eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

''ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ''

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερμιόνη 16 – 8 – 2001

foto απο την εκδήλωση:eikonoskopionews
      
      Το Ι.Λ.Μ.Ε. διοργάνωσε στο χώρο του Μουσείου εκδήλωση στις 13 Αυγούστου 2011 με θέμα:
«Ο Λαϊκός Πολιτισμός σήμερα: Ξαφνικός επισκέπτης ή μόνιμος συγκάτοικός μας;»
            Η ομιλήτρια Μυρσίνη Σαμαρά, φιλόλογος, επικέντρωσε το θέμα στον 20ο αιώνα και ιδιαίτερα από το 1960 μέχρι σήμερα. Σκοπός της ήταν να δείξει πώς οι ιστορικές και κοινωνικές μεταβολές επέδρασαν στο δίπολο, Λαϊκός Πολιτισμός και ταυτότητα του Νεοέλληνα (ο οποίος σήμερα συμμετέχει «εκών άκων» στο νέο κόσμο των κρίσεων και των αλλαγών) και πώς αυτό το δίδυμο επιστρέφει στο νέο πολυπολιτισμικό κόσμο αλληλοϋποστηριζόμενο. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι η ομιλήτρια επικεντρώθηκε στην Ερμιόνη και στη διαφοροποίηση που υπέστη ο Λαϊκός Πολιτισμός της πόλης μας τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα και στα λαϊκά στοιχεία που ακόμα υπάρχουν και τονίζουν την ιδιαιτερότητά της...................
            Το δεύτερο μέρος με τίτλο «Εις Εμπόδιον Λησμονιάς» με προβολή παλαιών φωτογραφιών από το Αρχείο που δημιουργεί η «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης» είχε σκοπό να δείξει πώς η μνήμη γίνεται γέφυρα ανάμεσα στις γενιές.
            Ένα στοιχείο Λαϊκού Πολιτισμού είναι «το όνομα». Γι’ αυτό λοιπόν στο τρίτο μέρος με τίτλο «το όνομα» παρουσιάστηκε διαχρονικά από τη φιλόλογο Τίνα Αντωνοπούλου η σημασία της ονοματοδοσίας από τον Όμηρο και τον Ευριπίδη μέχρι το σύγχρονο Καβάφη, σε μια προσπάθεια να φανεί ότι το όνομα ήταν και είναι ο συνδετικός κρίκος της πατρογενιάς των ανθρώπων. Το δρώμενο που ακολούθησε κατέδειξε ότι καθιερωμένες συνήθειες μπορούν να ανατραπούν από τις βαθιές αλλαγές που συμβαίνουν στο νέο πολυπολιτισμικό κόσμο μας. Η συμμετοχή των νέων της Ερμιόνης στο δρώμενο και η παρουσία του τροβαδούρου Σταμάτη Βλαχοδημήτρη είχε ως επιδίωξη να ενώσει το σύγχρονο με την παράδοση.
            Το Ι.Λ.Μ.Ε. ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο σ’ αυτήν τη πολυεπίπεδη εκδήλωση η οποία στηρίχθηκε στην ευρηματικότητα και τη συλλογικότητα προσώπων και φορέων. Οι ευρύτερες συνεργασίες άλλωστε αποτελούν βασική επιδίωξη του Ι.Λ.Μ.Ε. 

Ι.Λ.Μ.Ε.