eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

''ΑΥΤΟΒΟΥΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: ΕΞΙΛΕΩΣΗ''

''Εξιλέωση με δημόσια συγγνώμη'' 

autovouloipolites@hotmail.com
Παρακολουθήσαμε την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας, μέσω της webtv, πράξη που πρέπει να επαινεθεί και να αποδοθούν εύσημα στο Δήμαρχο και στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και στους εθελοντές τεχνικούς παρ' όλο που το σύστημα χρειάζεται ακόμα πολλές τεχνικές βελτιώσεις.

Από τη συνεδρίαση θα θέλαμε να επισημάνουμε οφθαλμοφανείς αντιφάσεις σχετιζόμενες με το εξαιρετικού ενδιαφέροντος θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και του δεματοποιητή. Συγκεκριμένα:

Η συμπολίτευση ψήφισε ότι θα συνεχίσει τη λειτουργία του δεματοποιητή ενώ προεκλογικά υπήρξε πολέμια αυτής της άποψης. Προέβαλε μάλιστα ως αιτιολογία το γεγονός ότι ήταν δέσμια αυτής της πολιτικής αφού της κληροδοτήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Ο νομικός σύμβουλος του ΦΟΣΔΑ όμως κατέστησε σαφές στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η συμπολίτευση έχει δικαίωμα να καταγγείλει έως 22 - 2 - 2011 την άδεια λειτουργίας του δεματοποιητή και να εφαρμόσει τη δική της πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων που μπορεί να είναι διαφορετική από την υπάρχουσα.

Επομένως η συνέχιση της λειτουργίας του δεματοποιητή δεν αποτελεί μονόδρομο και εάν η συμπολίτευση ήθελε μπορούσε να απεμπλακεί από τη λειτουργία του. Και τίθεται το ερώτημα. Η ανακύκλωση σε ευρεία κλίμακα, η κομποστοποίηση των απορριμμάτων, η μεταφορά των σκουπιδιών στα Λιόσια, το κλείσιμο και η δωρεά του δεματοποιητή σε άλλο Δήμο που προεκλογικά με στόμφο διακηρύσσονταν, τι έγιναν όλα αυτά; Φαίνεται ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι εφαρμόσιμα, τουλάχιστον άμεσα. Αποτέλεσαν απλά πολύκροτα προεκλογικά πυροτεχνήματα που κάηκαν μαζί με τις ελπίδες όλων αυτών που πίστεψαν σε μια ηπιότερη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής μας.

Ο κ. Καμιζής επέλεξε τη λύση του δεματοποιητή όπως έπραξε και ο κ. Σφυρής διότι το δίλημμα ήταν ή δεματοποιητής ή ανεξέλεγκτες χωματερές. Και σ' αυτό το δίλημμα εκρίθη προτιμητέα και από τους δύο η λύση του δεματοποιητή, ως αναπόδραστη πραγματικότητα.

Επιπροσθέτως η Περιφέρεια θεωρούμε ότι έχει τη μεγίστη ευθύνη για τα δημιουργούμενα αδιέξοδα. Όπως έγινε αντιληπτό απαίτησε το κλείσιμο των χωματερών με την απειλή επιβολής προστίμου στους μη συμμορφούμενους Δήμους σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα προώθησε τη λύση του δεματοποιητή χωρίς να έχει όμως έτοιμο το αμέσως επόμενο βήμα της υποδοχής των δεμάτων. Μάλιστα η ίδια η Περιφέρεια με δικές της πιστώσεις πλήρωσε για την εγκατάσταση δώδεκα δεματοποιητών στην Πελοπόννησο, ως αρχή. Ο κ. Σφυρής σε μια κρίση ειλικρίνειας στο Δημοτικό Συμβούλιο κατήγγειλε την ασυνέπεια της Περιφέρειας λέγοντας ότι τον κορόιδεψε αφού δεν κατασκεύασε το εργοστάσιο υποδοχής των δεμάτων σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της. Στην ουσία η Περιφέρεια εξέθεσε ακόμα και τον ίδιο τον εαυτόν της με την ασυνέπεια της. Επίσης άφησε μετέωρη την αποστολή για την δοκιμαστική επεξεργασία των δεμάτων στη Μεσσηνία τα οποία δέματα τελικώς επεστράφησαν και ο κ. Σφυρής εισέπραξε τότε τη χλεύη και τη λοιδορία της Πατριωτικής Συμπαράταξης.

Η νέα σύμβαση που ψήφισε προσφάτως η συμπολίτευση περιέχει δυστυχώς επαχθέστερους όρους απ' αυτούς της προηγούμενης, διότι δεσμεύεται στην περιοχή του δεματοποιητή υπερδιπλάσιος αριθμός στρεμμάτων για την εναπόθεση των σκουπιδιών αφού εκεί θα καταλήγουν και τα σκουπίδια του Δήμου Επιδαύρου τα οποία θα παραμείνουν απ' ότι φαίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πιστεύουμε ότι είναι λάθος η εναπόθεση των σκουπιδιών της Επιδαύρου στο Σταυρό Διδύμων αφού δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα το εργοστάσιο υποδοχής των δεμάτων. Συμφωνήθηκε τουλάχιστον η καταβολή κάποιου ενοικίου από το Δήμο Επιδαύρου το οποίο θα μπορούσε να καρπωθεί η Κοινότητα Διδύμων ως εγγυτέρα περιοχή και επιβαρυνόμενη περισσότερο από τις τυχόν βλαβερές συνέπειες της συγκέντρωσης μεγάλου όγκου  σκουπιδιών; Δεν ακούστηκε κάτι σχετικό στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επίσης στη νέα προγραμματική σύμβαση δεν γίνεται καμία αναφορά για το πού θα καταλήγουν τα υγρά απόβλητα των σκουπιδιών μετά τη δεματοποίηση.

Γιατί δεν αναρτήθηκε η προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία του δεματοποιητή στο ιστολόγιο του Δήμου για δημόσια διαβούλευση σύμφωνα και με τη δέσμευση του Δημάρχου «όλα στο φως»; Γιατί αυτή η τόσο εσπευσμένη ψήφιση της νέας δυσμενέστερης σύμβασης την ίδια μέρα με τη κοινοποίησή της στους συμβούλους; Υπάρχουν κρυφά σημεία που δεν αναγνώστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Ο κ. Καμιζής ως προς τα απορρίμματα έπραξε τελικά και μάλιστα με επαχθέστερους όρους,  αυτό που προεκλογικά με δριμύτητα καταδίκαζε. Γι' αυτό οφείλει εάν διαθέτει στόφα σύγχρονου πολιτικού και όχι παλαιοκομματικού να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους δημότες για την ανακολουθία του. Διαφορετικά θα φανεί ότι προεκλογικά παραπλάνησε τους πολίτες και δημαγώγησε. 

Οι Αυτόβουλοι Πολίτες