eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

''Ένα σημαντικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ''

''Σε περιοχές Natura 2000 χτίζουμε πλέον στα 10 στρέμματα ‘αγροτοτεμαχίου’.''

 Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος


Ένα σημαντικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που σε λίγο θα γίνει νόμος του κράτους (μετά από μικρό... ακρωτηριασμό δια λόγους και πάλι οικονομικής ανάπτυξης) θεσπίζει νέο όριο οικοδομήσιμου ‘αγροτεμαχίου’ τα 10 στρέμματα στις περιοχές Natura 2000. Όσοι μέχρι τη ψήφιση του νομοσχεδίου είχαν αγροτεμάχια 4 στρεμμάτων διατηρούν το δικαίωμα να οικοδομήσουν. Μετά τη ψήφιση πρέπει να έχουν πάνω από 10 στρέμματα. Οι εκτάσεις Natura 2000 καλύπτουν το 21% της ελληνικής επικράτειας και χαρακτηρίζονται ως ΤΚΣ και ΖΕΠ, όμως το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έκτασης είναι δάση, παραποτάμιες περιοχές κ.λ.π. που ούτως ή άλλως απαγορεύεται τελείως η οικοδόμηση. Άρα ο νόμος αυτός αφορά μόνο περίπου το 10% των περιοχών Natura 2000, δηλαδή το 2.1% της όλης εκτάσης της χώρας μας, που ουσιαστικά είναι αγροτικές ιδιόκτητες εκτάσεις.


Είναι μια άτολμη, αλλά σε σωστή κατεύθυνση, αρχή για να σώσουμε από την οικοπεδοποίηση ότι έχει απομείνει από την καλλιεργήσιμη γη υψηλού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Η υπόλοιπη υπόκειται (ακόμη) στους γνωστούς νόμους των 2 και 4 στρεμμάτων και των παρεκκλίσεων.

Το θέμα αυτό ήταν πρωτοσέλιδο αρκετές μέρες και έδωσε την αφορμή να διαπιστώσουμε για άλλη μια φορά πόσο οι βουλευτές μας είναι ακόμα συνδεδεμένοι με την νομοθετική τακτοποίηση τέτοιων θεμάτων υπέρ των ψηφοφόρων και όχι συνδεδεμένοι με την ανάγκη διάσωσης της ελληνικής γης και του μοναδικού ελληνικού τοπίου που είναι μακροπρόθεσμα η βάση της τουριστικής ανάπτυξης και της παραγωγής οικολογικών προϊόντων. Επικαλούνται και πάλι την ανάπτυξη χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι ένα μεγάλο μέρος της σημερινής παντοειδούς χρεοκοπίας μας, όχι μόνο της οικονομικής, έχει τη βάση του στην οικοδόμηση των αγροτεμαχίων. Αλλά για αυτό το θέμα θα επανέλθω.

Όσοι θέλουν να ενημερωθούν για τις εκτάσεις Natura 2000 μπορούν να επισκεφτούν το site του ΥΠΕΚΑ στο θέμα Natura 2000, όπου καταγράφονται όλες αυτές οι περιοχές με κάθε λεπτομέρεια και με χάρτες.
Στην Αργολίδα δεν υπάρχουν εκτάσεις Natura 2000 εκτός μια πολύ μικρής ΤΚΣ που είναι η Ακροναυπλία στο Ναύπλιον.
Προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στο Μεγαλοβούνι των Διδύμων λόγω βένιων, πτηνών ή ό,τι άλλο, δεν υπάρχει.

Οι οικολογούντες της Ερμιονίδας δεν γράψανε τίποτα για αυτό το σημαντικότατο νομοσχέδιο.
Βέβαια αν έχεις εξοχικό κτισμένο σε 4 ή 2 στρέμματα, ή κατά παρέκκλιση στα 0.75 στρέμματα ή με τους παλιούς νόμους στα 0.3 στρέμματα αγροτοτεμαχίου (διάβαζε καλλιεργήσιμης γης των παππούδων μας), νόμιμο μεν, αλλά πώς να το κάνουμε, όχι νομιμοποιημένο στην συλλογική και ιστορική συνείδησή μας, και λες πως είσαι οικολόγος ή πως έχεις οικολογικές ανησυχίες, δεν μπορείς, έργω, να υποστηρίζεις αυτό το νομοσχέδιο, γιατί παίρνεις αμέσως της απάντηση: φίλε οικολόγε δείξε μας πρώτα τα αμπελοχώραφά σου.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος