eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

''Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΣΤΗ ΒΙΤΣΕΝΤΖΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΣΚΟΠΟ: ''

''ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ''


1)Το Γυμνάσιο Κρανιδίου, πραγματοποίησε εκδρομή στην Ιταλία από το Σάββατο 9-4-11 μέχρι Παρασκευή 15-4-11 με διπλό σκοπό:
           


Α) Επίσκεψη στο ISTITUTO COMPRENSIVO NR 8 στη  VICENZA της Ιταλίας, στα πλαίσια της Ηλεκτρονικής αδελφοποίησης e-twining.
            Επισκεφτήκαμε το Σχολείο την Δευτέρα 11-4 μας υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του σχολείου, στο λόγο του αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις Ελλήνων- Ιταλών από την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, λέγοντας χαρακτηριστικά, σας κατακτήσαμε με τα όπλα μας κατακτήσατε με το πνεύμα και τον πολιτισμό μέχρι τον τελευταίο πόλεμο που χαρακτήρισε μελανή περίοδο. Του είπαμε –διακόπτοντας τον- ότι οι Ιταλοί στρατιώτες αν και κατακτητές έδειξαν ανθρώπινο πρόσωπο αντίθετα από τους σκληρούς Γερμανούς και ότι στα Καλάβρυτα τα γυναικόπαιδα σώθηκαν από τον σκοπό, Ιταλό στρατιώτη.............
            Τους ευχαριστήσαμε δείξαμε αποσπάσματα από Ελληνοϊταλικές   ταινίες τραγουδήσαμε και προβάλαμε βίντεο με εικόνες από όλα τα χωριά της Ερμιονίδας και από τις δραστηριότητες του σχολείου μας.
            Στο γυμναστήριο του σχολείου τα παιδιά μας με παραδοσιακές ενδυμασίες (από το χορευτικό του Δήμου) χόρεψαν χορούς της Ελλάδας και προσπάθησαν να μάθουν τους Ιταλούς συρτάκι. 300 Ιταλοί μαθητές με τους καθηγητές τους παρασύρθηκαν σε μια γιορτή, ενώ οι Έλληνες μαθητές πρόσφεραν δώρο κόκκινο αυγό και πασχαλινό κουλούρι στους μαθητές και τσουρέκι στους καθηγητές του ISTITUTO COMPRENSIVO 8.
            Ακολούθησε φαγητό στο εστιατόριο του σχολείου και το απόγευμα οι μαθητές των δύο σχολείων παρέα περιηγήθηκαν την πόλη. (από τη βόλτα και η φωτογραφία της Ιταλικής εφημερίδας που σας στείλαμε)
 Την Τρίτη 12-4 στις 19:00 πήγαμε ξανά στο σχολείο, συναντήσαμε τους καθηγητές, τους μαθητές αλλά και τους γονείς. Προσφέραμε καλάθια με τοπικά μας προϊόντα στο διευθυντή του Ιταλικού σχολείου, στους συναδέλφους που θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχη επίσκεψη στην Ελλάδα και στον εκπρόσωπο των γονέων. Δείξαμε πάλι το βίντεο που διαφημίζει τον τόπο μας, τραγουδήσαμε ελλήνικά τραγούδια, αλλά και το ‘Wind of Change’ των Scorpions μαζί με τους Ιταλούς μαθητές, χορέψαμε ξανά και παρασύραμε πάλι με το κέφι των παιδιών μας τους οικοδεσπότες μας να χορέψουν μαζί μας χασάπικο και το ‘Ζορμπά’. Ακολούθησε δείπνο με τοπικά φαγητά και γλυκά, προσφορά του Ιταλικού Συλλόγου Γονέων, στο τέλος του οποίου κεράσαμε τοπικά μας γλυκά, προσφέραμε πασχαλινή λαμπάδα δώρο στους Ιταλούς μαθητές που θα φιλοξενήσουμε στην Ελλάδα και κλείσαμε ανανεώνοντας το  ραντεβού μας τον Οκτώβριο στο Κρανίδι.

 (Σ.Σ.Θεωρώ την όλη εκδήλωση κορυφαία στιγμή και ολοκλήρωση της καριέρας μου)
Β) Επίσκεψη για να θαυμάσουμε τα αξιοθέατα (Πλατείες, ναούς, αψίδες, αγάλματα αλλά και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στις πόλεις: Ραβένα , Βερόνα ( με το καλοδιατηρημένο Κολοσσαίο, το σπίτι της Ιουλιέτας , λίμνη Γκάρντα (με το μοναδικό της μικροκλίμα),  Πάντοβα και τη μοναδική Βενετία .
Προσέξαμε τις σύγχρονες μεθόδους στις καλλιέργειες, τους αυτοκινητοδρόμους με τα διόδια στις εισόδους και εξόδους και τη λωρίδα ανάγκης που μένει κενή, την εργατικότητα των Ιταλών (δεν είδαμε αραχτούς να πίνουν τον καφέ, να κοιτάνε βιτρίνες να κυκλοφορούν άσκοπα και να μπλοκάρουν τους δρόμους).
Ο Διευθυντής
Ιωάννης Αποστόλου
2) Ως αρχηγός της εκδρομής και διοργανώτρια του προγράμματος των δυο παρουσιάσεών μας στο Ιταλικό σχολείο, καθώς και υπεύθυνη για το πρόγραμμα e-twinning που πραγματοποιούμε με τον Ιταλό συνάδελφο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους μαθητές μας για την άψογη παρουσία τους, σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής και ιδιαίτερα στο σχολείο όπου πήραμε συγχαρητήρια από τους Ιταλούς συναδέλφους.
Πέρα από το να κατανοήσουν καλύτερα την ιστορία του τόπου μας, οι μαθητές μας, έχοντας εμπλακεί ενεργά στην οργάνωση του ταξιδιού, και με την εμπειρία που απέκτησαν από την επικοινωνία με τους Ιταλούς συνομήλικούς τους, ευελπιστούμε να μπορέσουν να αισθανθούν Ευρωπαίοι πολίτες με τα δικά τους μοναδικά εθνικά χαρακτηριστικά. Τέτοιες εκδρομές βοηθούν στις προσπάθειες που καταβάλουμε σαν εκπαιδευτικοί να μπορέσουν οι μαθητές μας να πάρουν το μέλλον που τους ανήκει στα χέρια τους με  όσο το δυνατό περισσότερα εφόδια από το σχολείο τους.
Ευχαριστώ τους συναδέλφους συνοδούς καθηγητές για την πολύτιμη συνεργασία τους. ΄Ηταν μεγάλη τιμή για μένα να συνοδεύει ο διευθυντής του σχολείου στο πρώτο μου εγχείρημα διοργάνωσης εκδρομής στο εξωτερικό από το σχολείο, ιδιαίτερα επειδή υπήρξα μαθήτριά του στο Γυμνάσιο Κρανιδίου. Τον ευχαριστώ επίσης για το ότι εξακολουθεί στην ουσία να με διδάσκει, ελπίζοντας να εξακολουθώ να είμαι καλή μαθήτρια και παράδειγμα προς μίμηση για τωρινούς συναδέλφους που είχα μαθητές.

Η αρχηγός της εκδρομής
 Ευαγγελία Ηλιού