές και το ουρανό της Ερμιονίδας απ΄τους <<μαύρους καπνούς>> της χωματερής των Διδύμων οι οποίοι έχουν <<πνίξει>> τους κατοίκους...

Eikonoskopio news