eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

''Επεσε η αυλαία'' για το 5ο Διεθνές φεστιβάλ Ερμιονίδας: Το τελευταίο Σαββάτοκύριακο μουσικής στο Εικονοσκόπιο ...

Αποθεωτικό φινάλε που μια μέρα..

«Θα το γράψει η ιστορία!»

Ο Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης μας χάρισε «Νύχτες καλοκαιριού γεμάτες μουσική» και δίχως αμφιβολία ο μήνας που μόλις έφυγε, Ήταν.. «Ο Ιούλιος με το φωτεινό πουκάμισο!»


Ρεπορτάζ για το eikonoskopio: Μίλτος Ιωαννίδης


Όσες και όσοι επέλεξαν να περάσουν ένα όμορφο Κυριακάτικο βράδυ, παρέα με τα μέλη του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης, σίγουρα δεν το μετάνιωσαν και θα έχουν πολλά να θυμούνται από την χθεσινή-τελευταία εκδήλωση- του 5ου διεθνούς φεστιβάλ Ερμιονίδας.


Η μουσική άλλωστε σε «εξημερώνει». Σε κάνει να ξεχνάς τα προβλήματα και το άγχος της καθημερινότητας. Τα τραγούδια που επιλέχθηκαν να ακουστούν χθες βράδυ, κοσμούν ως λαμπερά διαμάντια το Ελληνικό πεντάγραμμο. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από αυτά: «Κεμάλ», «Χάρτινο το φεγγαράκι», «Γεια σου χαρά σου Βενετιά», «Πριγκηπέσα», τα (με μνήμες από Μικρά Ασία.) ρεμπέτικα. Αυτά τα «διαμάντια» ερμήνευσαν οι χορωδοί, οι τραγουδιστές, και η πολύ καλή ορχήστρα. Με τον μαέστρο Τάκη Μανιάτη, να δίνει τον ρυθμό. Και όλους εμάς, να τραγουδάμε μαζί τους, ανταμείβοντας τους με πολλά χειροκροτήματα. Για την προσπάθεια τους, για το ταλέντο τους. Γιατί έχουν συμβάλλει, ώστε η Ερμιονίδα να παράγει πολιτισμό. Τελευταίο αλλά όχι έλασσον: Το τραγούδι «Της αμύνης τα παιδιά»,(που τραγουδήθηκε δυο φορές χθες!) ας το προσαρμόσουμε στο σήμερα. Το νόημα του, οι στίχοι του, ο συμβολισμός του, έχει πολλούς αποδέκτες. Εντός και εκτός Ελλάδας.......


......


Το ευχαριστώ της προέδρου του Μουσικού Συλλόγου, και το μήνυμα της κυρίας Ανθούλας Δουρούκου..
Στην έναρξη της χθεσινής -τελευταίας βραδιάς- του φεστιβάλ, η κα Μαρία Αντωνοπούλου, πήρε τον λόγο, και ευχαρίστησε όλους όσους, συνέβαλαν και στήριξαν αυτή την προσπάθεια. Στη συνέχεια, κάλεσε στο βήμα την καταξιωμένη ζωγράφο κα Ανθούλα Δουρούκου, προκειμένου να τοποθετηθεί-μεταξύ άλλων- και για την εκδήλωση που είχε γίνει στο πνευματικό κέντρο Ερμιόνης (στις 20 Ιουλίου) με θέμα την «Μουσική των προγόνων μας». Η κα Δουρούκου, επικρότησε την εκδήλωση και ευχαρίστησε προσωπικά για την πραγματοποίηση της τον μαέστρο του Μουσικού Συλλόγου κ. Τάκη Μανιάτη, επισημαίνοντας: "Τα παιδιά μας δείχνουν τον δρόμο. Και θέλω να πω σε όσα παιδιά βρίσκονται απόψε εδώ, το εξής: Να ζείτε πάντοτε με αγάπη και χαρά. "


Πλούσιο μουσικό πρόγραμμα στη συνέχεια..


Αμέσως μετά, «η σκυτάλη», πέρασε στους πρωταγωνιστές! Τα μέλη της ορχήστρας, τους χορωδούς, και τους τραγουδιστές: Την Αγγελική Πετρά, τον Ευτύχιο Χατζητοφή, και τον Νίκο Φρυδά. Που τραγούδησαν «τα πιο ωραία λαϊκά», κερδίζοντας τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τραγούδι «Φλαμένγκο», η Αγγελική Πετρά, το ερμήνευσε χορεύοντας ταυτόχρονα στους ρυθμούς του τραγουδιού, κάτι που άρεσε ιδιαίτερα στο κοινό. Ενώ πολύ καλές οι ερμηνείες των κκ Ε. Χατζητοφή και Ν. Φρυδά στα τραγούδια «Δραπετσώνα» και «Γεια σου Χαρά σου Βενετιά» αντίστοιχα. Ωστόσο για ακόμα μια φορά αρκετά καλή εμφάνιση, πραγματοποίησαν οι χορωδοί του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης, ερμηνεύοντας κομμάτια όπως το «Σ΄αγαπώ γιατί είσαι ωραία» με τον κόσμο να τους επιβραβεύει με πολλά μπράβο. Αναμφίβολα τα άξιζαν, μια και κάθε εμφάνιση τους είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Τέλος να τονιστεί ότι η Αγγελική Πετρά και ο Ευτύχιος Χατζητοφής, είπαν για ακόμα μια φορά (είχε προηγηθεί η εκδήλωση της περασμένης Πέμπτης στα Μανδράκια), ως ντουέτο το τραγούδι«Θέλω κοντά σου να μείνω», με τον κόσμο να επικροτεί με θερμό χειροκρότημα δυο πολύ καλούς και ιδιαίτερα ταλαντούχους καλλιτέχνες.

Η κλήρωση και η «έκπληξη»...


Λίγο πριν το κλείσιμο της χθεσινοβραδινής μουσικής βραδιάς, η πρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου, ανακοίνωσε τον τυχερό της κλήρωσης με δώρο μια τηλεόραση. Μόλις η κ. Αντωνοπούλου, εκφώνησε το όνομα του κ. Χρήστου Μπαλαμπάνη (δημοτικού συμβούλου Ερμιονίδας), ο ίδιος ζήτησε και πήρε τον λόγο για να κάνει μια πρόταση-έκπληξη! Αφού από μικροφώνου δήλωσε-εν μέσω επιφωνημάτων επιδοκιμασίας- ότι χαρίζει την τηλεόραση που κέρδισε από την κλήρωση, στον Μουσικό σύλλογο Ερμιόνης!


Ρεμπέτικα με ονειρικό φινάλε!


Ωστόσο τα δώρα δεν σταμάτησαν εκεί! Αφού αμέσως μετά, η ορχήστρα, οι χορωδοί, και οι τραγουδιστές του Μουσικού συλλόγου, έκαναν το δικό τους δώρο στον κόσμο: Τον ξεσήκωσαν με τα αθάνατα και αξεπέραστα ρεμπέτικα τραγούδια που ερμήνευσαν όλοι μαζί. Με το κοινό μάλιστα να συμμετέχει ενεργά και ειδικά στο ΘΡΥΛΙΚΟ κομμάτι «Της αμύνης τα παιδιά».Ενώ τιμώντας την μνήμη του τραγουδοποιού Νίκου Παπάζογλου, τραγούδησαν μια από τις κορυφαίες επιτυχίες του «Ραγίζει απόψε η καρδία» ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης για την προσφορά του και την συμβολή του, στην Ελληνική μουσική σκηνή. Όμως, κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε! Ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος! Όταν ο Τάκης Μανιάτης ζήτησε από τον δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Δημήτρη Καμιζή, να εκφωνήσει έναν σύντομο χαιρετισμό, για το «κλείσιμο» του φεστιβάλ, εκείνος αντί λόγου, πρότεινε στον κ. Μανιάτη, να «μιλήσουν οι πρωταγωνιστές τις βραδιάς με ένα τραγούδι». Όπερ και εγένετο!

 Με τα μέλη και τους τραγουδιστές του Μουσικού συλλόγου, να τραγουδούν εκ νέου το κομμάτι «Της Αμύνης τα παιδιά», γνωρίζοντας την αποθέωση από τον κόσμο! Άπαντες είχαν σηκωθεί από τις καρέκλες τους, τραγουδούσαν, χόρευαν, και στο τέλος επιφύλασσαν πολλά και παρατεταμένα (επί δίλεπτο!!!) χειροκροτήματα για εκείνες και εκείνους, που τους χάρισαν τέτοιες μοναδικές και αξέχαστες στιγμές!

Η ημερίδα για τον εθελοντισμό...

Το Σάββατο, (30/7), πραγματοποιήθηκε στον χώρο της έκθεσης (λιμάνι Ερμιόνης), ημερίδα για τον εθελοντισμό, από εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Τις εθελόντριες και εθελοντές του ΕΕΣ, καλωσόρισε με ομιλία του ο δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Καμιζής, επικροτώντας, την πρωτοβουλία, των ιθυνόντων του Μουσικού συλλόγου, να διοργανώσουν αυτή την θεματική εκδήλωση. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η αρχηγός της αποστολής κα. Σοφία Χρόνη, η οποία έκανε λόγο για την αξία της προσφοράς, μέσω του εθελοντισμού, εξηγώντας παράλληλα τον ρόλο και την αποστολή του «Ελληνικού Ερυθρού σταυρού» προτρέποντας τους πολίτες να μετάσχουν ενεργά σε τέτοια εγχειρήματα. Τέλος, έγινε και επίδειξη για το πώς πρέπει να δράσουμε, αν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μια λιποθυμία.

Τις κατάλληλες τεχνικές, έδειξε στην πράξη μέλος από τους Σαμαρείτες του «ΕΕΣ», με εθελοντή τον δημοτικό σύμβουλο κ. Αραπάκη. Με τον κόσμο να παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο τις τεχνικές, όσο και τις συμβουλές που έδινε από μικροφώνου, εθελόντρια του «ΕΕΣ».