eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

''WET NEWS (5)'' ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ''

''Τουρισμός και κατάδυση στην Ελλάδα…Υπάρχει ελπίδα!''


Γράφει ο Γιώργος Καλλιάνος


Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου Πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο της Αθήνας το καταδυτικό συνέδριο «ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ» στην Συνεδριακή Αίθουσα του Ξενοδοχείου Athens Electra Palace Hotel στην Οδό Νικοδήμου στην Πλάκα. Δεν θα μπορούσα να ήμουν απών από ένα τόσο σημαντικό συνέδριο …όπου σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης για την χώρας μας με μεγάλες επιπτώσεις στον τουρισμό αυτό το συνέδριο έδειχνε ότι μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μεγάλες αλλαγές στο τομέα του καταδυτικού τουρισμού .

Και όταν μιλάμε για καταδυτικό τουρισμό....

.…μιλάμε για μια ειδική-εναλλακτική μορφή τουρισμού που χρόνο με τον χρόνο καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος της πίτας του active tourism όπως οι tour operators την αποκαλούν και φυσικά εννοούν αυτήν την μερίδα κόσμου που θέλει να περάσει η να συνδυάσει της διακοπές του κάνοντας καταδύσεις και αλλά παρεμφερή σπορ .Παρακάτω θα παραθέσω μερικά στοιχειά για να καταλάβουμε όταν μιλάμε για καταδυτικό τουρισμό τα μεγέθη στα οποία απευθυνόμαστε και στοχεύουμε να προσελκύσουμε στην Ελληνική αγορά της κατάδυσης:

*
Η Ευρώπη μόνο (των 15 χωρών) έχει 3.500.000+++ πιστοποιημένους αυτοδύτες, από τους οποίους εκτιμάται ότι 800.000-1.000.000 ταξιδεύουν εκτός χώρας τους κάθε χρόνο για καταδυτικό ταξίδι. Συγχρόνως ο διεθνής Οργανισμός PADI που παρέχει εκπαίδευση αυτοδυτών, δηλώνει ότι έχει εκδώσει περισσότερα από 20.000.000 πτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο. Από όλους αυτούς στην Ελλάδα δεν έρχεται σχεδόν κανείς ακόμα πέραν ενός μικρού ποσοστού . Όμως η αγορά αυτή χαρακτηρίζεται από πολυήμερες διακοπές, είναι οικονομικά «ποιοτικοί» επισκέπτες και συνήθως συνοδεύονται από την οικογένεια ή τους φίλους τους, με άλλα λόγια μία πολύ επιθυμητή πελατεία.


Μιλάμε για μια μεγάλη διεθνή αγορά που η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσεγγίσει, μια και σήμερα περισσότεροι από το 90% των πελατών των Κέντρων Καταδύσεων είναι περιστασιακοί πελάτες που τυχαία επιλέγουν να κάνουν αυτή την δραστηριότητα, είτε επειδή την βρίσκουν μπροστά τους, είτε επειδή την «πουλάνε» οι group leaders, ενώ δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα ουσιαστικά καμία ενέργεια για διαμόρφωση και προώθηση «πακέτων καταδυτικού τουρισμού». Όμως η χώρα μας και οι περιοχές της έχουν τα χαρακτηριστικά για να ανταγωνιστούν δυναμικά στην αγορά αυτή.


H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του υποβρυχίου περιβάλλοντος και της δραστηριότητας καταδύσεων αναψυχής, σε άμεσο συνδυασμό με την χερσαία ζώνη τους, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τόσο οι αυτοδύτες όσο και οι συνοδοί τους, καταναλώνουν στην «χερσαία» περιοχή.


Ενδεικτικά οφέλη για την Ελλάδα:

όλες οι φωτογραφίες απο αρχείο: george kallianos


• Προσεγγίζεται μία ουσιαστικά νέα αγορά, γιατί συνδυάζεται με ένα καινούργιο για την Ελλάδα τουριστικό προϊόν, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αυτόνομο προϊόν και ως συμπληρωματικό - εμπλουτισμού του ήδη υπάρχοντος παράκτιου - παραθεριστικού


• Η δραστηριότητα της κατάδυσης γίνεται όλο τον χρόνο, άρα υποβοηθείται η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου


• Το «νέο» αυτό προϊόν παρουσιάζεται διεθνώς και σε εξειδικευμένες εκθέσεις και εκδηλώσεις στις οποίες μέχρι τώρα δεν έχει ποτέ εμφανισθεί η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός

• Η δραστηριότητα της κατάδυσης είναι πολυήμερης διαμονής, και ο αυτοδύτης συνήθως συνοδεύεται από φίλους ή την οικογένειά του


• Στο πλαίσιο της προσπάθειας «ανάδειξης της Ελλάδος ως διεθνούς καταδυτικού προορισμού» προβάλλονται και όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη - χερσαία - περιοχή της κατάδυσης

• Υποστηρίζεται ειδικότερα η συμμετοχή των ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων, δεδομένου ότι το «κατάλυμα» και οι υπηρεσίες του, είναι απαραίτητα στοιχεία για την προσφορά ολοκληρωμένου προϊόντος καταδυτικού ταξιδίου

Συμπεραίνουμε από το παραπάνω κείμενο ότι η Ελλάδα μπορεί και έχει μεγάλες δυνατότητες να προσελκύσει ένα μεγάλο αριθμό τουριστών που θα την επισκέπτονται κάθε χρόνο για τις ομορφιές τον βυθών της και όχι μόνο..λέω όχι μόνο γιατί σε μεγάλο ποσοστό αν όχι οι περισσότεροι οι αυτοδύτες που θα επισκέπτονται την χώρα μας για καταδυτικές εξορμήσεις θα μετέχουν παράλληλα σε όλες τις υπόλοιπες κλασικές τουριστικές δραστηριότητες (επισκέψεις μουσείων ,εκδρομές στα πολλά αξιοθέατα που τους παρέχει κτλ) .Στο συνέδριο ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις πάνω στο θέμα του τουρισμού των καταδύσεων ..θα αναφέρω μερικά επιγραμματικά τα οποία σταδιακά θα αναλύσω στα επόμενα wet new’s μιας και μερικά από αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή μας στον τομέα αυτό:

1. Το υποβρύχιο περιβάλλον ως τουριστικό προϊόν στην Ελλάδα :ανάπτυξη και στρατηγικές


2. Η βιοποικιλότητα στο αιγαίο ως συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδος


3. Θαλάσσια πάρκα στις ελληνικές θάλασσες και δυνατότητες για ανάπτυξη καταδυτικών δραστηριοτήτων σε αυτά.

4. Νέες στρατηγικές στην διαφήμιση για την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.


5. Προοπτικής για συνέργειες με την τοπική αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξη του τουρισμού των καταδύσεων και πως βλέπει η νέα καλλικράτειακη αυτοδιοίκηση τον καταδυτικό τουρισμό.


6. Υποβρύχιες αρχαιότητες ο πλούτος των ελληνικών θαλασσών…και αξιοποίηση αυτών με την δημιουργία υποβρύχιων μουσείων για αυτοδύτες (πολύ ενδιαφέρον θέμα για πάνω από 1700 εντοπισμένα ελληνικά ναυάγια που κείτονται στις θάλασσες μας τις περισσότερες φορές χωρίς την δυνατότητα ανέλκυσης τους λόγω μη επαρκείας οικονομιών πόρων από την πολιτεία η μικρού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος) οπου επισκέπτες από όλο τον κόσμο θα μπορούν να τα επισκέπτονται εισπράττοντας έτσι λίγο από το μυστήρια και την ομορφιά τον ελληνικών θαλασσών!


7. Πιστοποιημένη υποθαλάσσιοι τεχνητοί ύφαλοι . Μια πράσινη τεχνολογία στην υπηρεσία του καταδυτικού τουρισμού και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στην χώρα μας.





Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κύριος Γιώργος Νικητιάδης.. και μεταξύ άλλων παρευρέθησαν και πήραν μέρος στις εργασίες του συνεδρίου ο πρόεδρος το Δ.Σ του ΕΟΤ Κύριος Νικόλαος Κανελλόπουλος ,Κύριος Δημήτρης Χαλκιώτης Γενικός Γραμματέας Αιγαίου Και Νησιώτικης Πολίτικης και πολλοί άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τον χώρο της πολιτικής του τουρισμού και της κατάδυσης από την Ελλάδα και όχι μόνο.




Ο τουρισμός είναι σοβαρό θέμα και αφόρα όλους μας ειδικά αυτή την δύσκολη οικονομικά περίοδο όπου η επιβίωση κάθε επιχείρησης είναι θέμα ζωτικής σημασίας…πρέπει όλοι να σκύψουμε πάνω του και να βοηθήσουμε ο καθένας μας όπως μπορεί από μεριάς του και όχι να δημιουργούμε εμπόδια στην ανάπτυξη του ..και ένα χαμόγελο στον τουρίστα επισκέπτη αρκεί για να αλλάξει την εικόνα του για την Ελλάδα .

Δεν χρειάζονται διαμάχες ούτε συγκρούσεις απόψεων οι γείτονες μας καραδοκούν (Τουρκιά ,Κροατία ,και η νεόφερτη στο θέμα του τουρισμού Αλβανία) να αποσπάσουν ακόμα μεγαλύτερο μέρος του τουρισμού μας .

Ο τουρισμός είναι ανάπτυξη ..μια ανάπτυξη που όλοι την χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε να επιβιώνουμε στον τόπο μας ...η οικονομική πυραμίδα του τουρισμού είναι πολύ μεγάλη και επηρεάζει σχεδόν όλους τους τομείς των επαγγελμάτων.


το μέλος του Εικονοσκοπίου

Γιωργος Δ. Καλλιανος

Εκπαιδευτής Αυτοδυτών Ελ/Ομοσπονδίας Υποβρύχιας δραστηριότητας,αθλημάτων,αλιείας και τεχνικής κολύμβησης.



Εκπαιδευτής-μέλος της παγκόσμιας Ομοσπονδίας PADI και CMAS

Επαγγ /Δύτης