eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

''ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΧΡΙΣΜΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ''

''ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΧΡΙΣΜΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ''
AUTOVOULOI POLITES  autovouloipolites@hotmail.com

Εθελοντισμός: Η εκούσια οργανωμένη προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.

Χρίσμα: Η μεταβίβαση σε κάποιον αξιώματος και της εξουσίας που απορρέει από αυτό.
Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο εθελοντής και ο χρισμένος δεν είναι έννοιες ασύμβατες και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα είναι έννοιες πλήρως εναρμονισμένες. Διότι από τη μια πλευρά ο εθελοντής προσφέρεται για εκούσια εργασία και από την άλλη αυτός που έχει την αρμοδιότητα, αφού κρίνει τον εθελοντή ικανό για την προσφερόμενη εργασία του, τον χρίζει κατάλληλο και αποδέχεται την προσφορά του.


Για να γίνει αυτό κατανοητό παραθέτουμε απτά παραδείγματα:



Παράδειγμα 1ο: Οι εθελοντές γιατροί ως πτυχιούχοι ιατρικών σχολών είναι αποδεκτοί για την εθελοντική προσφορά τους από την ομάδα «γιατροί χωρίς σύνορα». Ένας μη γιατρός, ο οποίος προσφέρεται ως εθελοντής γιατρός θα γίνει αποδεκτός από την ομάδα «γιατροί χωρίς σύνορα»; Προφανώς όχι. Ενδεχομένως να του ανατεθεί άλλη εργασία.

Παράδειγμα 2ο: Κάποιος προσφέρεται ως εθελοντής να ανοίγει το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο. Εάν κριθεί από τον Δήμαρχο ότι είναι άτομο εμπιστοσύνης θα του αναθέσει την συγκεκριμένη εργασία, αλλιώς όχι.


Παράδειγμα 3ο: Όσον αφορά την εθελοντική προσφορά στον τομέα της ενημέρωσης για τα πεπραγμένα του Δήμου εάν κάποιος blogger απολαμβάνει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του Δημάρχου και κρίνεται ικανός απ' αυτόν γι' αυτή την εργασία τότε χρίζεται από το Δήμαρχο εθελοντής ενημέρωσης, αλλιώς όχι.

Επιμένουμε στο θέμα της αντικειμενικής πληροφόρησης από την πλευρά του Δήμου, διότι την θεωρούμε εξαιρετικής σημασίας και σπουδαιότητας, ενώ την παραμορφωτική πληροφόρηση, κοινώς προπαγάνδα, την θεωρούμε χειρότερη ακόμα και από την έλλειψη πληροφόρησης. Και αυτό διότι η προπαγάνδα αποπροσανατολίζει, φανατίζει και δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης τύπου «δούναι» και «λαβείν», κοινώς διαπλοκή.
Επαναφέρουμε λοιπόν την πρόταση που διατυπώσαμε στο κείμενό μας με τίτλο "Πολιτικός Πλουραλισμός και Ενημέρωση". «Εάν ο κ. Δήμαρχος επιθυμεί πραγματικά την αντικειμενική πληροφόρηση των Δημοτών του θα πρέπει να δημοσιεύει όλες τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου στην οποία θα πρέπει να υπάρχει ειδικός φάκελος, όπου θα αναγράφονται τα επιχειρήματα των Δημοτικών Συμβούλων, που υπερψήφισαν μια πρόταση καθώς και τα επιχειρήματα αυτών που την καταψήφισαν. Μ' αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών και όχι η παραμορφωτική προπαγάνδα, που εξυπηρετεί σκοπιμότητες, ιδιοτελείς σκοπούς και συμφέροντα.»


Ο Αριστοτέλης, 2400 χρόνια πριν, συνιστούσε στους πολιτικούς να παράγουν πολιτική και όχι θέαμα. Η πρόσκληση των bloggers από τον κ. Δήμαρχο «προκειμένου να συζητήσουν θέματα σχετικά με τον τρόπο ενημέρωσης» περισσότερο με θέαμα μοιάζει. Ίδωμεν.





Αυτόβουλοι Πολίτες