eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

''ΟΙ ΑΥΤΟΒΟΥΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ : Οικολογίζων''

ΑΥΤΟΒΟΥΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ :
''Οικολογίζων με ελαστική συνείδηση''

Αντιγράφουμε απόσπασμα που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο με τίτλο «Εμεις εδω με τα δικα μας»  (http://sikam.wordpress.com/2011/03/17/e%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%B4%CF%89-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82/: )
«Η αντιπολιτευση ειναι ανυπαρκτη και το αντιπολιτευτικο εργο το εχει αναλαβει μια παρεα πεντε εξη ανθρωπων που χτυπα με αρθρα επωνυμα και ανωνυμα δεξια αριστερα επι δικαιoυς και αδικους. Συνηθως αδικως. Το υφος τους εξοχως μη πολιτικον.Στην πολιτικη δεν υπαρχουν κενα.»

AUTOVOULOI POLITES


Ας παραβλέψουμε το σολοικισμό του αποσπάσματος και ας ασχοληθούμε με την ουσία των γραφομένων.

Ο συγκεκριμένος μπλόγκερ της οικολογίας φωτογραφίζει προφανώς και τους «αυτόβουλους πολίτες» και γράφει μάλιστα ότι κτυπούν επί δικαίων και αδίκων και μάλιστα με ύφος μη πολιτικόν.

Θα αντιπαρέλθουμε το χαρακτηρισμό του «δίκαιου» ή του «άδικου», που είναι φιλοσοφικοί όροι και δεν είναι του παρόντος η ανάλυσή τους.

Θα σταθούμε σ' έναν όρο, αυτόν του μη πολιτικού ύφους. Κατ' αρχήν, καθόσον γνωρίζουμε, αυτό που χαρακτηρίζει ένα κείμενο ως πολιτικό είναι το περιεχόμενό του και όχι το ύφος του. Το ύφος χαρακτηρίζεται απλό, αυστηρό, γλαφυρό, παιγνιώδες και με πολλά άλλα επίθετα, πάντως όχι πολιτικό.................

Εν πάση περιπτώσει ας μείνουμε στον όρο πολιτικό κείμενο. Πολιτικό κείμενο είναι αυτό που έχει σχέση με την πόλη, δηλαδή με τα κοινά και με την άσκηση της εξουσίας.

Σταχυολογώντας κάποια από τα θέματα των κειμένων μας, που έχουν αναρτηθεί στο Εικονοσκόπιο, ερωτάμε:

1) Η ανάδειξη του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων και της σύμβασης που υπογράφτηκε και μάλιστα με δυσμενέστερους όρους, το οποίο πρώτοι αναδείξαμε μετά την υπογραφή της σύμβασης, δεν είναι θέμα πολιτικό;

2) Το θέμα της Προέδρου της ΔΕΥΑΕΡ, ο διορισμός της οποίας φάνηκε ως εξόφληση προεκλογικού γραμματίου και ως πολιτικό αλισβερίσι, δεν είναι θέμα εξόχως πολιτικό;

3) Οι ευθύνες του Αντιδημάρχου της καθαριότητας, όπως διατυπώθηκαν στο άρθρο μας «Αντιδημάρχου απόγνωση», το άρθρο μας «Συγκεντρωτισμός και φιλαυτία» που σχολιάζει το γεγονός ότι ο Δήμαρχος έγινε πρόεδρος όλων των νομικών προσώπων του Δήμου, το άρθρο μας για τα «Σφαγεία της Ερμιονίδας», το άρθρο μας «Πλουραλισμός και ενημέρωση»,  δεν είναι όλα αυτά θέματα πολιτικά;

Τα παραπάνω κείμενα μας ο οικολογίζων μπλόγκερ τα έκρινε μη πολιτικά.

Οι πολιτικές πράξεις και επιλογές του Δημάρχου δεν τον ενόχλησαν, τον ενόχλησαν όμως πολύ οι ασκούντες κριτική στις πολιτικές επιλογές του Δημάρχου. Για το δεματοποιητή του κ. Σφυρή προεκλογικά «έδωσε ρέστα» αγωνιζόμενος με πάθος και ασυγκράτητη ορμή. Για το δεματοποιητή του κ. Καμιζή αρκέστηκε μόνο στο να ψελλίσει λίγες κουβέντες τόσες όσες ήταν αρκετές για να μην φανεί ότι απώλεσε εντελώς την οικολογική του συνείδηση, η οποία απ' ότι φαίνεται διαθέτει ελαστικές ιδιότητες και άλλοτε διογκώνεται και άλλοτε συρρικνώνεται αναλόγως με το ποιος ασκεί την εξουσία.

Η Οικολογία όμως είναι ιδεολογία και στάση ζωής. Δεν είναι μέσον για να επιτύχει κανείς προσωπικά και οικογενειακά οφέλη. Και ο πραγματικός οικολόγος και όχι ο οικολογίζων είναι πάντα ο ίδιος με τα ίδια μάτια και την ίδια ευαισθησία ταγμένος στην ιδεολογία του χωρίς πολιτική χειραγώγηση και ετεροκαθορισμό.

Οι Αυτόβουλοι Πολίτες