eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

''ΣΚΕΨΕΙΣ (σκόρπιες) ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ.

1. Άργησε να κατεβεί. Αυτό δεν βοήθησε.

2. Έκανε λάθη ‘τελευταίας στιγμής’ με ΔΕΠΟΣ και ΔΕΜΑΤΑ, όχι όμως κρίσιμα.

3. Δεν έγινε σαφές ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν πολιτικά με στόχο τη νέα Δημοτική Αρχή. Έδωσαν περισσότερο την εντύπωση μιας ευκαιριακής συνεργασίας.


4. Δεν έδωσαν γρήγορες και πειστικές απαντήσεις στις αιτιάσεις και κατηγορίες (εν πολλοίς άκομψες αλλά πολιτικά θεμιτές) του αντίπαλου συνδυασμού.


5. Δεν διατύπωσαν πειστικές......

....... αιτιάσεις και κατηγορίες κατά του αντίπαλου συνδυασμού.


6. Δεν έγινε κατανοητό τι στόχους είχαν για τα 3.5 χρόνια της πιθανής διοίκησης του νέου δήμου από τη δημοτική συνεργασία τους. Έκαναν διακήρυξη ΑΞΙΩΝ και ζήτησαν να ψηφίσουμε, ως εκ τούτου, τους άξιους.


7. Δεν τοποθέτησαν την προσπάθειά τους μέσα στο ζοφερό κλίμα των ημερών. Ως προς αυτό ήταν εκτός κλίματος.


8. Άφηναν την εντύπωση ότι εν μέρει είναι πολιτικά καλυμμένοι από την δεξιά, όχι ιδεολογικά αλλά σαν κύρια δεξαμενή ψήφων.


9. Δεν έπιασε το κλίμα της εποχής, να βγει μπροστά και να προσφέρει μια ‘δωρεάν’ διοίκηση, αφήνοντας τους μισθούς για έργα στην Ερμιονίδα, ή για το ξεχρέωμα των Δήμων της.


10. Δεν φάνηκαν να είναι εκφραστές μια κοινωνικής, παραγωγικής και οικονομικής πρωτοπορίας του τόπου μας.


11. Δεν δέχθηκαν συνεργασία της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, παρ’ όλο που έγινε διαπραγμάτευση, η οποία καλώς ή κακώς έχει σταθερή παρουσία ετών στην Ερμιόνη. Οι συνεργασίες – συμμαχίες είναι κρίσιμη παράμετρος των εκλογών, αλλά αν υπήρχε αυτή η συνεργασία δεν βγαίνει εκ των υστέρων πού θα οδηγούσε.


12. Παρ’ όλα αυτά «απλά ηττήθηκαν», γιατί για να μιλάμε για «συντριβή» έπρεπε να έπαιρνε ο συνδυασμός κάτω από 40%.


13. Πέρασαν 10 μέρες και η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση, ούτε καν να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους που από μακριά ήλθαν να ψηφίσουν, ασχέτως αν την ψήφισαν. Πολιτικά απαράδεκτο, και δεν διορθώνεται η κατάσταση αν βγει τώρα οποιαδήποτε ανακοίνωση. Γενική εντύπωση μένει ότι η συνεργασία ήταν μόνον για να βγούμε και ότι η αντιπολίτευση θα είναι τύποις ή απλά θα στηριχθεί σε άτομα.


14. Εντυπωσιακή η σταυροδότηση με 1153 ψήφους του κυρίου Αριστείδη Δημαράκη. Πολιτικά φαίνεται να έχει το «γενικόν πρόσταγμα» στην αντιπολίτευση, είτε ως άτομο, είτε ως εκπρόσωπος της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ




ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


1. Κατέβηκε νωρίς, έως πολύ νωρίς με άλλο όνομα. Ο ιδρυτής της σωστά, από πολιτική άποψη, «πρόκαμε» κυρίως να έλθει σε επαφή με τους ανθρώπους Ερμιόνης και χωρίων. Έκανε κρούσεις και επαφές σημαντικές που κι αν δεν ευοδώθηκαν, τον βοήθησαν να καταλάβει την «διπλανή κοινωνία» και έπαψε να διαμορφώνει γνώμη από την μπλογκο-διάρροια. Έτσι κράτησε σε απόσταση ό,τι ήταν να κρατήσει σε απόσταση, είδε έγκαιρα ‘τι επιπλέει στη θάλασσα’ με αποτέλεσμα να πάρει μεγαλύτερο ποσοστό στον Δήμο Ερμιόνης.


2. Εκμεταλλεύτηκε τα λάθη ‘τελευταίας στιγμής’ με ΔΕΠΟΣ και ΔΕΜΑΤΑ, όχι όμως ότι αυτά στάθηκαν κρίσιμα.


3. Κατέβηκε νωρίς, οπότε η συμπαράταξη απέκτησε κάποιο, αλήθεια θολό, περιεχόμενο.


4. Αιτιάσεις και κατηγορίες (εν πολλοίς άκομψες αλλά πολιτικά θεμιτές) κατά του αντίπαλου συνδυασμού υπήρξαν, αλλά δεν είχαν ουσιαστικό περιεχόμενο. Δεν πρόσθεσαν κάτι στη σοβαρότητα του συνδυασμού.


5. Δεν έγινε κατανοητό τι στόχους είχαν για τα 3.5 χρόνια της πιθανής διοίκησης του νέου δήμου από τη δημοτική συμπαράταξή τους. Μένει το «ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙΤΕ ΜΑΣ» του ιδρυτού της συμπαράταξης προβάλλοντας συνεχώς το έργο που έκανε ως δήμαρχος στο Δήμο Κρανιδίου. Μένει επίσης η προσθήκη «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ» που είναι πολύ βαριά για την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας αλλά και η Ερμιονίδα. Ο συνδυασμός περισσότερο περίμενε, περισσότερο άκουγε.


6. Δεν τοποθέτησαν την προσπάθειά τους μέσα στο ζοφερό κλίμα των ημερών. Ως προς αυτό ήταν εκτός κλίματος. Ανάβαλος, και φράγμα Τζερτζελιάς δεν φαίνεται να ταιριάζουν στο κλίμα. Άλλα δεν φαίνεται αυτές οι παλαιοκομματικού τύπου εξαγγελίες να έπαιξαν κάποιο ρόλο. Αντίθετα δεν ακούστηκε κάτι για τον δεματοποιητή και τις χωματερές, πολιτικά φρόνιμο, μη ξεσηκωθούν τελευταία στιγμή οι Διδυμιώτες.


7. Άφηναν την εντύπωση ότι εν μέρει είναι πολιτικά καλυμμένοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όχι ιδεολογικά αλλά σαν κύρια δεξαμενή ψήφων. Βοήθησε ότι στον συνδυασμό ήσαν και αρκετά οργανωμένα μέλη του τοπικού ΠΑΣΟΚ.


8. Δεν έπιασε το κλίμα της εποχής, να βγει μπροστά και να προσφέρει μια ‘δωρεάν’ διοίκηση, αφήνοντας τους μισθούς για έργα στην Ερμιονίδα, ή για το ξεχρέωμα των Δήμων της. Εδώ όμως η προσθήκη ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ το εννοεί σαφώς. Δεν μπορεί μια πατριωτική διοίκηση να εναλλάσσει τα στελέχη της σε αμειβόμενες θέσεις, τάχατες για απόκτηση εμπειρίας.


9. Δεν φάνηκαν να είναι εκφραστές μια κοινωνικής, παραγωγικής και οικονομικής πρωτοπορίας του τόπου μας, αλλά μια σύμπραξη που τελικά εμπιστεύθηκαν οι πολίτες της Ερμιονίδας.


10. Δεν δέχθηκαν καμιά συνεργασία από τις προσφερόμενες, ούτε άφησαν περιθώρια να εκφραστούν τέτοιες. Αυτό οφείλεται στο ότι γρήγορα ο ιδρυτής κατανόησε την «διπλανή κοινωνία».


11. Παρ’ όλα αυτά ή και λόγω αυτών, «απλά νίκησαν». Γι’ αυτό δεν παραλαμβάνουν κάποια δυναμική του τόπου μας, αλλά πρέπει να τη δημιουργήσουν, όσο δύσκολο και να φαίνεται αυτό. Τουλάχιστον μια δυναμική για ένα σωστά οργανωμένο και αξιόπιστο νέο δήμο.


12. Πέρασαν 10 μέρες και η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ υπήρξε πολιτικά συνεπείς ως προς όλους τους ψηφοφόρους. Όμως ενώ το σύνθημα ήταν από «Δευτέρα πιάνουμε δουλειά», ακόμη δεν υπάρχει πληροφορία ότι άρχισε η δουλειά. Και δουλειά δεν είναι η μπλογκολογία. Μέχρι την παραλαβή του Δήμου πρέπει να συγκεντρωθούν στοιχεία, αλλά το κυριότερο είναι να εκπαιδευτούν όλοι του συνδυασμού γιατί οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες. Πρέπει να φτάσουν σε πολύ καλό επίπεδο γνώσεων όλων των θεμάτων για να μπορούν να τα χειρίζονται και δυστυχώς πολλά θέματα είναι περίπλοκα και δύσκολα.


13. Εντυπωσιακή η σταυροδότηση δύο τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα στον μικρότερο δήμο Ερμιόνης.






ΕΠΙΣΗΣ:


1. Η Ερμιόνη από το ξεκίνημα δεν κατάφερε να οργανώσει καμιά παρουσία, ούτε με τη συνεργασία των χωριών του Δήμου της, ούτε πιο πέρα με τα άλλα χωριά. Ούτε να βασιστεί στη βασική διαίρεση, «Τουριστική Ερμιονίδα», «Παραγωγική Ερμιονίδα». Φυσικά στο Κρανίδι θα εύρισκαν «τοίχο», όχι όμως στα παραγωγικά χωριά της Ερμιονίδας. Οι εκλογές ήταν για δύο μόνον, όπου και πλασαρίστηκαν ως άτομα οι πέριξ. Εκλογές που βρήκαν την Ερμιόνη πολυδιασπασμένη αλλά φευ! Στην μπλογκοβλακεία πρώτη και με διαφορά.


2. Υπήρξαν μάλιστα και «στηρίξεις» από την Ερμιόνη του τύπου «βαράτε με κι ας κλαίω», ή «κάθε μέρα μια καλή πράξη». Σαν τους προσκόπους που για να κάνουν την καθημερινή τους καλή πράξη πέρασαν στο απέναντι πεζοδρόμιο τη γιαγιά με το ζόρι. Ο ιδρυτής της παράταξης βέβαια δεν μασάει τέτοια, αλλά η έκπληξή του είναι απόλυτη ‘στις φωτογραφίες θριάμβου’ όταν του πιάνουν το χέρι και το ανασηκώνουν «εν θριάμβω» στο Λιμάνι της Ερμιόνης. Είπαμε και λίγο «κράτει».


3. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ερμιόνης μοιάζει αρκετά καλό, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, και μακάρι να παίξει σημαντικό ρόλο.


4. Πρέπει όλους να μας προβληματίζει η μικρή διαφορά των ψήφων, η διάχυση των κομμάτων μέσα στους συνδυασμούς, οι πιθανές ισορροπίες συμφερόντων που πάνε να διαμορφωθούν, ώστε να βγει ένα σωστό συμπέρασμα για το τι είναι φρόνιμο και καλό για τον τόπο μας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.






Τέλος, καλό, όλα καλά, με την ευχή η νέα διοίκηση (συμπολίτευση και αντιπολίτευση να βάλει σε μία καινούργια πορεία την Ερμιονίδα με επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Από τη μεριά μου, η εμπειρία μου και η ειδίκευση μου ευτυχώς ή δυστυχώς είναι τα κάθε είδους απόβλητα, χωματερές, λύματα, σχετικοί νόμοι και κανονισμοί, ISO Ποιότητας και Περιβάλλοντος, κ.λ.π. Ό,τι χρειαστείτε ευχαρίστως για την εκπαίδευση των δημοτικών συμβούλων και των υπαλλήλων του νέου δήμου, αρκεί να έχουμε ένα ποτήρι νερό και μια αίθουσα.






Έρρωσθε,


Βασίλειος Γκάτσος