eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΓΙΑΛΑ-ΓΙΑΛΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΤΙΚΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΣΤΟΝ ΟΛΠ ΠΕΙΡΑΙΑ!

Η ΑΝΑΜΝΗΣΗ,Η ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ,Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ,Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ..... 

 Το Σάββατο 17/4/2010 και ώρα 17:00 στο εκθεσιακό κέντρο ΟΛΠ Πειραιά ο Δήμος Ερμιόνης σε συνεργασία με το ΙΛΜΕ παρουσίασαν επι σκηνής το ερμιονίτικο έθιμο του Γιάλα-Γιάλα που τελείται την παραμονή και ανήμερα των Θεοφανείων στο λιμάνι της Ερμιόνης.

Όταν έφτασε η προγραμματισμένη ώρα και ακούστηκε από τα μικρόφωνα οτι ο Δήμος Ερμιόνης έχει σειρά παρουσίασης του προγραμματός του, η αίθουσα αυτόματα κατακλείστηκε από κόσμο. Ερμιονίτες που ζουν στον Πειραιά και Αθήνα, έτρεχαν να πάρουν θέση.
Πράγματι, που βρέθηκαν όλοι αυτοί;
Περίμεναν με ανυπομονησία να δουν. Έντονη η αγωνία στα πρόσωπα τους. Τα περίπτερα των άλλων συμμετοχόντων δήμων άδειασαν και έρχονταν όλοι στην αίθουσα προβολής. Από το βάθος του διαδρόμου ακούστηκε ένα γνώριμο τραγούδι:


"Στην θάλασσα θα πέσω καλέ
να πιάσω την ποδιά σου καλέ
βαθιά στα κύματα 
ωχ αμάν αμάν βαθιά στα κύματα"





Αυτοί είναι. Σηκώθηκαν όλοι, γύρισαν το βλέμμα τους πίσω απο όπου ερχόταν η μελωδία. Η καρδιά μας αναπήδησε βλέποντας τρείς γνωστές ερμιονίτισες(Μαρία Πάλλη,Μαρίνα Πασχάλη και Ματίνα Δημαράκη) μπροστά που η κάθε μια κρατούσε δίσκο με παραδοσιακά γλυκά Ερμιόνης και ολόγλυκο κρασί .




Πίσω τους ο ΔΣ Παναγιώτης Μέξης με....
...... αμφίεση ψαρά με το πανέρι και δίπλα του μικρά παιδιά φορτωμένα σμέρτα και χουρμάδες για να στολίσουν τις βάρκες.


Την ομάδα κλείνει η πορεία των ανδρών που θα αναπαραστήσουν στην συνέχεια το έθιμο ντυμένοι στα ναυτικά με άσπρο ναυτικό παντελόνι, μπλέ πουλόβερ και μαντίλι λευκό στο λαιμό. Ανα δυάδες αγκαλιασμένοι τραγουδούν. Οι φωνές τους λίγο πολύ γνώριμες.

Να......ο Διαμαντής ο Πασχάλης με τον Παναγιώτη Αραπάκη, κοντά τους ο Χρήστος ο Δάγκλης με τον Μάκη Δημαράκη και ακολουθούν τα αδέρφια Γιάννης και Άρης Σκούρτης με την κιθάρα τους. Η ομάδα ανέβηκε στην θεατρική σκηνή. Οι εκφωνήτριες Έφη Σπετσιώτη-Μήτσου και Κατερίνα Σκούρτη, άρχιζαν να βάζουν τους ακροατές στο πνεύμα της αναπαράστασης του εθίμου με κείμενα επιμελημένα από την πρόεδρο ΙΛΜΕ Ήρα Φραγκούλη. Το θέαμα ήταν φανταστικό, συγκλονιστική η παρουσία των εκτελεστών, το χειροκρότημα αυθόρμητο, η συγκίνηση για τους παλαιότερους εμφανής στα πρόσωπα τους.

Η αναπαράσταση τελείωσε με ένα Χασάπικο χορό από τους Π. Αραπάκη και τ'αδέρφια Γιάννη και Άρη Σκούρτη(Κοκονίτσα).  

Το περίπτερο του Δήμου Ερμιόνης γέμισε ασφυκτικά και επι ώρες δέχονταν συγχαρητήρια οι συντελεστές της παράστασης: Αντώνης Πάλλης(η ψυχή της αναπαράστασης), Θεοδότη Σκλαβούνου και ο Δήμαρχος Ανάργυρος Λεμπέσης που σε απόσπασμα συνέντευξης του μετέπειτα, δήλωσε χαρούμενος και συγκινημένος.
Να σημειωθεί η πολύτιμη προσφορά στο στήσιμο του περιπτέρου απο την οικογένεια Λάζαρου και Κικής Σέρφα!  

Ευχή όλων μας είναι να συνεχιστεί αυτούσια η παράδοση του Γιάλα-Γιάλα και να μεταδίδεται στους νέους κάθε φορά ανόθευτα και ανεπηρρέαστα από ξένες επιρροές.

Αυτό που χθές είδαμε ήταν η αυθεντικότητα του εθίμου για τους παλιούς που το παρακολούθησαν και για τους νέους που γνωρίζουν μια νοσταλγία μια προσμονή κάτι μοναδικό....

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ...ΟΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΙ ΕΡΜΙΟΝΙΤΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΖΩΗ  ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΗΘΗ -ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ.ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΤΟΝ ΧΟΡΟ! ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΟΙΗΣΗ........


Η εκδήλωση παρουσιάστηκε σε ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ 

ΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ NEWS ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΩΜΑ Ι. ΣΚΟΥΡΤΗ!




Υ.Γ:Το βράδυ της ίδιας μέρας έντονη μυρωδιά από ΕΡΜΙΟΝΗ είχαν τα σοκάκια της Καλλίπολης αφού το γλέντι συνεχίστηκε στα κουτούκια του Πειραιά από  μέρος των συμμετεχόντων μετα το πέρας της εκδήλωσης....


ΦΩΤΟ ΓΛΥΚΑΣ














ΦΩΤΟ ΓΛΥΚΑΣ













ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΩ ΚΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ!ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ!

ΣΤΑΜΑΤΙΤΣΑ ΛΟ'Ι'ΖΙΔΟΥ