eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ Δ.Δ ΗΛΙΟΚΑΣΤΡΟΥ!

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΛΙΟΚΑΣΤΡΟΥ


Μέσα στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος, το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Ηλιοκάστρου πραγματοποίησε δύο εκπαιδευτικές εκδρομές, την πρώτη στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης με αφορμή το αφιέρωμα του φετινού Εορτασμού της Εθνικής Επετείου και της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ. Έτσι λοιπόν οι μαθητές του Ηλιοκάστρου, μέσα από το πρόγραμμα «Γαλανόλευκη η θωριά σου», έλαβαν σημαντικές πληροφορίες και ήλθαν σ’ επαφή με αυθεντικές σημαίες, σύμβολα και γνώρισαν την ιστορία της Ελληνικής σημαίας. Τα παιδιά υποδέχθηκε εγκάρδια η Πρόεδρος του Μουσείου
κα. Ήρα Φραγκούλη-Βελλέ η οποία τους μίλησε για...
... την ελληνική σημαία, έκαναν μαζί δραστηριότητες (κατασκεύασαν σημαίες, παζλ, παιχνίδια) και στο τέλος ξενάγησε τα παιδιά στο Λαογραφικό Μουσείο,



όπου τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να δουν παλαιά αντικείμενα και στολές παλαιοτέρων εποχών και να καταλάβουν πως ζούσαν οι παλαιότεροι, πως ήταν η καθημερινότητάς τους και πως ζούμε σήμερα.
Τα παιδιά μαζί με τους δασκάλους τους: κα. Κατερίνα Σκούρτη-Χατζηζήση, κα. Μάρθα Λιναρδοπούλου, κ. Γιώργο Αλεξάκο, κ. ΜαρίαΦαρμάκη έφυγαν κατενθουσιασμένα και υποσχέθηκαν να κατασκευάσουν τη δική τους σημαία που να αντιπροσωπεύει το χωριό τους.



Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης όπου δανείστηκαν βιβλία και τέλος επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Ερμιόνης όπου τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ερμιόνης κ. Ανάργυρος Λεμπέσης. Μαζί με τον Αντιδήμαρχο κ. Β. Αϊβαλιώτη, την κα. Θεοδότη Σκλαβούνου και την κα. Χρύσα Τσίρνα η οποία συνόδευε τα παιδιά από την αρχή, ξενάγησαν τα παιδιά στο Δημαρχείο και μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος τους μίλησε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για το ρόλο των αιρετών που υπηρετούν αυτά τα έδρανα. Τα παιδιά βέβαια ως μελλοντικοί πολίτες έθεσαν τα δικά τους ερωτήματα και τους δικούς τους προβληματισμούς στο Δήμαρχο και στους Δημοτικούς Συμβούλους.


Παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς ευχαρίστησαν το Δήμαρχο ο οποίος τους χάρισε το βιβλίο «Ιστορικές Σελίδες του Δήμου Ερμιόνης και των δύο τοπικών διαμερισμάτων Ηλιοκάστρου και Θερμησίας».



Η δεύτερη εκπαιδευτική εκδρομή έγινε στο Νερόμυλο της Νέας Επιδαύρου. Ήταν μια πρωτόγνωρη και φανταστική εμπειρία γιατί παιδιά και γονείς είδαν για πρώτη φορά Νερόμυλο. Παρακολούθησαν πως το νερό ως κινητήρια δύναμη κινούσε δύο μυλόπετρες, οι οποίες το σιτάρι το έκαναν αλεύρι. Στη συνέχεια τα παιδιά πήραν το αλεύρι, ζύμωσαν, έκαναν ψωμί, άναψαν παραδοσιακό φούρνο και έψησαν τα ψωμάκια που είχαν φτιάξει οι ίδιοι.



Μία εμπειρία συγκλονιστική, αξέχαστη γιατί παρόλο που όλοι εμείς μένουμε στην επαρχία και έχουμε περισσότερες δυνατότητες να έχουμε δει και κάνει τέτοιου είδους δραστηριότητες, η τεχνολογική εξέλιξη και ο τρόπος ζωής μάς έχουν αποξενώσει όλους.



Επίσης επισκέφθηκαν το σπίτι του Μυλωνά το οποίο είχε καταπληκτικά παλαιά αντικείμενα, παρακολούθησαν και χάιδεψαν ένα γαϊδουράκι το οποίο έθετε σε κίνηση ένα μαγκανοπήγαδο για να βγάλει νερό.



Τα παιδιά μέσα απ’ αυτές τις δύο εκπαιδευτικές εκδρομές αποκόμισαν πολύ σημαντικά πράγματα και εικόνες και αυτό ήταν το ζητούμενο των επισκέψεων. Αξίζει σε όλους να γίνονται τέτοιες εκπαιδευτικές επισκέψεις.