eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

'' Άτομα με αναπηρία και Λιμάνια ''

'' Άτομα με αναπηρία και Λιμάνια ''

Γράφει ο Θωμάς Ι. Σκούρτης
Υπόμνημα σχετικά με την διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών με αναπηρία στις λιμενικές υποδομές και τις θαλάσσιες μεταφορές και την εφαρμογή του Κανονισμού ΕΕ 1177/2010 για τα δικαιώματα των επιβατών στις θαλάσσιες και εσωτερικές πλωτές μεταφορές, απέστειλε πρόσφατα η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ανάγκες  στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας.  
  Με αφορμή πρόσφατη μελέτη του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που έγινε σε συνεργασία με τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές, Λιμενικά Ταμεία, Οργανισμούς Λιμένων και πλοιάρχους των πλοίων ακτοπλοΐας, διαπιστώνονται πλήθος προβλημάτων όπως : στο 68,4% δεν υπάρχουν υποδομές για την εξυπηρέτηση των επιβατών που είναι άτομα με αναπηρία.

Ακόμη καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές για εξυπηρέτηση των επιβατών, προβλήματα στη διασύνδεση λιμένα - οδικών δικτύων, στο 48,4% των λιμένων δεν υπάρχουν σε κοντινή απόσταση στάσεις ή αφετηρίες για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ο κόσμος αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει ταξί για τις μετακινήσεις του ή να περπατήσει αρκετή ώρα για να φτάσει στα σημεία διέλευσης των λεωφορείων. Ακόμη στο 42,1% των λιμενικών χώρων δεν υπάρχουν σε κοντινή απόσταση από τις θέσεις των πλοίων χώροι στάθμευσης για αυτοκίνητα για όσους επιβάτες θέλουν να ταξιδέψουν χωρίς αυτά.......
Τέλος 64 στα 94 λιμάνια έχουν ανεπαρκείς χώρους αναμονής επιβατών, καθώς και εκδοτήρια εισιτηρίων σε μεγάλες αποστάσεις.
Επειδή κατα την διάρκεια του καλοκαιριού γίναμε θεατές άσχημων εικόνων με Αμέα  στα λιμάνια ας ελπίσουμε να εφαρμοστεί ο κανονισμός για τα δικαιώματα των πολιτών με αναπηρία στις θαλάσσιες μεταφορές ώστε να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων. 

Θ.Σ